Dzień dobry,
Poczytałam wcześniejsze posty na elektrodzie i na ich podstawie dobrałam komponenty do mojego komputera. Chcę go składać w firmie, w której będę mogła go odebrać osobiście: morele, xkom, komputronik, tam, gdzie wyjdzie najtaniej.
Komputer ma być do celów biurowo-przeglądarkowych, do odtwarzania wykładów w mp4 i obróbki zdjęć w Photoshopie.
Bardzo proszę o pomoc: co poprawić w moim zestawieniu, żeby elementy były kompatybilne ze sobą. Czy w tym zestawie da się coś zmienić, żeby wyszło taniej, ale żeby nadal był to sensowny sprzęt, wydolny przez dłuższy czas, np. 6-8 lat?
Czy podzespoły wybrałam dobrych producentów, czy lepiej wybrać innych?
Na jaki procesor się zdecydować? Intel czy Ryzen? Mam wrażenie, że Ryzen jest lepiej oceniany na forum, więc może on?
Wybrałam takie komponenty:
- Procesor i płyta:
AMD Ryzen 5 5600X, 3.7 GHz, 32 MB i ASRock B450 STEEL LEGEND
lub Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB i Gigabyte B760M DS3H DDR4
- Karta graficzna ASRock Radeon RX 6600 Challenger D 8GB GDDR6
- Zasilacz be quiet! Pure Power 11 500W
- Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600 MHz, CL16
- Obudowa Genesis IRID 505 V2 MIDI TOWER - obudowa ma być solidna i dobra, ale bez zbędnych bajerów. Komputer będzie stał pomiędzy ścianą a biurkiem, więc z boku nie będzie możliwości zapewnienia wentylacji
- Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan - czy chłodzenie do moich zastosowań będzie w ogóle potrzebne?
- Pasta termoprzewodząca Thermal Grizzly Aeronaut 1g
- System operacyjny Microsoft Windows 11 Home PL 64 bit
- Czy potrzebna jest jakaś karta sieciowa do podłączenia komputera do Internetu?
- Czy jeszcze coś potrzebuję, żeby komputer był kompletny?
Dysk już mam: Kingston KC3000 2 TB
Zależy mi też na tym, żeby zestaw był ekonomicznie mało prądożerny...
Mam stary monitor Eizo FlexScan S2231W ze złączem DVI, mam nadzieję, że da się go podłączyć przez przejściówkę, bo bardzo nie chciałabym go zmieniać.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, za ocenę poprawności mojego zestawu i wszelkie sugestie i korekty:). Agata