Korzystając z opisu se 1/2-2004 szybko zlokalizowałem usterkę-Wadliwe połączenia w układzie odchylania pionowego odbiornik zaczął działać w zasadzie bezbłędnie aż do momentu kiedy na drugi dzień podłączyłem tuner sat przez wejście AV i okazało się że obraz jest bez synchronizacji-pasy. Odbiornik na tv działał bez zażutu odkręciłem więc pokrywę ponownie myśląc że naruszyłem podczas naprawy połączenia AV więc je oblutowałem.Od tego momentu odbiornik przy uruchamianiu zachowuje się dokładnie tak samo jak za pierwszym razem startuje po 2 sekundach wyłancza się i sygnalizuje bład 2 czyli usterka w układzie V sprawdziłem ponownie pod lupą dokładnie połączenia oraz lutowania AV wymieniłem TDA 8172 , sprawdziłem wszystkie diody oraz połączenia na płytce korekcyjnej na kineskopie napięcia zasilające +-13v bez zażutu próbowałem też odłączyć protekt z tego układu lecz nie dysponując schematem nie wiem czy robiłem to we właściwych punktach.Odbiornik jak zaklęty mruga 2 razy. na następny dzień dowiedziałem się że odbiornik u klienta używany był z niedziałającym AV ponad rok i że jest to najprawdopodobnie usterka procesora i klientowi nie zależy na działającym AV.Prośba jest taka, czy ktoś wie czy błąd 2 wyświetlany jest tylko z układu odchylania pionowego i czy można i gdzie zablokować działanie zabezpieczenia z układu odchylania pionowego.Jeszcze wskazówka przy przytrzymaniu program + lub - na pilocie odbiornik mimo działania zabezpieczenia włanczając sie i wyłanczajac uwidacznia po nagrzaniu sie kineskopu śnieżenie właściwy rozmiar obrazu w pionie i w poziomie oraz prawidłowe znaki OSD co wskazywało by że układ odchylania pionowego jest sprawny.za wsazówki będę wdzięczny.