logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dobrać switch lub hub pod sieć w mieszkaniu - które lepsze rozwiązanie?

koparek 29 Lis 2005 02:23 2714 18
REKLAMA
  • #1 2036278
    koparek
    Poziom 14  
    Ocena: 115
    Witam. Zamierzam zrobić sieć w mieszkaniu - do każdego pokoju gniazdko - na bazie sygnału doprowadzonego do switcha. I tu pytanie:
    Jaki switch? Ma być po prostu tani, ale też prosty w ewentualnej obsłudze (zaprogramowanie, czy takie inne). Na allegro widziałem za 45 zł.
    A może hub mi wystarczy?
    Proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2036307
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    switch jest tani i dobry..prosto podłaczasz,nic w nim nie programujesz jedynie konfigurujesz odpowiednio kompy

ftb
  • REKLAMA
  • #3 2036372
    Fantomen
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Hub to juz jest przezytek. Tym bardziej jakby mial byc wpiety w siec blokowa nie gwarantuje bezpieczenstwa. Zreszta switch tez nie jest juz taki bezpieczny. Jezeli dobrze zrozumialem to chcesz switcha programowalnego. Szczerze to odradzam. W domu jest to przerost formy nad trescia. Kup najzwyklejszy, nie bedziesz musial nic programowac. Wpinasz i dziala.
  • #4 2036526
    koparek
    Poziom 14  
    Chcę jak najprostrzy. I jak najtańszy.
    Czy te za 40-50 zł będą dobrze działać?
  • #5 2037521
    miraz_dwp
    Poziom 13  
    polecam firmę Asmax albo D-link. Wsumie w firmie kładłem sieć na Asmax'ach i nie narzekają. Sprzęt niedrogi i całkiem ciekawy.

http://www.asmax.tami.pl
  • REKLAMA
  • #6 2038317
    Fantomen
    Poziom 20  
    Co tu duzo mowic, beda chodzic jak na 40 zl przystalo :) Za te pieniadze nie nakombinujesz za wiele, wszystko jest prawie takie samo. Zwroc tylko uwage by to byl switch 10Mbps/100Mbps bo na allegro czesto widzialem malym druczkiem napis 10Mbps.
  • REKLAMA
  • #7 2038416
    jedynygarf
    Poziom 20  
    chej a la poszukuje tez jakiegoś taniego przełącznika ale do budowy troszke wiekszej sieci ma ona głównie służyć do internetu jednak mósi on spełniać pewne wymagania cena jak najmniejsza ;) używane z allego ale aby po podłączeniu ze sobą 2 swithy dziłało kołączenie na odległości 150-200m (kabel ewentualnie moge zastosować jakiś żelowany)oczywiście całą sieć che oprzeć na jednej firmie wiec 3 switche 8 portowe i okolo 20 sieciówek czyli koszty grają tu dużą role
  • #8 2038622
    koparek
    Poziom 14  
    Prawdę mówiąc, nie wiem jak przystało chodzić switchom za 40 zł.
    Nie mam zamiaru nic kombinować poza podzielenie internetu i udostępnianiem dysków między komputerami.
  • #9 2038743
    Fantomen
    Poziom 20  
    Hehe... Chodza normalnie :) Dla Ciebie wystarczajco.
  • #10 2039478
    jedynygarf
    Poziom 20  
    co powiecie o firmie LanTech do mojego zastosowania a moze jakaś bardziej firmowa
  • #11 2039606
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Ja polecam jeżeli chodzi o switche firmę PLANET - tylko najlepiej szukaj starych modeli w metalowej obudowie 8)
    Te najnowsze to straszna kicha - padają jak muchy :cry: No chyba że pecha miałem ;)
  • #12 2105732
    koparek
    Poziom 14  
    Kupiłem!!
    Fajny mały switch firmy SURECOM - na allegro za 40 zł.
    Gdy go wpiąłem jest taki efekt:
    - poczta chodzi jak krew z nosa (w zasadzie ciężko stwierdzić), ale działa
    - http nie działa (strona otwiera się.... otwiera i potem pojawia się komunikat z niebieską czcionką w nagłówku).
    Stąd pytanie: Czy mam go reklamować jako niesprawny? Czy mam coś "ustawić"?
    W switchu się nie da, bo nie ma na nim ani jednego przycisku.:-)
  • #13 2105739
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A nie lepiej kupić routerek ze switchem, jezeli kolega podłącza np. tylko 4 komputery to w zupełnosci by wystarczał.
  • #14 2105754
    koparek
    Poziom 14  
    Dzięki za pomysł, tylko w kwestii zakupów jest już po zawodach.
    Mam w domu switcha i proszę o sugestie, co jest z nim nie tak.
  • #15 2105863
    Damiani
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    koparek napisał:
    Dzięki za pomysł, tylko w kwestii zakupów jest już po zawodach.
    Mam w domu switcha i proszę o sugestie, co jest z nim nie tak.

Próbowałeś na różnych portach go sprawdzać :?:
    Sprawdź też ping do wp.pl 8-)
    U mnie było podobnie a okazało się że wtyczka w sieciówce była źle zaciśnięta :)
    Jezeli to nie pomoże to najlepiej sprawdź jeszcze u kogoś a jak będzie tak samo to reklamuj :D
  • #16 2107900
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    A router zastosowałeś? Sam swicz nie podzieli internetu.
  • #17 2107950
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam.

Nie wiem jaką masz topologię sieci i jak chcesz żeby to działało. Najlepiej opisz albo rozrysuj sieć którą planujesz stworzyć. Sam switch pozwoli na podpięcie kilku komputerów do jednego LAN-u ale jeszcze trzeba doprowadzić do niego łącze WAN. I tu musi być router (no chyba, że masz sieć WAN opartą na LANie i możliwość podpięcia dowolnej liczby komputerów) niestety narazie możemy tylko zgadywać dlaczego to nie działa tak jak powinno.

Proszę o dokładniejsze dane nt sieci i jej konfiguracji.
  • #18 2108062
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    koparek napisał:
    Kupiłem!!
    Fajny mały switch firmy SURECOM - na allegro za 40 zł.
    Gdy go wpiąłem jest taki efekt:
    - poczta chodzi jak krew z nosa (w zasadzie ciężko stwierdzić), ale działa
    - http nie działa (strona otwiera się.... otwiera i potem pojawia się komunikat z niebieską czcionką w nagłówku).
    Stąd pytanie: Czy mam go reklamować jako niesprawny? Czy mam coś "ustawić"?
    W switchu się nie da, bo nie ma na nim ani jednego przycisku.:-)

Ja takiego switcha kupiłem chyba ze 2 lata temu tyle że w sklepie za 38zł. chyba i działa bardzo dobrze.Nic się nie zawiesza ,w domu chodzą 2 komputery z dostępem do internetu a cały LAN śmiga bez problemów.Jak trzebas to podłącza się coś jeszcze (laptop ,kolejny blaszak żeby korzystać z zawartości mojego dysku na innym itp.)Jest to 5 portowy Surecom EP-805SX.
  • #19 2115310
    koparek
    Poziom 14  
    Taki chyba mam.
    Prawdopodobnie problemem jest niesprawny kabel sieciowy.
    Po świętach to sprawdzę na świeżo zaciśniętej skrętce.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru urządzenia sieciowego do domowej sieci w mieszkaniu, rozważając switch versus hub. Huby uznano za przestarzałe i mniej bezpieczne, natomiast switch jest polecany jako tani, prosty w obsłudze i nie wymagający programowania. Zalecane są switche 10/100 Mbps, gdyż modele 10 Mbps mogą ograniczać wydajność. Wskazano marki Asmax i D-Link jako godne uwagi, a także firmę PLANET, choć starsze modele w metalowej obudowie są bardziej niezawodne. Użytkownik zakupił switch firmy SURECOM (model EP-805SX) za około 40 zł, który jednak powodował problemy z dostępem do internetu (poczta działała, ale strony www nie ładowały się poprawnie). Sugerowano sprawdzenie kabli sieciowych, portów oraz konieczność posiadania routera do podziału łącza internetowego, gdyż sam switch nie zapewnia funkcji routingu. Problemy z działaniem sieci najprawdopodobniej wynikały z uszkodzonego kabla lub braku routera. Switchy za około 40-50 zł używa się powszechnie do prostych sieci domowych, gdzie nie jest wymagana zaawansowana konfiguracja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA