logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna nie działa po podłączeniu do płyty głównej

olafkonkol 25 Lis 2023 21:52 615 9
REKLAMA
  • #1 20833184
    olafkonkol
    Poziom 3  
    Witam. Komputer nie widzi karty graficznej GTX 1050Ti Gigabyte bez dodatkowego zasilania. Po podłączeniu jej do płyty głównej, karta graficzna nie uruchamia się, ale uruchamia się karta zintegrowana na płycie głównej. Moja płyta główna to Asus H81-VG4.

Moderowany przez dt1:

Pisownia została poprawiona, proszę zadbać o jej jakość w kolejnych postach.

• REKLAMA
  • #2 20833218
    djzaq
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Model karty dokładny jakiego producenta itd jakieś foto. Dobrze włożona ?Skąd wiesz że się nie uruchamia ? Jest chociaż ciepła ?? Może po prostu jest uszkodzona i tyle :)
  • REKLAMA
  • #3 20833316
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    A monitor jest podłączony do tej dodatkowej karty, czy do zintegrowanej?
  • #4 20833860
    olafkonkol
    Poziom 3  
    tak monitor działa z kartą integrowaną bez zazutu ale z gtx 1050ti gigabyte juz nie działa ale karta grficzna jest sprawna w starej płycie głownej
    działą bez zarzutu a na nowej juz nie

skąt wiem ze gtx 1050ti gigabyte nie uruchamia się bo jak podłączam karte graficzną gtx do płyty i podłączam hdmi do karty i do monitora to wykrywa tylko obraz z płyty głównej z vga z integrowanej a nie z hdmi z gtxa i też sprawdzałem ustawienia bios i przestawiałem bawiłem się ustawieniami portu karty graficznej i nic to nie dało nawet wyjąłem baterie bios na dwie minuty nic nie dało nawwet wyjęłem ram cały i włozyłem i tez nic nie dało moja karta to ta

Karta graficzna Gigabyte GTX 1050 Ti z dwoma wentylatorami.
  • REKLAMA
  • #5 20833899
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    A słyszałeś może o interpunkcji?
    olafkonkol napisał:
    bez dodatkowego zasilania

Karta ma osobne zasilanie, a ty go nie podłączyłeś, czy w ogóle nie ma?
  • REKLAMA
  • #6 20833901
    olafkonkol
    Poziom 3  
    zasilania dodatkowego nie ma karta

Dodano po 2 [minuty]:

Aktualnie korzystam z karty integrowanej na płycie głównej.
  • #7 20833925
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    olafkonkol napisał:
    gtx do płyty i podłączam hdmi do karty i do monitora to wykrywa tylko obraz z płyty głównej z vga z integrowanej a nie z hdmi z gtxa

Zacznij od odpięcia tego kabla VGA i wtedy rób testy z kablem HDMI z GTX.
  • #8 20833951
    olafkonkol
    Poziom 3  
    to nic nie da ze odepnę kabel od płyty głównej i tylko podepnę hdmi do gtx 1050ti
  • #9 20834009
    trojanexe095
    Poziom 5  
    Miałem dokładnie tą samą sytuację i też nie wiedziałem co zrobić aż w końcu zresetowałem bios , wyciągnąłem grafikę i pomyślałem że może wyczyszcze slot pędzelkiem więc tak zrobiłem i wyczyściłem też sloty ramu po czym wszystko wsadziłem, włączyłem i okazało się że działa.
  • #10 20834134
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8293
    olafkonkol napisał:
    to nic nie da ze odepnę kabel od płyty głównej i tylko podepnę hdmi do gtx 1050ti

Mimo wszystko dla testu warto odpiąć wszystko od zintegrowanej karty, żeby przez przypadek nie została zainicjowana zamiast GTXa 1050 przez BIOS.

W BIOSie, w Advanced -> Chipset configuration proszę ustawić:
    - Primary graphics adapter na PCI Express
    - IGPU Multi Monitor na Disabled

Zapisać zmiany i uruchomić z jednym monitorem podłączonym tylko do karty GTX1050.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z kartą graficzną GTX 1050Ti Gigabyte, która nie jest wykrywana przez płytę główną Asus H81-VG4. Po podłączeniu karty, komputer uruchamia zintegrowaną grafikę, a karta GTX nie działa mimo że jest sprawna w innej płycie. Użytkownik sprawdził ustawienia BIOS, próbował resetować BIOS, a także odłączał zasilanie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują odłączenie zintegrowanej karty, czyszczenie slotów oraz ustawienie w BIOSie, aby priorytetowym adapterem graficznym była karta PCI Express.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA