logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox 5837 - sypanie developerem w jednym miejscu po wymianie bębna i developera

Goshky 29 Lis 2005 11:17 1110 5
REKLAMA
  • #1 2036791
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Mam w serwisie taką kopiarkę, dopiero kilka dni temu wymieniłem developer i bęben a ta sypie na kopie developer i to tylko w jednym miejscu, jakiś centymetr od brzegu kartki A4, z przedniej strony wałka magnetycznego. Na magnesie pod wałkiem zbiera się gruba szczoteczka z developera ale tylko w tym jednym miejscu, na długości ok 1 cm, nigdzie więcej nie sypie. Bęben nowy (cały moduł), developer też, lampy w kopiarce świecą, drut transferu wymieniony i już nie wiem czego się uczepić :cry:

Co myślicie o tej sytuacji, co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 2037424
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

Może uszkodziła się rolka magnetyczna. Miałem kiedyś podobny przypadek i winna była właśnie rolka.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2038363
    tarom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Masz uszkodzone rolki dystansowe 59k90470.Musisz natychmiast ich wymienić bo będziesz miał do wymiany bęben.
  • REKLAMA
  • #4 2039632
    Goshky
    Poziom 20  
    A co powiecie na to, że na starym bębnie i nośniku jakość kopii była fatalna ale nigdy nic nie sypało, po wymianach zaczeło dość nagle.
  • REKLAMA
  • #5 2042126
    tarom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sprawdz czy wysokość szczotki jest jednakowa z obu ston jeśli nie to wyreguluj. Tuleje dystansowe powinno się wymieniać razem z bębnem tj po przebiegu ok.300-500tys kopii.Wypracowane tuleje zmniejszają odległość wałka magnetycznego od bębna co powoduje obsypywanie się nośnika a przy ich znacznym zużyciu tarciem wałka o bęben. Jeszcze inną przyczyną sypania nośnika może być uszkodzony wałek magnetyczny(pękniety magnes np. na wskutek uderzenia-miałem taki przypadek).
  • #6 2042864
    Goshky
    Poziom 20  
    Wygląda na to, że miałeś rację, wystarczyło, że zamieniłem tylko dystanse miejscami, przedni z tylnym i nic się nie zbiera pod wałkiem i obraz stał się wyraźnie bardziej równomierny, wcześniej na nowym i starym bębnie z przodu było zawsze jaśniej od jakiegoś czasu.

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, po założeniu starego modułu bębna wszystko było w porządku (pomijając tragiczną jakość kopii ze względu na rysy i naświetlenie bębna), jak wkładałem nowy, po 10 kopiach z przodu miałem zawsze kupkę developera (nawet troszkę w dolnej elektrodzie). Jak zamieniłem te kółka dystansowe jest dobrze.
    Wywoływaczka była zmieniona jakieś 150 tyś. temu ze względu na uszkodzone uszczelnienia mieszadeł i nic nie było nigdy w niej ruszane.

Zobaczę jak będzie się sprawowało to wszysko z czasem, na razie dzięki za podpowiedź z tymi dystansami.
REKLAMA