logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Liebherr GX 811 lokalizacja i dostęp do czujnika temperatury NTC w zamrażarce?

kd502 10 Gru 2023 20:46 1080 3
REKLAMA
  • #1 20855552
    kd502
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Mam taką zamrażarkę jak na zdjęciach i niestety wiem już z całą pewnością że uszkodził się termistor NTC..

Czujnik jest dostępny jako część zamienna, więc zakładam że wymiana jest jakoś możliwa.
    https://north.pl/karta/959042300-czujnik-temperatury-do-lodowki,732-ZK-2493.html

Oglądałem zamrażarkę ze wszystkich stron i całość jest zalana pianką izolacyjną i nie widzę możliwości zdjęcia górnej obudowy.
    Uprzejmie proszę bardziej doświadczonych kolegów o podpowiedź gdzie dokładnie znajduje się czujnik i w jaki sposób najlepiej się do niego dobrać.

Przy okazji podam poprawne rezystancje czujnika, może komuś się przyda.
    - temp. 19°C - 6,05kΩ
    - temp. 0°C - 15,4kΩ - moment rozmarzania górnej ścianki zamrażarki.
    Co odpowiada mniej więcej charakterystyce termistora NTC 4,7kΩ β=3977

Pozdrawiam,
    KD

Otwarta zamrażarka z osprzętem elektronicznym na górnej pokrywie.
    Wnętrze zamrażarki z odsłoniętym panelem kontrolnym i przewodami.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20855889
    kd502
    Poziom 10  
    Widać tylko piankę izolacyjną..
  • #4 20921192
    kd502
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany :)

Dla zainteresowanych udostępniam instrukcję wymiany czujnika. Udało się naprawić bezkosztowo.

Wykonanie czujnika:
    1) Wytoczyłem tulejkę z miedzi i pocynowałem ją w tyglu.
    2) Wypełniłem rurkę klejem epoksydowym i włożyłem do środka kabel z przylutowanym termistorem.
    3) Dodatkowo zakrimpowałem na 6-kąt. - czujnik gotowy i 100% hermetyczny

Sama wymiana jest pokazana na zdjęciach i w instrukcji, więc nie będę jej opisywał. Miejsce na tylnej ścianie komory, które należy wyciąć, jest zaznaczone niezbyt widoczną linią. Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem.

Założyłem hermetyczną szybkozłączkę, więc gdyby padł mój czujnik, to teraz wymiana to 5 minut roboty. Czujnik powinien znajdować się w lewym górnym rogu zamrażarki, około 3 cm pod sufitem. Zamrażarka sprawuje się wyśmienicie :)
    Pozdrawiam

Samodzielnie wykonany czujnik z przewodem i metalową tulejką Zbliżenie na ręcznie wykonany czujnik z tulejką miedzianą, przewodem i lutowanym połączeniem. Wnętrze zamrażarki z zaznaczonym miejscem na tylnej ścianie Otwór w tylnej ścianie zamrażarki z wyjętym elementem do instalacji czujnika Wnętrze zamrażarki z otwartą wnęką i narzędziami. Wymieniony czujnik w zamrażarce z widoczną hermetyczną instalacją.
    Załączniki:
    • anleitung-fühlerkit.pdf (376.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA