logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetowid Philips VR6785 - nie wyciąga taśmy, dysk nie wiruje

waran3 06 Gru 2023 20:09 816 6
REKLAMA
  • #1 20849649
    waran3
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Cześć,
    mam magnetowid Philips VR6785.
    Magnetowid długo stał nieużywany.
    Pobiera kasetę ale nie naciąga taśmy na bęben z głowicami.
    Czasem próbuje ale wyciągnie taśmę tak na 2/3 i wraca oddając kasetę.
    Głowica dziwnie się rusza, tak oscyluje.
    Działa przewijanie.
    Obstawiam napięcia ( zasilacz) ale najpierw chciałem się poradzić tutaj bo z magnetowidami
    nie mam doświadczenia. :-)

Tu filmik obrazujący problem:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20849806
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 861
    Mechanika wraz z przelacznikiem funkcji ( mode switch ) do czyszczenia. Paski do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20852098
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 861
    Nie wiem gdzie on jest ulokowany w tym modelu, ale do przejrzenia instrukcja serwisowa i tam wszystko znajdziesz.
    https://archive.org/details/manual_VR6785_SM_PHILIPS_DE/mode/2up
    Przy wyciaganiu mechanizmu trzeba tez uzyc glowy oprocz narzedzi. zawsze cos mozna przestawic.
    Wpisz fraze "vhs mode switch location" w Google, zobaczysz pogladowe zdjecia.

Dodano po 3 [minuty]:

SM w formacie pdf
    Załączniki:
    • VR6785_SM_PHILIPS_DE.pdf (78.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20868922
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Tam nie ma klasycznego mode switcha.Kulawa podpowiedź.Jest fotokomórka ze śmigiełkiem nieawaryjna.Krótki pasek ładowania można obejżeć,czy się nie ślizga.Zasilacz do rozebrania.Elektrolity mogą być do wymiany.Możesz zasymulować ręcznie pracę mechanizmu bez napięcia.Wprowadź kasetę kręcąc kółkiem,na którym jest pasek ładowania.Czasami coś pękało w mechaniźmie i się blokował.
  • Pomocny post
    #6 20870562
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Teraz ja dałem ciała.To jest Philips z mechanizmem Panasonica GGII.Zmylił mnie dysk Philipsa.Jest na forum zdaje się serwisówka mechanizmu.Mode switch jest za zespołem rolki dociskowej.U Ciebie problemem jest brak startu głowicy wizyjnej.Jeśli drum nie ruszy reszta funkcji nie chce działać.Mechanizm jest wyjątkowo trudny w naprawie dla początkujących.Zacznij od pomiarów zasilacza i drum motor.
  • REKLAMA
  • #7 20870691
    waran3
    Poziom 12  
    Ocena: 79
    Tak, pokręcenie ręczne dyskiem spowodowało, że magnetowid wyciągnął taśmę.
    Za to teraz nie chce oddać kasety. :-)
    Dysk się nie kręci dlatego podejrzewam zasilacz...elektrolity...wiadomo.
    Będę to sprawdzał w pierwszej kolejności.
    Dziękuję za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetowidem Philips VR6785, który po długim okresie nieużywania nie naciąga taśmy na bęben, mimo że pobiera kasetę. Głowica oscyluje, a przewijanie działa. Użytkownik podejrzewa problemy z zasilaczem. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym konieczność czyszczenia mechaniki oraz wymiany pasków. Wskazano na brak klasycznego przełącznika trybu (mode switch) w tym modelu, a zamiast tego na obecność fotokomórki. Użytkownik został również poinformowany o możliwości ręcznego uruchomienia mechanizmu oraz o sprawdzeniu zasilacza i silnika bębna, co może być kluczowe dla rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA