Mam pewien problem. Posiadam uniwersalną ładowarkę z serii MW, przy czym jej funkcja DISCHARGE nie odnosi się do akumulatorków 8,4V (6F22). Próbowałem poradzić sobie podłączając do świeżo naładowanego akumulatorka o pojemności 170mAh (nap. zmierzone na jego zaciskach wyniosło 10V po przepisowym ładowaniu ładowarką przez 16h) przekaźnik do świateł samochodowych Elmot na nap. znamionowe 12V. Zmierzony początkowy pobór prądu wyniósł 100mA. Po ok.1h45 min. styki rozwarły się (zgasła dioda LED podłączona do styków zasilana z oddzielnego źródła). Po chwili zmierzyłem napięcie na odłączonym od przekaźnika akumulatorku i uzyskałem 8-8,5V. Przekaźnik rozwarł więc styk przy 2/3 swojego napięcia znamionowego. Do jakiego bezpiecznego napięcia mierzonego na akumulatorku odłączonym od odbiornika można rozładowywać akumulatorek 6F22? Z jednego artykułu z internetu dowiedziałem się że np. jeśli ogniwo ma 1,2V to rozładowujemy je do 0,9V. Wykombinowałem więc, że taki akumulatorek ze znamionowych 8,4V rozładowujemy do 6,3V, ale wolę sie upewnić i proszę o pomoc w tej sprawie. Czy użyć do rozładowania np. przekaźnik MTwd9 na 9V? A może jest jakieś inne rozwiązanie? Schemat byłby mile widziany.