logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY CDX-C910RDS - brak sygnału, możliwa awaria wzmacniacza lub regulatora audio?

skalis 28 Lis 2005 23:07 1578 3
REKLAMA
  • #1 2035873
    skalis
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc , co się mogło uszkodzić w tym decku : ni stąd ni z owąd głośny huk w głośnikach, po czym cisza. Wyświetlacz działa, wszystkie funkcje działają, tuner łapie stacje, działa CD, tyle że nie ma sygnału na żadnym z wyjść (tj. front i rear). W środku nie ma śladów jakichkolwiek uszkodzeń, nic się na oko nie da stwierdzić. Ze schematu wynika, że na wyjściu siedzi scalony regulator audio i dwukanałowy wzmacniacz napięciowy - czy to możliwe, aby to się uszkodziło? 910 to świetne ale dosyć stare radio, czy istnieje możliwość wymiany tych elementów i czy jest to opłacalne ?
  • REKLAMA
  • #2 2037033
    djblood18
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    jeżeli masz schemat to postaraj się zmierzyć czy na układy o których pisałeś dochodzi napięcie.podejrzewam że są to układy wzmocnienia
    (końcówki)
  • REKLAMA
  • #3 2037176
    skalis
    Poziom 10  
    Jak już pisałem - jest to deck, a więc bez końcówek mocy. Brak sygnału dotyczy wyjść czincz na zewnętrzny wzmacniacz. Fakt - być może układy audio to jedyne układy w tym radiu, zasilane napięciem symetrycznym, więc może tak być, że całość (zasilana niesymetrycznie) działa, a audio nie, bo brakuje napięć ujemnych z przetwornicy. Czy mój tok rozumowania może być słuszny ?
  • #4 3269913
    manacor
    Poziom 11  
    Witma Wszystkich !!!
    Mam ten sam problem ale wiem jak rozwiazac Twoj

rozkrec te radyjko - na plycie glowniej bedzie bezpiecznik smd oznaczenie :
    ps1 jest on na wysokosi przetwornicy (metalowa puszka srebrna) pod nia

jest ten bezpiecznik

a teraz moj problem:
    Ta puszka metalowa to przetwornica dc/dc w niej spalil sie tranzystor 2sb1204 i wypalil taka dzure ze nie wiem jak polaczysc sciezki
    jesli kktos wie jak to zrobic luba ma schemat tej przetwornicy to bede wdzieczny

Dodano po 15 [minuty]:

A i jeszcze jedno bezpiecznik jest pod plyta glowna!!!!
    Czy ktos rozlutowywal te puszke przetwornicy i wie o co chodzi i przypadkie mma jeszcze caly tranzystor 2sb1204 i posiada przynajminej abo czy moglby zrobic fotke tej plytki od strony tranzystora bede wdzieczny.

w razie pytan o to radyjko piszcie na manacor(_at_)gazeta.pl

pozdr.
REKLAMA