Witam. Zastanawiam się nad płytą główną do procesora i5 13400f czy płyta główna Asus prime b760m-a będzie to dobry wybór i czy sekcja zasilania nie będzie się mocno grzać?
Cześć.
Do tego procesora będzie ta płyta zupełnie wystarczająca (chociaż wersja -WiFi jest lepsza - nie tylko o obecność WiFi, ale o obecność radiatora na drugiej części sekcji zasilania).
Warto uważać przy montażu dysków SSD pod radiatorem na tej płycie, bo mają źle skonstruowaną całość tego mechanizmu (ogólnie termopad jest bardzo gruby i bardzo twardy, sam radiator jest montowany trochę za blisko dysku, więc dokręcając śruby do oporu, tak jak w założeniu powinno się to zrobić, brzegi dysku pozostają dociśnięte (te się nie rusza, bo z jednej strony blokuje je gniazdo, z drugiej tuleja dystansowa, ale środek jest wyginany w kierunku płyty i z dysku robi się banan). Zgłosiłem ten problem do Asusa - zapewne niewiele z nim zrobią, ale trzeba uważać, jeśli się chce sobie na tej płycie dysk montować. Ja wymieniłem termopad na 0.5mm i wciąż był on za gruby przy dysku KC3000.
Jeśli szukasz płyty z lepsza sekcją zasilania to sprawdź https://www.ceneo.pl/146420891 Cena zbliżona, sekcja zasilania lepsza, ogólne wykonanie też trochę lepsze.
Płyta wystarczy ale procek nie jest specjalnie opłacalny. Porównywalnie szybkie Ryzeny 5600 czy 5700X są tańsze (płyta Asrock B550M Pro4 też - 445zł). A jeśli uprzesz się na Intela to wciąż szybszy 12600KF kosztuje 800zł. Do niego Asrock B760M Pro RS za 486zł i gitara.
PRO RS ma też sekcję zasilania całkiem przeciętną. Nie żeby miała się gotować na 12600KF, ale za 50 złotych więcej można mieć sekcję na DrMOSach spełniającą nawet coś więcej niż socjalne minimum, co może się przydać jeśli by się chciało kiedyś ten procesor zmienić na coś lepszego, a byłoby to jeszcze w czasie, kiedy taka wymiana by miała sens.
Dodano po 2 [minuty]:
patrykkulas2008 napisał:
czyli masz tą płytę?
Składałem na tych płytach (ale w wersji z WiFi) w ubiegłym tygodniu 3 komputery, jeden na I5-13400, dwa na I5-13400F (bo do wyższych CPU stosuję nieco wyższe modele). Wersje bez WiFi też miałem, również wersje wcześniejsze B660M-A i B660M-A WiFi. Ogólnie wszystkie te modele to ta sama konstrukcja, więc zachowują się tak samo.
W sumie B760 PRO RS ma też akceptowalną sekcję (wcześniej miałem gdzieś z tyłu głowy fatalną sekcję B660 PRO RS, ale w B760 zrobili jej upgrade). Więc w sumie będzie to pewnie podobnie się zachowywać do Gaming X'a, ale będzie tańsze.
Obie te płyty są lepsze od Asusa B760M-A/B760M-A WiFi.
Tak czy owak, 13400F za 1000zł to fatalny wybór. Najtańsza opcja o podobnej wydajności to Ryzen 5600. Tańsza i wydajniejsza opcja to 12600KF. Za to w podobnych pieniądzach można złożyć zestaw z najszybszym z wymienionych Ryzenem 7500F (750zł), na płycie B650 (530zł) i z RAMem DDR5 (32GB, 470zł). Wszystko byle nie 13400F.
Przy 13400F były dwucyfrowe i nie było większego zagrożenia throttlingiem, natomiast nie skupiałem się nad nimi dokładnie, bo ten sprzęt był przeznaczony do użytku biurowego.
Tak czy inaczej biorąc pod uwagę, że można kupić znacznie lepsze płyty w podobnej lub nawet lepszej cenie to nawet nie za bardzo warto to analizować.
✨ Płyta główna Asus Prime B760M-A jest wystarczająca dla procesora i5 13400F, jednak jej sekcja zasilania może się nagrzewać, co budzi obawy użytkowników. Użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem mogą być płyty Asrock B760M PRO RS lub Gigabyte B760M Gaming X, które oferują lepszą sekcję zasilania i niższe temperatury. Warto również rozważyć alternatywne procesory, takie jak Ryzen 5600 lub 12600KF, które mogą zapewnić lepszą wydajność w porównaniu do i5 13400F. W przypadku montażu dysków SSD na Asusie, należy zachować ostrożność z powodu problemów z konstrukcją radiatora.