logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie grają satelity w zestawie Genius 5.1 SW-HF6000

WornRuchael 12 Paź 2023 18:27 237 2
REKLAMA
  • #1 20768133
    WornRuchael
    Poziom 10  

Witam. Posiadam zestaw Genius 5.1 SW-HF6000, niestety od jakiegoś czasu jest uszkodzony.
    Kilka dni temu nagle przestały grać satelity (subwoofer nadal działa) i z nich wydobywa się jedynie szum.

Zacząłem szukać przyczyny tej usterki, korzystając z dostępnego w internecie schematu.

Podejrzenia od razu padły na wspólny punkt wzmacniaczy satelit. Zacząłem mierzyć napięcia i okazało się, że na pinie MUTE trzech wzmacniaczy TDA7265 podawane jest napięcie (ok. 13V) bardzo zbliżone do napięcia Vdd (15V). Po szybkim spojrzeniu na datasheet układu okazało się, że wzmacniacze są wyciszone.
    Postanowiłem więc wylutować pin MUTE na pierwszym z nich - bez zmian.
    Wylutowałem więc pin MUTE na pozostałych dwóch - głośniki zaczęły grać, ale tylko przednie i tylne.
    Ostatecznie okazało się, że wzmacniacz centralnego kanału jest uszkodzony, ponieważ napięcie Vdd było takie samo jak na MUTE, pomimo wylutowania tego pinu, więc go wymieniłem.

Niestety to jeszcze nie rozwiązuje problemu, ponieważ po przylutowaniu wszystkiego z powrotem nadal na pinie MUTE jest zbyt wysokie napięcie względem Vdd, przez co satelity są wyciszone. Pomierzyłem wszystkie związane z tą linią rezystory i każdy z nich wydaje się być w porządku. Wymieniłem również tranzystor Q1 (zaznaczony na obrazku) i nadal bez zmian. Ten oryginalny, zresztą, okazuje się, że jest sprawny.

Schemat wzmacniacza Genius 5.1 SW-HF6000 z zaznaczonym tranzystorem Q1.

Podejrzewam, że przyczyną problemów jest za niskie napięcie podawane na bazę tranzystora, ale niestety nie mam pojęcia, z czego to wynika. Przed rezystorem jest +4.7 V, a za rezystorem już +2.85 V.
    Zastanawia mnie jeszcze ta różnica napięć między Vdd a Vss, czy one nie powinny być symetryczne +20 V/-20 V? Czy napięcie Vdd spada w wyniku obciążenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20774785
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Jak napięcia z transformatora dla obydwóch napięć są takie same, to teoretycznie za mostkiem powinno być podobnie. (chyba, że jedna gałąź jest mocniej obciążona) Czy podmieniałeś kondensator elektrolityczny tuż za diodami? Czy napięcie nadal jest takie samo?
    PozdrawiaM.
  • #3 20774976
    WornRuchael
    Poziom 10  
    Hej, dzięki za odpowiedź. Z problemem udało mi się już uporać dwa dni temu. Twoja wskazówka jest w 100% trafna. Po wymianie kondensatora elektrolitycznego 4700 uF/25 V na linii z dodatnim napięciem, podskoczyło ono do 20 V i głośniki grają poprawnie.
    W związku z tym zamykam temat.
REKLAMA