logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Aria 200: Nieprawidłowe działanie po zmianie fotokomórek i dodaniu zamienników pilotów

elektronikq 20 Sie 2023 09:46 1326 4
REKLAMA
  • #1 20700511
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    Dzień dobry. Wczoraj miałem kilka przeróbek przy bramie, więc wyłączyłem zasilanie bramy:
    1. Odłączyłem fotokomkórki, zmieniałem uchwyty pod fotokomórki aby dodać LED.
    2. Gdy podłączyłem fotokomórki włączyłem bramę i zacząłem ją otwierać i zamykać żeby sprawdzić czy foto reagują czyli - jak wejdę w światło bramy to się brama otwiera jak jest zamykana. I tak się stało.
    Brama się zaczęła otwierać ale jedno skrzydło się otworzyło a drugie otworzyło ale tak jakby elektronika tego nie otrzymała. Zdziwiła mnie migająca lampa, podszedłem do skrzydła i lekko ją poruszyłem i zaskoczyło....

2. dziwna sytuacja to było po foto i po dodaniu pilotów zamienników i po regulacji uchwytu siłownika.
    Wysprzęgliłem skrzydło które otwiera się jako 2 w zasadzie tak że ono pierwsze się otworzyło.Brama się otworzyła, zamknęła, otworzyła, zamknęła tak w pewnie byłoby cały czas aż nacisnąłem przycisk SbS żeby zatrzymał.

Co się mogło stać? Zawiasy nasmarowane...popadał wczoraj lekki deszcz. Nieodpowiednie wysprzęglenie?
    Ta 1 sytuacja też mnie zastanawia.
  • REKLAMA
  • #2 20701173
    elektronikq
    Poziom 25  
    Wczoraj juz dzialalo prawidlowo dzisiaj tez. Fotokomorka Rx szybciej miga niz Tx. Jak przerwę wiazke to Rx swieci ciągle. Jak maja migac ledy w foto? W centrali miga bus i świeci stop na czerwono.

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Dzisiaj wieczorem się przyjrzałem. Odbiornik czyli RX bardzo szybko mija. TX mija powoli. W instrukcji wyczytałem że jest to na granicy widzialności. Czyli jutro muszę to doregulować.

Czy jeśli foto jest zamontowana w ten sposób, że(patrze teraz w tym kierunku jak zamontowana fotokomórka na słupku) przed sobą po prawej stronie ma trochę słupka to źle?
    Jak na zdjęciu. Słupki identyczne. Schemat pokazujący rozmieszczenie fotokomórek (nadajnika TX i odbiornika RX) oraz słupków bramy.
  • REKLAMA
  • #3 20701654
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 983
    elektronikq napisał:
    Czy jeśli foto jest zamontowana w ten sposób, że(patrze teraz w tym kierunku jak zamontowana fotokomórka na słupku) przed sobą po prawej stronie ma trochę słupka to źle?

Jeżeli fotokomórki patrzą na siebie i nic ich nie przysłania, a tak to wygląda na zamieszczonym obrazku, to jest to jak najbardziej prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #4 20701662
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ok to spróbuje doregulować aby odbiornik migał wolniej.
  • #5 20703092
    elektronikq
    Poziom 25  
    Odkręciłem RX zacząłem go ustawiać. Lampka Safe miga wolno zaczynam skręcać a tu lampka coraz szybciej. Ustawiałem żeby było raz na 1 sek, "przeciąłem" ręką wiązkę i zaraz znowu miga bardzo szybko. Czy to aż tak ciężko ustawić?
    Udało mi się ustawić wolniej ale nie aż tak jak tryb 1.
REKLAMA