logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć cewkę 0,3mH do zwrotnicy 8Ω/80W – dobór drutu i liczba zwojów

kosmik903 10 Kwi 2003 19:03 17249 17
REKLAMA
  • #1 183561
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Mam prośbę, napiszcie mi jakim drutem, ile zwojów i jak wogóle nawinąć cewkę 0,3mH do zwrotnicy głośnikowej 8Ohm i około 80W. Nigdy nie nawijałem cewek i trzeba się kiedyś za to wziąć :)
  • REKLAMA
  • #2 183656
    gawron77
    Poziom 12  
    drut 0,8mm
    otwór w środq cewki: 20mm
    wysokość cewki: 12mm
    102 zwoje

to jest cewka powietrzna.

miłej zabawy
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 183896
    Derlo
    Poziom 12  
    Gawron moglbys napisac jak to liczyles moze sie przydac przy liczeniu cewek o innych parametrach
  • #4 184078
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    L=(z^2uS)/l, z-liczba zwojow, u-przenikalnosc magnetyczna, S-pole przekroju cewki, l-średnia długość linii pola w cewce( trzeba policzyc max i min i srednia z tego czy jak kto woli dodac promien max do min i podzielic przez 2)
  • REKLAMA
  • #5 184845
    wojt
    Poziom 11  
    Witam!
    Nawijałem cewki według wzoru z książki Witorta, i prawie uzyskałem wyliczone wartości. A wzór wygląda tak:
    z=10^3*pierwiastek drugiego stopnia z[(L(D+9B+10A)/(80*D^2)]
    gdzie L-indukscyjność [mH]; A,B,D- wymiary [cm]
    .............A.........................
    .........|<--->|....................
    ..........--------------------.....
    ...................|....|....../\......
    ...................|....|.......|.B.....
    ...................|....|.......|......
    ...................|....|......\/......
    ..........--------------------.....
    ..............|<-------->|.........
    ....................D..................
    Na rysunku wyżej przedstawinoy jest karkas cewki, ja kupowałem plastry w aptece, rozwijałem je i wykorzystywałem te plastikowe szpule, bo nic innego nie znalazłem co by się nadawało. Problem jest gdy masz gruby drut (np. 1mm) a chcesz zrobić cewke o dużej indukcyjności, wtedy wymiary cewki sa duże i karkas z plastra jest za mały.
    Mam nadzieje że rysunek jest czytelny.
  • #6 185055
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    miałem tu gdzieś gotowe programy na tym forum do obliczania własnie cewek jednowarstwowych jak i więcejwarstwowych

https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=2291 - programik

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic11814.html - sam post

nadają się też szpulki od wędek resztki kołowrotków i szpule z żyłką (najlepiej znaleźć gdzieś u dziadka jakąś starą żyłke, wywalić ja i przezwoić)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 185087
    kosmik903
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Dziękuję wszystkim za szybki odzew, biorę się do roboty
  • REKLAMA
  • #8 3372756
    PrezesArtek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Koledzy potrzebuje nawinac sobie cewke 0,15uH a sam tego nie potrafie bo jestem amatorem w tych sprawach, jak mam to zrobic z jakiego drutu ile zwojów itd
    Z góry dziki!
  • #9 3375540
    Robert_ck
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Poszukaj programu CPW kalkulator. Był chyba gdzieś na elektrodzie. Jest dobry do obliczania cewek. Jak nie znajdziesz to daj mi na PW swojego maila to Ci wyśle.
  • #10 3383206
    PrezesArtek
    Poziom 10  
    Niestety nie znalazłem tego programu:( sa jakies inne ale nie wiem czy mozna im wiezyc w to co obliczaja. Jak moge Cie prosci to wyslij na "prezesartek@poczta.onet.pl"
    Z góry dziki!
    pozdrawiam Artur
  • #12 3400215
    PrezesArtek
    Poziom 10  
    dzieki kolego
    pozdrawiam
  • #13 3974236
    game1989
    Poziom 11  
    Napisze ktoś wymiary cewki 60W 4,7mH 4Ohm Bardzo pilne z góry dziękję
  • #14 3974898
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    To już bardzo duża indukcyjność. Raczej należy użyć cewki z rdzeniem.
    Jeżeli chcesz zrobić powietrzną to dane są następujące:
    - średnica wewn. szpuli 25 mm
    - szerokość 40 mm
    - 380 zwojów
  • #15 4098307
    galien
    Poziom 12  
    A ja mam następujące pytanie, bo nikt tego nie pisze.

A mianowicie, czy są jakieś zasady odnośnie tego w jaki sposób nawijać cewkę?
    Nawija się od jednej strony do drugiej i spowrotem? Czy może zawsze tylko w jedną stronę, a może zupełnie obojętnie jak, byle tylko były zwoje?

A drugie pytanie to na jakiej zasadzie dobiera się grubość cewki w zależności od mocy i impedancji głośnika?
  • #16 4098733
    Filip
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    dla audio nie ma znaczenia

grubosc drutu zalezy od mocy ( u ciebie fi 0.8 wystarczy) wzorki w googlach
  • #17 4099890
    galien
    Poziom 12  
    A czy jak są dwie cewki w filtrze dolnoprzepustowym 4-rzedu to czy to ma jakieś znaczenie ?

Acha a jeszcze taka opcja: jeśli ten filtr będzie znajdować się przed wzmacniaczem, czyli na sygnale niskiego poziomu, to jaka wtedy grubość wystarczy?
  • #18 4682367
    *rogal*
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Potrzebne mi 2 cewki 0,76mH i 0,51mH do głośników 8om 30W jakie powinny być ich wymiary i liczba zwojów bo nie wiem jak sie do tego zabrać.
    Pomoże mi ktoś??

Z góry dzięki.
    Pozdrawiam Mateusz.

Moderowany przez Artur k.:

Proszę przejrzeć linki podane w tym temacie, kolega znajdzie tam odpowiedź na swoje pytania.
    Regulamin p.14
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nawinięcia cewki powietrznej o indukcyjności 0,3 mH do zwrotnicy głośnikowej 8 Ω i mocy około 80 W. Zalecany jest drut o średnicy około 0,8 mm, karkas o średnicy otworu około 20 mm i wysokości 12 mm, co daje około 102 zwojów. Podano wzory do obliczania indukcyjności cewki, m.in. L=(z²μS)/l oraz wzór Witorta uwzględniający wymiary karkasu (A, B, D) i liczbę zwojów. Wskazano, że do nawijania można użyć plastikowych szpulek, np. z apteki lub szpulek od wędek. Grubość drutu dobiera się głównie w zależności od mocy i impedancji głośnika, przy czym dla 80 W i 8 Ω drut 0,8 mm jest wystarczający. Omówiono także, że kierunek nawijania zwojów nie ma istotnego znaczenia w zastosowaniach audio. Podano linki do programów kalkulujących parametry cewek jednowarstwowych i wielowarstwowych. W innych przykładach podano wymiary cewek o większej indukcyjności (np. 4,7 mH, 4 Ω) z większą liczbą zwojów i zastosowaniem rdzenia. Poruszono także kwestie doboru grubości drutu w filtrach niskopoziomowych oraz wpływu konstrukcji filtra na parametry cewki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA