logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja przepływu na rozdzielaczu w ogrzewaniu podłogowym

michakrz 19 Lis 2023 18:30 1314 4
REKLAMA
  • #1 20823070
    michakrz
    Poziom 5  
    Witam, kupiłem niedawno dom z ogrzewaniem podłogowym.
    Dwa dni temu fachowiec włączył u mnie piec. Dzisiaj w niedzielę 19.11 jak piszę ten post byłem na miejscu i się okazało, że na piętrze w łazience mam prawie saunę. Strasznie gorąco. Spojrzałem na rozdzielacz a tam zawór nazwany W miał ustawienie 5l/min i było to największy przepływ z wszystkich zaworów. W związku z tym zmniejszyłem na tym przepływ na 1l/min (WC tak samo, legenda jest mało intuicyjna) jak na zdjęciu:

Zawory rozdzielacza ogrzewania podłogowego z ustawieniem przepływu.
    Czy dobrze to ustawiłem i posadzka nie będzie już taka gorąca?
    Byłbym wdzięczny za potwierdzenie.
  • REKLAMA
  • #2 20823229
    krodag
    Poziom 25  
    Ocena: 163
    No cóż - jutro sie okaże :) Jeżeli ta przykręcona pętla odpowiada za łazienkę - efekt powinien być :)
    Szkoda że zdjęcie nie objęło termometru na zasilaniu - bo jak masz tam ze 40C to nawet takie skręcenie może nie wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #3 20823290
    michakrz
    Poziom 5  
    Dzięki, dam znać jak będę na miejscu. Niestety dopiero we wtorek ;)
  • REKLAMA
  • #4 20823302
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    michakrz napisał:
    Dzisiaj w niedzielę 19.11 jak piszę ten post byłem na miejscu i się okazało, że na piętrze w łazience mam prawie saunę.

To nie kwestia przepływu ( choć w pewnym zakresie tak), ale nastawy temperatury na zaworze mieszającym. Czyli ile wychodzi na górną belkę, nie widać na załączonym zdjęciu górnego termometru.
    Masz zawór afriso pewnie o zakresie 25-43* , zdejmij kapturek i sprawdź nastawę na zaworze.
  • #5 20823731
    michakrz
    Poziom 5  
    Znaczy ja widzę ewidentnie, że wszędzie gdzie indziej gdzie jest podłogówka to posadzka aż tak gorąca nie jest czyli w łazience na dole i w salonie. Natomiast na górze, gdzie mam łazienkę z podłogówką również jakoś wyjątkowo było gorąco. Spojarzałem więc na nastawę i widziałem, że na zaworze W było odkręcone na maxa - przepływ do 5 L / min. Stąd wywnioskowalem, że to jest powodem, że tam grzeje mocniej. Sam piec obecnie jest ustawiony na 35 stopni.
REKLAMA