logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus EEE PC 1001PXD: Czy kabel zasilający Akyga USB A-M 2.5 x 0.7mm zastąpi baterię?

Pertol 29 Lis 2023 12:06 258 5
  • #1 20838501
    Pertol
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam,
    posiadam laptopa Asus EE PC 1001PXD z procesorem Intel Atom itd.. jak na foto poniżej, jest to taki roboczy drugi komputer, rzadko używany w zasadzie jako tester diagnostyczny do samochodu.

Laptop Asus Eee PC 1001PXD z zasilaczem na białym tle.
    I teraz właśnie problem taki że chyba z 1,5 miesiąca go nie włączałem i bateria w ogóle się nie ładuje, stan 0% "ładuje" i tak wiele godzin. Dioda od baterii mruga na pomarańczowo, ale nic "nie wchodzi"

Potrzebuje po prostu mieć zasilanie jak np jestem w aucie, sprawdzałem twardy reset i inne opcje ze sterownikami baterii włącznie.

Nie chce kupować nowej baterii, pytanie czy takie coś da radę i czy będzie działać?
    https://allegro.pl/oferta/kabel-zasilajacy-ak..._unit_id=b4577406-fd0e-4a30-bb20-aed1941edb7f
  • #2 20838506
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Uszkodzona bateria.

Pertol napisał:
    Nie chce kupować nowej baterii, pytanie czy takie coś da radę i czy będzie działać?

Nie da.
  • #3 20838922
    Pertol
    Poziom 7  
    Ok a jak znaleźć zasilacz usb do gniazda w samochodzie? Czy tak nie będzie mi działać taki laptop?
    Nie potrzebuje na stałe zasilania z baterii ale wystarczy coś co będzie podtrzymywać zasilanie tak jak w domu z gniazdka.
  • #4 20839202
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Albo przetwornica z 12V na 230V jak masz albo dedykowany zasilacz pod 12V. Nie musi być pod Asusa ale ważne żeby zgadzało się napięcie stałe i moc (np 19V 100W).
  • #5 20839858
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Pertol napisał:
    Ok a jak znaleźć zasilacz usb do gniazda w samochodzie? Czy tak nie będzie mi działać taki laptop?
    Nie potrzebuje na stałe zasilania z baterii ale wystarczy coś co będzie podtrzymywać zasilanie tak jak w domu z gniazdka.

To co podałeś - nie będzie.

Kupiłem za "grosze" (ok 100 zł) APC Travel Power Adapter i działa. Różne wtyczki wejściowe, różne wyjściowe, regulowane napięcie wyjściowe. Co ciekawe - zamieniając wtyczkę sieciową na samochodową poprawnie rozpoznaje i pracuje na 12V. Wady?
    - Brak możliwości zmiany polaryzacji wyjść.
    - Brak możliwości pracy z autami z instalacją 24V.
    - Grzeje się mocno.
    Oczywiście używka. Ale nie spotkałem w życiu żadnego tak uniwersalnego zasilacza, z wtyczkami, w dodatku to nie jakiś "czarna lista" tylko APC. Że o cenie nie wspomnę.
  • #6 20842775
    Pertol
    Poziom 7  
    No właśnie tylko czy to już wtedy nie lepiej iść w nową baterię? Bo tak na prawdę głównie zalezy mi na tym żeby zdala od gniazdek w pomieszczeniach i prądu, ten laptop działał czyli samochód np.

Bo kupie zasilacz fajny owszem ale wciąż bez zasilania ten laptop działać nie będzie.
REKLAMA