logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Clio 5 (2021) - Instalacja kamery cofania, konfiguracja radia, odbiornik OBD dla Renault i Toyoty

marcin.dtr 16 Lis 2023 10:49 5712 5
REKLAMA
  • #1 20817750
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Cześć,
    Mam Clio 5 z 2021 roku i mam kilka pytań:
    - czy ktoś z Was dokładał kamerę cofania?
    - czy kostka za tylnim lewym światłem ma przejście bezpośrednio do wyświetlacza radia? Czy też trzeba ciągnąć przewody do wyświetlacza radia?
    - czy w radiu (wyświetlaczu) jest wyjście na kamerę cofania?
    - czy po podłączeniu trzeba odblokować ustawienia radia (wyświetlacza) czy po wrzuceniu biegu wstecznego automatycznie uruchomi się obraz z kamery?
    - jaki polecacie domowy odbiornik OBD i soft do Renault Clio v oraz aby działał w Toyocie Corolli Cross?
  • REKLAMA
  • #2 20827712
    oktik
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Radio i wyświetlacz to dwa odrębne komponenty. Kamerę podłącza się pod radio a nie pod wyświetlacz.
    Tak, trzeba uruchomić obsługę kamery w radiu. Nie - nie poradzisz sobie z tym raczej sam. Clio V jest wyposażone w bramę CAN. Podłączenie się pod złącza OBD w niczym Ci nie pomoże. Bramka blokuje możliwość zmian w konfiguracji. Do tego trzeba albo mieć dostęp do Renault.net wraz z narzędziem do odblokowywania bramy albo trzeba się wpinać w szynę CAN za bramką.
  • REKLAMA
  • #3 21320650
    michalwrona02
    Poziom 2  
    >>20817750
    Cześć, również będę chciał dołożyć kamerę cofania. Udało ci się to zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 21322460
    michalwrona02
    Poziom 2  
    @marcin.dtr, udało ci się założyć kamerę cofania do Clio V?
  • REKLAMA
  • #5 21331712
    marcin.dtr
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Nie, jest zakład w Tychach, który to robi, ale to wiąże się z wycieczką jednodniową i kosztem ok. 1800 zł.
  • #6 21478389
    aikon.ok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem, jakieś porady, gdzie i jak można taką kamerkę dołożyć do Renault Clio 5 2023 r.?
REKLAMA