logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 5 lamp ogrodowych z dwoma czujnikami ruchu?

PIT78 30 Lis 2005 09:27 7610 5
  • #1 2039821
    PIT78
    Poziom 11  
    Witam i mam problem : jak połączyć np. 5 lamp ogrodowych wzdłuż chodnika z dwoma czujnikami ruchu na początku i na końcu chodnika. To znaczy , żeby jak idę w jedną stronę zapalał lampy jeden czujnik a jak wracam to drugi . Czy wogóle da się coś takiego zrobić , ilu żyłowy kabel, jakie czujniki czy są jakieś specjalne czy zwykłe mogą być ? proszę o opis ewentualnie schemat. pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 2039931
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A nie możesz umieścić tak jednego czujnika by swoim zasięgiem obejmował całą scieżkę ?. Umieść go w pewnej odległości od ścieżki, lub czujnik 180 Stopni na środku, z przysłonięciem stref zbędnych.

Lampy należy połączyć równolegle linią trzyżyłową ( N.L,PE -konieczny bi jest to instalacja zewnętrzna narażona za warunki atmosferyczne.

Pozdr.J.
  • #3 2040099
    PIT78
    Poziom 11  
    Scieżka ma ok. 15 metrów długości nie wiem czy czujnik na srodku ma tak dalekie działanie no i musiałbym go powiesić na drzewku a to za ładne nie jest. Wolałbym założyć dwa - na końcu i na początku. odnośnie przewodu - nie wystarczy w izolacji i powłoce PE?
  • Pomocny post
    #4 2040474
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Co do przewodu mylisz pewne pojęcia u mnie PE to trzecia żyła.
    Do ziemi powinien iść przewód typu np YKY ( z zaporą przeciewilgociową ) zwykły YDY nawet w rurce peszla to nie najlepsze rozwiązanie ( w rurce przez jakiś mikrootwór zgromadzi się woda i kabel bedzie w niej leżał )
    Możesz oczywiście dać dwa czujniki na początku i końcu ale ich czas będzie się sumował. Chyba że wykorzystamy takie czujnikiem zmierzchowym i nie zapali się jeżeli będzie widział światło lamp.
    Muszę kończyć jeżeli chcesz rozwinąć ten pomysł popiszemy później
    Pozdr.J.
  • Pomocny post
    #5 2040917
    Ursus81
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Ja przed domem rozwiązałem taki problem w najprostszy chyba sposób z tym, że technicznie u mnie wygląda to nieco inaczej. Ja bowiem mam na ścieżce o długości też około 15 m zamontowane trzy stare lampy kolejowe, ładnie odrestaurowane i o promieniu oświetlania ścieżki około 2,5m. Każda z nich zamontowana na wysokości około 1,5m na metalowych stojakach. Dodatkowo do każdej lampy podłączony mam zmierzchowy czujnik ruchu z odpowiednio ograniczonym "polem widzenia", zamontowany przy samej ziemi na stojaku. Efekt jest taki, że idąc chodnikiem po zmierzchu zapalają się pokolei lampy, do których się bliżam z odległości około 2m i zaraz po przejściu pokolei gasną. Oczywiście działa to w dwie strony jednakowo a podłączenie tego wszystkiego nie wymaga żadnych kombinacji ani fachowości w dziedzinie elektroniki czy elektryki - zwykłe połączenie równoległe. Jedynie koszt trochę większy, bo trzeba zakupić trzy czujniki ale i efekt odpowiednio ładniejszy i ciekawszy.
    Pozdrawiam
  • #6 2042994
    PIT78
    Poziom 11  
    adamjur1 napisał:
    Co do przewodu mylisz pewne pojęcia u mnie PE to trzecia żyła.
    Do ziemi powinien iść przewód typu np YKY ( z zaporą przeciewilgociową ) zwykły YDY nawet w rurce peszla to nie najlepsze rozwiązanie ( w rurce przez jakiś mikrootwór zgromadzi się woda i kabel bedzie w niej leżał )
    Możesz oczywiście dać dwa czujniki na początku i końcu ale ich czas będzie się sumował. Chyba że wykorzystamy takie czujnikiem zmierzchowym i nie zapali się jeżeli będzie widział światło lamp.
    Muszę kończyć jeżeli chcesz rozwinąć ten pomysł popiszemy później
    Pozdr.J.

Właśnie coś takiego mnie interesuje:D tylko nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

Ursus81 napisał:
    Ja przed domem rozwiązałem taki problem w najprostszy chyba sposób z tym, że technicznie u mnie wygląda to nieco inaczej. Ja bowiem mam na ścieżce o długości też około 15 m zamontowane trzy stare lampy kolejowe, ładnie odrestaurowane i o promieniu oświetlania ścieżki około 2,5m. Każda z nich zamontowana na wysokości około 1,5m na metalowych stojakach. Dodatkowo do każdej lampy podłączony mam zmierzchowy czujnik ruchu z odpowiednio ograniczonym "polem widzenia", zamontowany przy samej ziemi na stojaku. Efekt jest taki, że idąc chodnikiem po zmierzchu zapalają się pokolei lampy, do których się bliżam z odległości około 2m i zaraz po przejściu pokolei gasną. Oczywiście działa to w dwie strony jednakowo a podłączenie tego wszystkiego nie wymaga żadnych kombinacji ani fachowości w dziedzinie elektroniki czy elektryki - zwykłe połączenie równoległe. Jedynie koszt trochę większy, bo trzeba zakupić trzy czujniki ale i efekt odpowiednio ładniejszy i ciekawszy.
    Pozdrawiam

Pomysł dobry efekt super ale wolałbym zrobić to mniejszym kosztem no i qpiłem już lampy wys. ok 1m - nie będzie takiego efektu . dzięki i pozdrawiam
REKLAMA