Mogłeś wybrać dyski
Daniel_GSM napisał: Generalnie nawet czysty system uruchamia się długo (może to kwestia tego, że przywykłem do dysków M.2)
Czysty system Win10/11 uruchamia się długo na HDD. Dlatego większość osób unika stawiania takich systemów na HDD
Daniel_GSM napisał: Martwi mnie również to, że cokolwiek uruchamiam - nawet zwykłą przeglądarkę to te dyski "mielą" jak szalone.
Zwykła przeglądarka potrafi na HDD pod Windows 10/11 startować nawet w okolicach 30 sekund (zaraz po uruchomieniu Windowsa, jeśli startuje wraz z innymi usługami, których jeszcze system nie załadował).
EFRXy nie były specjalnie szybkie, a jeśli kupiłeś od tego sprzedawcy, od którego je chciałeś wcześniej kupić, to sprawdź dobrze ich stan, sprawdź SMART obu co najmniej. Tak jak wspomniałem - kupiłem jeden nowy dysk, miałem wątpliwości co do jego nowości, do tego był uszkodzony od razu - więc w przypadku zakupu nowych dysków które nie są od kilku lat produkowane - warto je dobrze sprawdzić.
Daniel_GSM napisał: Zastanawiam się co zrobiłem źle, a może to tylko moje urojenia Nie wiem.
Od razu z góry założyłeś, że to "tylko na bazę danych" więc nie musi być szybkie, no więc nie jest. Sugerowałem opcję z dyskami M.2, wtedy byś miał rozsądną szybkość (acz wyższą cenę zakupu).
Skoro ma na tym stać tylko baza, to nawet jak się będzie 10 minut to odpalać po restarcie, to nie będzie wielki problem, bo jako serwer raczej nie powinno to być za często restartowane. Sama baza sobie będzie radzić po uruchomieniu dobrze (jeśli nie jest zbyt duża), skoro wziąłeś te 16 GB RAM to pewnie MSSQL będzie korzystał ze sporego kawałka na bufor, który ułatwi prace.
Dodano po 41 [sekundy]: Daniel_GSM napisał: Teraz sprawdzam i nawet po wpisaniu w przeglądarkę adresu interia.pl i po naciśnięciu enter na kilka sekund użycie dysku wzrasta do 100%.
Czy to normalne?
Wyłącz korzystanie z cache dyskowego w przeglądarce. Internet może być szybszy od tego cache.