logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Macbook Air M1/Praca laptopa na zasilaczu nie pokrywającym bieżącego zużycia energii.

shaft120x 09 Wrz 2023 21:03 1134 4
  • #1 20727344
    shaft120x
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Posiadam pytanie - zagwozdkę, moja wiedza co do używania akumulatorów w nowych urządzeniach sprowadza się do zakresu 20-80% naładowania.

Od trzech miesięcy posiadam MacBook Air M1, mam zasilacz dołączony do niego (34w bodajże) ale też posiadam dwie oryginalne ładowarki Apple 4w (bardzo stara, wielkosci pudelka zapałek) i 18w. Aby zaoszczędzić na "cyklach" zacząłem używać ładowarki 4w jako "zasilacza". Nie pokrywa ona zużycia na bieżąco ale sprawia, że dziennie zużywam 15% - 20% baterii a nie jak w przypadku pracy na samej baterii - 70 - 80% (sprzętu używam naprawdę bardzo dużo). Moje pytanie brzmi - czy dzięki temu, że używając 4w ładowarki apple zmniejszam liczbę cykli do 2 tygodniowo lub nawet jednego, oszczędzam żywotność baterii czy wręcz przeciwnie - przez takie coś może się ona zniszczyć? Nie jest w stanie ona ładować uruchomionego sprzętu, ale ze zużycia 10% na godzinę spada ono na 2-3%. Czy jest ktoś kto może wie jak ugryźć i spojrzeć na ten temat? Robię dobrze, czy jednak prowadzi to do zniszczenia baterii? Problem ten wiąże się u mnie ze zboczeniem - wiem jak ciężko pracuje się na pieniądze dlatego za wszelką cenę staram się dbać o to co posiadam. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • #2 20727646
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Skoro i tak wisisz na kablu to dlaczego nie zastosujesz oryginalnego, który pokryje 100% zapotrzebowania i bateria nie będzie w ogóle używana?
  • #3 20727662
    shaft120x
    Poziom 2  
    Dodany do MacBooka zasilacz ładuje go bardzo szybko. Musiałbym wtedy mieć baterie na 100% cały czas i pod kablem, a tego przecież nowoczesne ogniwa nie lubią? A co do oryginalności, to ta ładowarka 4w tez jest od Apple.
  • Pomocny post
    #4 20727668
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Gdzie przeczytałeś, że bateria na ładowana na 100% to zło? Nawet sam Apple pisze, że im mniej używana jest bateria tym ma dłuższą żywotność.

Mam w obsłudze dziesiątki laptopów (akurat nie japka, ale różnych firm) duża część pracuje stacjonarnie, reszta bardzo "lotnie". Przy tych lotnych bateria szybciej padały właśnie ze względu na ciągłe krótkie doładowywanie i często jazda na oparach. z części tych stacjonarnych wyjąłem baterie w ramach testu i po roku mam wrażenie, że te wyciągnięte baterie mają deczko krótszy czas pracy (choć tutaj może też wina mnogości modeli sprzętu), a te z mocnym eksploatowaniem baterii padają co dwa-trzy lata. Najlepiej trzymające bateria (mieszany cykl pracy lecz większość na kablu) mają u mnie Delle XPS i Lenovo Thinkpady o dziwo.
  • #5 20734740
    shaft120x
    Poziom 2  
    "Gdzie przeczytałeś, że bateria na ładowana na 100% to zło? Nawet sam Apple pisze, że im mniej używana jest bateria tym ma dłuższą żywotność."

Kilka lat temu pracowałem w sprzedaży bezpośredniej w jednym z telekomów i przy telefonach zawsze było mówione, że pozostawianie go na całą noc pod ładowaniem to zbrodnia na baterii.

Widzę, że znasz się na temacie: a czy używanie 18w zasilacza apple będzie lepsze dla baterii (ten już pokrywa zapotrzebowanie ale ładuje baardzo wolno) niż dołączonego do maca 34w? Jak wnioskuję z Twojej wypowiedzi - najlepiej po prostu mieć go na zasilaczu pokrywającym zapotrzebowanie przez większość czasu i co kilka dni po prostu zrobić jeden cykl na baterii.

Przepraszam jeżeli moje pytania wydają się głupie, jeżeli chodzi o technologię to potrafię tylko ją używać lub sprzedawać.
REKLAMA