logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Verifying DMI Pool data na płycie głównej Gigabyte GA-M61PME-S2, RAM DDR2 2GB, dysku HDD 500GB

Ares0 03 Wrz 2023 19:26 387 17
  • #1 20720242
    Ares0
    Poziom 3  
    Ocena: 1

Witam.

Cały czas wyskakuje błąd "Verifying DMI Pool data..............".
    Wymieniałem nawet RAM, płytę główną, dysk, procesor, ale nadal nic. Resetowałem BIOS.

Płyta główna: Gigabyte GA-M61PME-S2
    RAM: DDR2 2GB 666MHz
    Procesor: AMD (nie wiem dokładnie jaki)
    Chipset: AM2
    Dysk: HDD 500GB 2.5"
    Zasilacz: 380W ATX

Jeśli ktoś pomoże i rozwiąże problem, na pewno nie wyjdzie z pustymi rękami :)
  • #2 20720252
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Pewnie problem z HDD.
  • #3 20720253
    Ares0
    Poziom 3  
    Próbowałem też podpiąć inny dysk, ale problem nie ustał
  • #4 20720258
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    To może taśmy sygnałowe. Sprawdź na innym kablu SATA.

Jak ustawione bootowanie?
  • #5 20720262
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    Z tego co piszesz to wszystko wymianiales, bez dysku startuje? Jaka masz karte grtaficzna? Jaki to zasilacz?
  • #6 20720274
    Ares0
    Poziom 3  
    >>20720258
    Zmieniałem kable, na nic.
    Poniżej ustawienia.

Zrzut ekranu BIOS z ustawieniami bootowania. Zrzut ekranu z ustawień BIOS z menu Integrated Peripherals z różnymi opcjami konfiguracyjnymi. Ekran ustawień BIOS z widocznymi opcjami zarządzania energią. Ekran ustawień BIOS z informacjami o stanie systemu i temperaturach. Zrzut ekranu z ustawień BIOS-u pokazujący konfigurację kanałów IDE i pamięci.

Bez dysku wyskakuje error Disk Boot Failure. Insert System Disk And Press Enter
    Zasilacz ATX-380W-CL marki AWA
    Karta graficzna znajduje się w płycie głównej
  • #7 20720289
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Sprobuj uruchomic jakiegos linuksa liveusb np. Ubuntu.

Cmos resetowales?

> Wymieniałem nawet RAM, płytę główną, dysk, procesor

To nic innego nie zostalo, wiec jak moze byc ciagle ten sam problem? Z jaka inna plyta sprawdzales? Masz cos jeszcze podlaczone do niej? Pod PCI/USB?
  • #8 20720297
    Ares0
    Poziom 3  

@Kolobos Resetowałem CMOS, wymieniałem baterie. Do PCI/USB nie mam nic podpięte. Spróbuję odpalić go na Linuksie. (Próbowałem już na Windows 8.1 i 7)
  • #9 20720314
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Bez klawiatury/myszy cos sie zmienia?
  • #10 20721493
    Ares0
    Poziom 3  
    Nie wierzę, wymieniłem dysk i udało mi się uruchomić instalatora Windows Vista, ale jest jeden problem. Po uruchomieniu instalacji, program się zawiesza (poniższe zdjęcie) Ekran instalacyjny systemu Windows Vista z polskimi ustawieniami językowymi.

Jak podaje producent płyty głównej https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61pme-s2_2x/kf to niby obsługuje system Windows Vista (próbowałem na service pack i enterprise service pack 2 ze strony WinISO). Procesor ma 40° natomiast grafika na płycie głównej, według mnie zbyt bardzo się nagrzewa
    Może przez to się zacina? Pozostaje do waszej dyspozycji.

Już jest naprawdę jest blisko. Myślę, że uda się coś zdziałać, bo męczę się z tym ponad rok jak i nie dwa lata.

Pozdrawiam
  • #11 20721499
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Pisalem Ci zebys sprawdzil pod linuksem, wykonales?

Sprawdz z inna karta graficzna jak chcesz.
  • #12 20721503
    Ares0
    Poziom 3  
    @Kolobos ale ja chcę na nim mieć windowsa. Po co mi Linuks? Czy cokolwiek to zmieni?

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze nigdy nie instalowałem linuksa. Zainstalowałem windowsa, bo już to parę razy robiłem. Mogę spróbować, ale co to da?
  • Pomocny post
    #13 20721539
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Gdzie pisalem zebys instalowal linuksa? Masz tylko uruchomic wersje LiveUSB z pendrivea, zeby sprawdzic czy tez sie zawiesza!
  • #14 20722399
    Ares0
    Poziom 3  
    @Kolobos chcesz i masz. (Przepraszam, ale nie doczytałem, aż mi się śmiać chciało :D) Uruchomiłem Linux Mint i o dziwo działa, mniej się grzeje i nie zawiesza! Spróbowałbym Windowsa, ale pewnie będzie tak jak wcześniej. Jeśli coś się jeszcze wydarzy, dam znać. Dzięki za pomysł, człowieku. W życiu bym na to nie wpadł (może kiedyś).

Dodano po 2 [minuty]:

A i mam jeszcze pytanie. Wiesz, jak sprawdzić temperaturę procesora czy np. obroty wentylatora, ale nie w BIOSie, tylko na tym Linuksie? Próbowałem uruchomić Redshifta, ale się nie włącza.
  • #16 20722477
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    Ares0 napisał:
    udało mi się uruchomić instalatora Windows Vista, ale jest jeden problem. Po uruchomieniu instalacji, program się zawiesza
    Jest reakcja na komb. klawiszy <Shift>+<F10> ?

Ares0 napisał:
    jak sprawdzić temperaturę procka czy np. Obroty wiatraka
    lm-sensors (Linux monitoring sensors)
    czyli w emul. terminala:
    sudo sensors-detect - odpowiedzieć na pytania...
    sensors
    jak graficznie to zainstaluj np. psensor

a jak masz Mint z Cinnamon to lepiej wejdź w Aplety i zainstaluj Sensors Monitor: https://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets/view/337
    (będzie propozycja instalacji zależności - potwierdzić)

BTW: jak to płyta https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m61pme-s2_2x/sp
    czyli powinien być odczyt temp. CPU ( https://docs.kernel.org/hwmon/k8temp.html )
    + może z EC - LPC I/O ITE IT8716F ( https://docs.kernel.org/hwmon/it87.html )
  • #17 20722575
    Ares0
    Poziom 3  
    Jeśli chodzi o sensora, to pokazuje tylko temperaturę procesora. Dokładnie tylko dwóch rdzeni. O reszcie ani śladu... A online nie mogę zainstalować, bo nie mam na modemu (bo to stary komp, taki dla zabawy). Co do basewin , jutro sprawdzę.
  • #18 20723739
    Ares0
    Poziom 3  
    Działa! Vista się włącza, udało się zainstalować (instalowałem vista sp2 z basewin bo ten drugi nie działał)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem "Verifying DMI Pool data" na płycie głównej Gigabyte GA-M61PME-S2, mimo wymiany RAM, płyty głównej, dysku, procesora oraz resetowania BIOS. Po próbach z różnymi dyskami i kablami SATA, problem nie ustępował. Użytkownik zdołał uruchomić system Linux Mint, co wskazuje na poprawne działanie sprzętu, ale instalacja Windows Vista napotykała problemy z zawieszaniem się. Ostatecznie udało się zainstalować Windows Vista SP2 z obrazu Basewin, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA