logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana uszkodzonego wiatraka w wirniku agregatu prądotwórczego Einhell TC-PG 3500

piotrasja 03 Lis 2023 12:38 750 5
REKLAMA
  • #1 20797756
    piotrasja
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam pytanie czy ktoś wymieniał wiatrak w wirniku agregatu prądotwórczego?
    Niestety do wirnika wpadła mi śrubka, co spowodowało wyłamanie łopatek w wiatraku. Rozebrałem wszystko, i wiatrak jest solidnie zamocowany (nie wiem czy nakręcony, czy nabity) i nie wiem jak go zdjąć bez uszkodzenia reszty wirnika. Agregat einhell tc-pg 3500 ale chyba wszędzie wygląda to podobnie.
    Nie znalazłem w sieci info na temat samej wymiany wiatraka i w ogóle bardzo ciężko jest taki wiatrak znaleźć, raczej są w sprzedaży całe wirniki ale dla mnie taki zakup jest zupełnie nieopłacalny.
    Będę wdzięczny za info.
    Wirnik agregatu prądotwórczego z uszkodzonymi łopatkami wiatraka.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20797781
    piotrasja
    Poziom 5  
    Tak, wiem generalnie wszędzie sprzedawany jest komplet, ale jak pisałem nie jest to opłacalne 400-500zł to połowa ceny takiego, używanego agregatu, biorąc pod uwagę, że agregat ma inne przypadłości i nie wiem ile jeszcze podziała.
    Znalazłem taki wiatrak i myślę, że to ten, ale nie wiem jak go wymienić (wybić, wykręcić?)
    https://allegro.pl/oferta/wentylator-wirnika-agregat-generator-168f-gx160-14589018639
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20797783
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    Zazwyczaj są wbite na wcisk. Najrozsądniej byłoby go zdjąć ściągaczem do łożysk.
    Możesz też wyłamać te plastiki i umieścić go za tulejkę wentylatora w imadle - wirnikiem w dół. Delikatnie go wybić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20797900
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20825243
    piotrasja
    Poziom 5  
    Zrobione, jeśli ktoś będzie miał podobny problem to ja zrobiłem tak.
    1. ciężko było ściągnąć plastik z metalowego pierścienia wiatraka, nie za bardzo było jak podejść diaksem, żeby nie ryzykować uszkodzenia cewki. Pomógł palmiczek gazowy - plastik mocno rozgrzany zszedł dosyć łatwo.
    2. Wybicie pierścienia okazało się z trudne, nie chciałem zbyt mocno walić, żeby nie uszkodzić reszty. Na rurce były delikatne wrąbki (nie gwint) ale wsadziłem pierścień w imadło i kręciłem cewką... i kręciłem, w końcu zlazło.
    3. Nabicie nowego wiatraka, formalność odpowiednia rurka (tak żeby opierała się na metalowym pierścieniu nowego wiatraka, a nie plastiku. I walenie młotkiem.
    Agregat już działa bez zarzutu.

Dzięki za rady!
REKLAMA