logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyskusja: Jaki smar do folii w grzałkach HP? Doświadczenia z HP300 i alternatywy

gregoryse78 25 Wrz 2023 11:52 807 9
REKLAMA
  • #1 20746505
    gregoryse78
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Szukam sprawdzonego smaru do foli w grzałkach HP.
    Robię takie małe może 2-3 w miesiącu, ale już kilka razy wróciły do mnie po wymianie. Smar zgęstniał, folia się zacierała.
    Z smaru dokładanego razem z foliami już dawno się wyleczyłem, stosowałem HP300, ale też nie jestem zadowolony.
    Czy jest coś co pozwoli pracować do zużycia folii a nie gęstnieje po 3- 6 miesiącach?
    Barrierta z Ricoh ? trochę cena za wysoka
  • REKLAMA
  • #2 20747611
    povazhn
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    A co za folia? Może w folii problem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20747948
    povazhn
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    A co za folia?
  • #5 20748926
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Ja ma oryginał HP oraz kupiony w strzykawce z firmy Olprint. Firmy już nie ma bo została przejęta przez EET ale może mają na stanie jeszcze ten smar. U mnie ten smar z Olprint spisuje się bardzo dobrze, nawet przy foliach metalizowanych do Brothera. Dużo zależy też od samej folii. Folię do tych mały drukarek biorę najczęściej z EET. Mają bardzo ceny.
    Skontaktuj się z tą osobą:
    Krzysztof Stasiak
    T: +48583200660
    D: +48583200669
    M: +48606201303
    E: k.stasiak(_at_)eet.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20749625
    gregoryse78
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    10 tys bez problemów , jak dla mnie to o 100 tys za mało.

Ten HP300 to w takiej niebieskiej tubce, kupiony o ile pamiętam w D..kp...s.
    To jest oryginał czy jakaś podróbka ? (na aliexpress widziałem takie same)

Wymieniałem raz w jednym brotherze jakąś metaliczną folie, użyłem niby dedykowanego smaru do metalicznych, wytrzymało tydzień.

Na tą chwilę mój patent, to wymieszanie tego smaru (hp 300) z odrobiną oryginalnego oleju silikonowego Ricoh który był stosowany w kopiarkach 20 lat temu. Działa to chyba najlepiej, ale też się trafiła reklamacja po 15-20 tys wydruków.
  • REKLAMA
  • #9 20749952
    Volante
    Poziom 15  
    Ocena: 40

Ja ostatnio zrobiłem kilka drukarek na Molykote HP-870 (opłaca się kupić, jak dużo się smaruje). Większość z nich ma już 50K+ wydruków i póki co nie mam żadnego zgłoszenia, że coś nie działa. Ważne też jest, aby stosować dobrą folię. Nie ma czegoś takiego jak oryginalne smary HP w wolnym obiegu. HP nigdy nie zakładało regeneracji fuserów ;)
  • #10 21553485
    Patryk348
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

mam pytanie, potrzebuję szybkiej odpowiedzi, bo nie mam czasu na zamawianie nowego smaru i muszę dziś zrobić drukarkę HP.
    Czy ten smar się nadaje do fusera, do folii silikonowej PTFE, smar 41687141 z AG Teropasty??
    Na dziś mam tylko to.

Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odpowiedniego smaru do folii w grzałkach fuserów drukarek HP, zwłaszcza w kontekście problemów z gęstnieniem smaru i szybkim zużyciem folii. Użytkownicy wskazują, że oryginalny smar HP300, często kupowany w niepewnych źródłach, nie spełnia oczekiwań i może być podróbką. Alternatywnie polecane są smary silikonowe, w tym smar z firmy Olprint (obecnie przejętej przez EET), smar silikonowy z Castoramy oraz mieszanka HP300 z oryginalnym olejem silikonowym Ricoh stosowanym dawniej w kopiarkach. Wskazano także na smar Molykote HP-870, który przy dużej liczbie wydruków (powyżej 50 tys.) sprawdza się bez problemów. Podkreślono znaczenie jakości samej folii oraz fakt, że HP nie oferuje oryginalnych smarów do regeneracji fuserów na rynku wtórnym. Pojawiło się również pytanie o zastosowanie smaru 41687141 z AG Teropasty do folii PTFE, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Wnioskiem jest, że dobór smaru powinien uwzględniać kompatybilność z folią, trwałość smaru oraz źródło jego pochodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA