logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saeco Xelsis SM7580 – blokuje się lejek na kawę zmieloną

grzechu82kp 03 Lis 2023 07:39 1059 6
REKLAMA
  • #1 20797317
    grzechu82kp
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam!
    Posiadam ekspres Saeco Xelsis SM7580. Problem polega na tym, że po zaparzeniu kawy blokuje się lejek na kawę zmieloną i często kawa jest bez smaku. Wymieniałem już oringi i cały blok został rozkręcony i wyczyszczony. Nie przyniosło to rezultatu. Zmieniłem też kawę na inny rodzaj, ale też bez zmian. Proszę o pomoc.
    Etykieta techniczna ekspresu do kawy Saeco Xelsis SM7580
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20797474
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    grzechu82kp napisał:
    Problem polega na tym, że po zaparzeniu kawy blokuje się lejek

Chyba przed parzeniem a nie po?
    Masz na poniższy ten lejek?

Czarny lejek do kawy do ekspresu.
  • REKLAMA
  • #3 20797585
    grzechu82kp
    Poziom 3  
    Tak może i po. Fakt jest taki, że chyba coś jest nie tak. Nigdy się tak nie działo wcześniej. Tak, to jest ten lejek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20797656
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Ten lejek jest jednocześnie kominem wentylacyjnym komory zaparzacza. W pewnych warunkach (duża wilgotność i niska temperatura) kondensuje się w lejku para co powoduje zaklejanie go. Kawa sama w sobie zawiera tłuszcz który też może powodować klejenie zmielonej kawy. Już nie wspomnę o karmelizowanych ziarnach których w ogóle nie powinno sie używać w automatach.

Sugeruje rozbiórkę i czyszczenie, co najmniej wylotu z młynka i lejka, a najlepiej całego młynka.
  • REKLAMA
  • #5 20797715
    grzechu82kp
    Poziom 3  
    Ok a może wie ktoś jak go rozebrać.moze jakiś screen do jakiegoś filmiku czy cos
  • #6 20801760
    grzechu82kp
    Poziom 3  
    Po rozkręceniu góry ekspresu i wyczyszczeniu młynka, zauważyłem że znajduje się woda w okolicy niego, i to chyba jest przyczyną. Osuszyłem tę wodę i wszystko złożyłem z powrotem. Po zablokowaniu drzwiczek serwisowych postanowiłem zobaczyć, co się dzieje podczas parzenia kawy. No i do bloku leci woda przez lejek. Proszę o poradę, co jest przyczyną tego przeciekania.
  • #7 20802834
    grzechu82kp
    Poziom 3  
    Wymiana elektrozaworu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Saeco Xelsis SM7580, polegający na zatykania się lejka na kawę zmieloną oraz braku smaku kawy. Pomimo wymiany oringów i czyszczenia bloku, problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że lejek może kondensować parę w warunkach wysokiej wilgotności, co prowadzi do zatykania. Rekomendują dokładne czyszczenie młynka oraz lejka, a także sprawdzenie, czy nie ma wody w okolicy młynka, co może być przyczyną problemu. Wskazano również na możliwość wymiany elektrozaworu jako potencjalne rozwiązanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA