logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MiVue 798 Pro Dual WiFi - czy jest możliwy tryb parkingowy bez SmartBoxa?

Thunder6995 01 Paź 2023 17:41 468 1
REKLAMA
  • #1 20754376
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam.

Pytanie odnosi się wideorejestratora trasy Mio MiVue 798 Pro Dual WiFi i pracy w trybie parkingowym bez SmartBox'a.
    Pierwotnie był zamiar montażu w/w urządzenia wraz ze SmartBox III, który też zakupiłem, ale mam jeszcze możliwość jego zwrotu.
    Podczas prób ze SB III, nie spodobał mi się krótki czas nagrywania w trybie parkingowym, wynoszącym do 24h przy maksymalnej nastawie dip switchami. SB w wersji II posiadał czas do 48h, który równiez byłby dla mnie zbyt krótki, do "ochrony" auta na parkingu.

W niniejszym temacie pomińmy całkowicie kwestię ochrony akumulatora pojazdu przed nadmiernym rozładowaniem, ponieważ samochód do którego będzie montowany wideorejestrator posiada tak wielki zapas energii zmagazowany w akumulatorach (kilkukrotnie przekraczający ten, z jakim wyjechał z fabryki), że nawet dwutygodniowy postój z włączoną kamerą w zimę, nie jest w stanie uniemożliwić rozruchu silnika, a nawet wtedy zostanie jeszcze duży zapas pojemności i mocy rozruchowej akumulatorów. Uznajmy to kwęstię za wyjaśnioną i dla porządku obrad nie poruszajmy jej :) .

Pytanie jest następujące: Czy można używać tego wideorejestratora na standardowym zasilaczu (tego podłączanym oryginalnie pod zapalniczkę) lub innym z wyjściem MiniUSB o parametrach 5V 2A tak, aby wideorejestrator przechodził automatycznie w tryb parkingowy bez żadnego ograniczenia czasowego? A po ruszeniu sam się z niego wyprowadził do standardowego nagrywania?
    Oczywiście do zasilacza doprowadzę stały plus z akumulatora, ponieważ pojazd posiada już taką dodatkową instalację i mam gdzie go podłączyć bez potrzeby ciągnięcia kolejnej instalacji elektrycznej. Skąd WR ma wiedzieć, iż auto rusza, lub już nie jedzie? Może z wbudowanego czujnika przeciążenia ?
    Może ktoś już testował układ, w którym np. WR jest podłączony do gniazda zapalniczki ze stałym plusem i to działa, lub nie...

Pozdrawiam!
    Adrian
  • REKLAMA
  • #2 20755376
    Thunder6995
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Moje pytanie wynikło z pewnej dezorientacji i niezrozumienia,co właściwie SB III robi, poza odcinaniem zasilania 5V po określonym czasie lub spadku napięcia.
    Im więcej wiem,tym jestem bardziej zdezorientowany...
    Mój WR (nie wiem jak w innych modelach) działa ze zwykłą ładowarką i SB tak samo. Bez żadnych różnic (poza zabezpieczeniem czasowym/napięciowym).
    Okazuje się, że wideorejestrator ze zwykłym zasilaczem (któy jest podpięty pod stały plus) jest w stanie normalnie pracować podczas normalnej jazdy jak i w trybie parkingowym.
    Z moim wideorejestratorem i tym SmartBoxem działa to tak, że SB po podaniu ACC zwiera dodatkową trzecią linię we wtyczne Mini USB (chociaż nie jest to zwykła wtyczka mimi USB ! ) i wten sposób wideorejestrator (chyba inne modele, bo nie mój) dostaje informację, że jest ACC. Po zaniku ACC, SB III przez wewnętrzny tranzystor SMD przestaje sprowadzać ów trzecią żyłę w przewodzie do masy.
    MiVue 798 w żaden sposób nie reaguje na tą zmianę.
    Po zaniku wibracji (jazda autem) sam przechodzi w tryb parkingowy nawet na zwykłej ładowarce. Po jednym wstrząsie włącza chwilowe nagrywanie w trybie parkingowym, a po kilku wstrzącach przechodzi w tryb jazdy.
    Jedno jest pewne - Smart Box III nie posiada typowej wtyczki Mini USB! Nie mozna jej podłączyć do innego urządzenia. Również zwykłą wtyczką nie idzie zastąpić tej oryginalnej z powodu istnienia dodatkowych pinów.
REKLAMA