logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Usuwanie wilgoci i zaparowanego obiektywu w kamerze Novus NVIP-5H-6412 M/F - jak to zrobić?

kiwu 07 Gru 2023 23:42 1998 11
REKLAMA
  • #1 20851569
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam, jak można poradzić sobie z wilgocią, zaparowanym obiektywem w kamerze jak w temacie ?. Kamera zachowuje się poprawnie, tylko ten obraz jest mało czytelny przez wilgoć na obiektywie/ Czy kamera posiada jakąś grzałkę ?, grzałki nie widzę, choć ciężko jest dostać się do środka, ewentualnie układ do pochłaniana wilgoci ? .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20851605
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    Wsadź kamerę do pudełka wypełnionego torebkami z granulkami pochłaniającymi wilgoć (Silica Gel). Przed umieszczeniem w pudełku granulki dokładnie wysusz na kaloryferze. Po około dobie wymień granulki na kolejną porcję suchych. Powtarzaj wymiany aż do całkowitego usunięcia nadmiaru wilgoci. To niezbyt szybka, ale bardzo bezpieczna metoda. Jeśli usuwanie wilgoci ma być efektywne, użyj sporej ilości granulek, czyli około 100 g.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20851609
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2085
    Dostęp zapewne do kamery masz od przodu. Po zdjęciu dekielka osłony która albo jest na zatrzask albo przyklejona i jeśli jest przyklejona to można suszarką lekko podgrzać i odkleić osłonę za którą są śrubki. Po odkręceniu sprawdź gdzie osiada wilgoć czy na szkiełku ochronnym czy w samym obiektywie. Suszyć możesz wnętrze kamery suszarką z dystansu lub zostawić na kaloryferze. Jeśli kamera ma w środku woreczek z Silica Gel pochłaniający wilgoć to wyciągnij go i wsadź na połowę mocy do mikrofalówki na kilka minut lub sekund w zależności od ustawionej mocy. Inna sprawa jeśli wilgoć masz w obiektywie.
  • #4 20852926
    kiwu
    Poziom 19  
    Dziękuje kolegom za cenne wskazówki, będę chciał spróbować z tymi granulatami, muszę zakupić i dostać się do środka do obiektywu. Czy kupić w saszetkach czy luzem granulat ?.
    Jest taki otwór rewizyjny od dołu kamery na dwa wkręty i tam była wilgoć, obecnie jej brak.
    Natomiast niepokoi mnie wilgoć w szkiełku ochronnym i chyba w obiektywie, bardziej siedzi woda w szkiełku ochronnym a obiektyw jest zaparowany.
  • #5 20852951
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2085
    Tak czy siak musisz się do niej dostać. Wtedy zdiagnozujesz dokładniej jej stan.
  • #6 20853133
    Mobali
    Poziom 43  
    kiwu napisał:
    i dostać się do środka do obiektywu
    Niekoniecznie trzeba go rozbierać. Jeśli kamera zostanie umieszczona na dłuższy czas w suchym granulacie (Silica Gel), to wilgoć będzie powoli ale skutecznie usuwana także z wnętrza urządzenia. Oczywiście trwa to znacznie dłużej, ale nie trzeba nic rozbierać. Tylko jeśli komuś bardzo zależy na czasie, to wtedy trzeba się będzie dobrać do środka. Lub przynajmniej nieco rozszczelnić konstrukcję.
    kiwu napisał:
    Czy kupić w saszetkach czy luzem granulat ?.
    Saszetki są łatwiejsze do stosowania. Nie rozsypują się, nie ma też ryzyka że coś wpadnie w szczeliny obudowy. To wygodne, tym bardziej że są dostępne różne gramatury saszetek: 1g, 2g, 5g, 10g 50g i tak dalej. W tym wypadku najbardziej praktyczne będzie zastosowanie sporej ilości saszetek o małej gramaturze, żeby dokładnie "zasypać" nimi kamerę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20854235
    kiwu
    Poziom 19  
    Ponownie dziękuje kolegom za cenne wskazówki.
    Rozumiem, że odwilgocenie kamery to tylko doraźne działanie. Jeśli uda mi się pozbyć wilgoci bez ingerencji w kamerę t.j. bez rozkręcania to problem pewnie dalej powróci z czasem, gdyż może być nieszczelność lub tak jak tu wcześniej pisano może być woreczek z Silica Gel pochłaniający wilgoć a który nie jest już w stanie odebrać wilgoci.
  • REKLAMA
  • #8 20857338
    kiwu
    Poziom 19  
    Kamerę umieściłem w pudełku kartonowym zasypanym saszetkami pochłaniacza na grzejniku. Wilgoć pięknie schodzi.
  • #9 20857442
    Mobali
    Poziom 43  
    Za jakiś czas na pewno będzie po problemie. A tu znajdziesz podobny wątek i kilka porad, z których warto skorzystać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3652412.html
    Szczególnie warte rozważenia są pomysły w drugiej części. Polecam też olej silikonowy w aerozolu, którym można spryskać obudowę, a szczególnie okolice wszelkich potencjalnych szczelin, slotów, otworów, czy gniazd. Poza ochroną przez wilgocią, olej silikonowy ma właściwości konserwujące w stosunku do gum (uszczelki), a także znacząco opóźni degradację elementów z metalu (złącza).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20859313
    kiwu
    Poziom 19  
    Kamerę osuszyłem całkowicie, rozebrałem od strony obiektywu tak jak to było napisane wcześniej, woreczku z pochłaniaczem nie znalazłem. Jednak są takie miejsca gdzie widać ślady wparowanej wody, tak jak w poprzedzającym poście napisano w miejscach potencjalnych szczelin, na połączeniu elementów wokół obiektywu. Zastosuję ten olej silikonowy z podpowiedzi, aby posmarować te miejsca kontaktu i styku elementów obudowy.
  • #11 20859580
    Mobali
    Poziom 43  
    kiwu napisał:
    ...woreczku z pochłaniaczem nie znalazłem. Jednak są takie miejsca gdzie widać ślady wparowanej wody,
    Jeśli w obudowie jest wystarczająca ilość miejsca, to możesz tam umieścić niewielki zasobnik Silica Gel i przytwierdzić go na przykład klejem na gorąco, klejem sekundowym czy szewskim. To na pewno kamerze nie zaszkodzi. Zresztą to rozwiązanie stosuje się powszechnie w produkcji takich urządzeń. Jeśli jednak użyjesz kleju rozpuszczalnikowego, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym wywietrzeniu wnętrza obudowy. Ślady po skroplinach można łatwo zmyć przy pomocy roztworu IPA z wodą destylowaną. Potem kamerę wystarczy zabezpieczyć olejem silikonowym i złożyć - z wilgocią powinno być znacznie lepiej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20868051
    kiwu
    Poziom 19  
    Zrobiłem tak jak to było napisane we wcześniejszych wskazówkach, osuszyłem w saszetkach pochłaniających wilgoć, następnie po rozkręceniu kamery zabezpieczyłem elementy obudowy olejem silikonowym. Obecnie wilgoć nie pojawia się. Dziękuje wszystkim za pomocne wskazówki w rozwiązaniu mojego tematu. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem usuwania wilgoci i zaparowanego obiektywu w kamerze Novus NVIP-5H-6412 M/F. Użytkownicy zalecają umieszczenie kamery w pudełku z torebkami Silica Gel, które należy regularnie wymieniać, aby skutecznie usunąć wilgoć. Inne metody obejmują rozkręcenie kamery w celu osuszenia wnętrza oraz zastosowanie oleju silikonowego do zabezpieczenia miejsc potencjalnych nieszczelności. Użytkownicy podkreślają, że wilgoć może powrócić, jeśli nie zostaną usunięte przyczyny, takie jak nieszczelności obudowy lub niesprawny woreczek Silica Gel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA