logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy w Windowsie po resecie: nie działają skróty, aplikacje oraz ikony na pulpicie

Kotowicki 13 Lis 2023 15:20 363 4
REKLAMA
  • #1 20813275
    Kotowicki
    Poziom 3  

Wszystko zaczęło się od głupiego reaper'a, w którym nie działało mi odtwarzanie. Potem nie mogłem otworzyć plików MP3 ani MP4 (nieprawidłowa wartość rejestru lub błąd -2...coś tam). Dalej skasowały mi się wszystkie gry z Epic Games. Chciałem to naprawić i trafiłem na poradnik: https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/komunikat-nieprawidłowa-wartość/b6f2bfdc-2dd2-4c42-8a33-9bf36b45a5c2. Po resecie (jak można się domyślić) Windows totalnie się popsuł, tak jakby nie otwierał żadnych windowsowych aplikacji. Nie działają żadne skróty, jedynie Win+Alt+Del, który i tak nic nie daje. Nie ma ikonek na tapecie, a na pasku pozostała tylko lupa i znak Windowsa (przesyłam film). Po około 5 minutach pojawia się tylko powiadomienie "Sterownik tabletu nie został uruchomiony" (OK). Co śmieszne, czasami pokazuje się powiadomienie w prawym dolnym rogu od Malwarebytes, że mam kupić premium dla lepszego sprawdzania czy coś takiego. Faktycznie mogę go otworzyć i zeskanować, niestety wykrywa 0 błędów i zatrzymuje się na końcu (to chyba sprawdzanie plików rejestru) na około 312 tys. pliku. Mogę wejść do BIOS-u i Boot Menu.

Ostatnio powoli rozglądam się za nowym komputerem. Nie wiem, czy nie wyjąć dysków, sprzedać ten i kupić sobie nowy na Black Friday.

PS: Jak kliknąłem fizyczny guzik do włączania/wyłączania, to pokazało się to coś. Chyba jednak się uruchamia :I

Komunikat zamykania aplikacji na ekranie Windows
  • REKLAMA
  • #2 20813284
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Uruchom okno cmd z menedzera i tam: systemreset -factoryreset

Nastepnie zresetuj system do ustawien fabrycznych z zachowaniem danych lub bez, zaleznie od tego czy masz cos wartego zachowania.
  • REKLAMA
  • #3 20813314
    Kotowicki
    Poziom 3  
    Właśnie nie mogę nic otworzyć. Klikam menedżer zadań i nic
  • REKLAMA
  • #4 20813427
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    To uruchom komputer z nosnika instalacyjnego Windows i tam wybierz resetowanie.
  • #5 20820633
    Kotowicki
    Poziom 3  
    Tak to pomogło, dzięki
REKLAMA