logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uzupełnienie do i5 12600k + msi rx 6800 xt czy nowy komplet?

mprzywoski1983 15 Gru 2023 22:16 888 21
REKLAMA
  • #1 20863184
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    Witam ponownie szanowne grono i dzisiaj z takim tematem. Mam okazję wyrwać stosunkowo tanio z dosyć zaufanego źródła używanego proca i gpu jak w temacie. Zastanawiam się czy budować wieloletni zestaw na tym i przyoszczędzone dołożyć do czegoś czy jednak oprzeć się na całkiem nowych podzespołach. Mam swoje przemyślenia, ale chętnie posłucham też was.

Tak więc tym razem proszę was niejako o podwójną pomoc : )
    1) Co dobrać do tego duetu?
    2) Co kupić od podstaw?

A teraz parę szczegółów:

- ze starego kompa nie zostaje praktycznie nic poza jakimś dyskiem ew. starym monitorem jako awaryjny/na przeczekanie.
    - raczej nie przewiduje ani podkręcania (chyba, że bardzo bezpieczne minimalne na zasadzie przesunięcia suwaka) ani zmieniania podzespołów co 1-2 lata.
    - kupno myślę max do tygodnia. Ew. rozważam dokupić do duetu niezbędnik do rozruchu a z miesiąca na miesiąc dołożyć np. lepszy monitor, droższą budę, lepsze chłodzenie itp.
    - budżet - powiedzmy, że przy dobraniu oscylujemy w okolicy 3 tyś. przy nowym zestawie ok 5 tyś - wiadomo im mniej tym lepiej : ) jeżeli wzrost "mocy" będzie bardzo widoczny i uzasadniony mogę rozważyć podniesienie budżetu max do 6 tyś.
    - nienawidzę świecącego cyrku, więc albo nic się nie świeci albo delikatne akcenty z możliwością wyłączenia bądź ustawienia koloru/jasności
    - przeznaczenie - głównie granie(różne gatunki z mocną przewagą strzelanek,rts-ów,akcyjniaków - głównie single okazyjnie multi), myślę nad przejściem na 1440p, ale nie jestem do tego w pełni przekonany, więc finalnie może pozostanę na 1080p (standardowo chciał bym w gry do obecnych oraz mniej więcej do 2 lat kolejnych grać na full detalach przy w miarę stabilnych 60 klatkach a potem powoli schodzić z detalami). Przykładowe gry do nadrobienia m.in. spiderman, cyberpunk, MK12, Age of Empire 4, cities skyline 2.
    Dodatkowo trochę bardziej niż amatorsko (ale jeszcze nie profesjonalnie) obrabianie zdjęć i wideo (głównie teledyski).
    - składać mogę sam, chyba że będzie akurat bardzo dobra promka na zestaw z złożeniem : )

Dodatkowo parę pytań i potencjalnych "przeszkód"

- zestaw musi być z monitorem. Mycha/klawiatura też, ale to już pierdoły do dobrania potem. Wielkość myślę między 25"-30". Żeby był trochę większy niż poprzedni, ale bez przesady. Trochę kusi mnie zakrzywiony, ale nie zdecydowałem jeszcze ostatecznie. Powinien być lepszy niż "biurowy" żeby w miarę dało się na nim obrobić coś, ale nie musi być full profesjonalny dla fotografów za miliony monet. Dobrze gdyby był obracany w pionie (ew. rozważam też montaż do biurka lub ściany żeby uzyskać obrót). Co z częstotliwością? Czytałem gdzieś, że jeżeli granie w 1440p to musi być min 144hz monitor bo inaczej straszna lipa. Jest to prawda czy bardziej miejskie mity i można zostać przy "standardowej" (chyba) obecnie 90-120 hz?
    - obawiam się jednak wkładania chłodzenia wodnego, więc wolał bym klasyczne chyba że przy takim sprzęcie musi być wodne - musi czy nie?
    - mocno zapaliłem się na bude fractal north. Macie jakieś wieści o tym, że jest to mega piekarnik i absolutnie nie brać? jeżeli nie ma poważnych przeciwwskazań to chciał bym na niej oprzeć zestaw w obu wariantach.
    - ramek musi być sporo - strzelałem w 24-32 GB. Skyline jest podobno ultra głodny a ja też lubię mieć w tle dużo "bardzo ważnych" kart na przeglądarce otwartych : ) pytanie jak to montować? 2x16 czy lepiej kłaść po całości 3x lub 4 razy 8?

To chyba wszystko :D jak o czymś zapomniałem albo macie pytania to dajcie znać dopiszę : ) Z góry dziękuję za każdą pomoc i wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20863261
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1916
    Oczywiście można pójść w platformę AM5 ale to już będzie kosztowało w zależności czy chcesz procka na lata (7800X3D) czy coś do przyszłościowego upgrade'u (np. 7600) bo AM5 będzie wspierać jeszcze jedną jak nie dwie kolejne generacje procków.

Z drugiej strony 12600K i 6800XT to wciąż wydajne kombo które da ci te 60 klatek nawet w 1440p jeszcze przez długi czas więc nie wiem czy jest sens dokładać, tym bardziej że wychodzi na to że powyższe podzespoły wyjdą cię łącznie ~2000zł.

Odpowiadając na pytania:
    - monitor 27", płaski, IPS. Za bardzo nie ma 90-120Hz tylko właśnie biurowe 60-75Hz a potem 144Hz i wyżej. I na tych ostatnich bym się skupił bo to całkiem rozwinięty rynek, jest dużo opcji do wyboru, sporo recenzji itp. Dlaczego płaski IPS? Bo zakrzywione monitory mają matryce VA, które w zamian za dobry kontrast "odwdzięczają się" smużeniem w szybkich scenach/przejściach. Panele VA którym się udało to ograniczyć można policzyć na palcach jednej ręki jak Samsung G7 27" (2000zł+), Iiyama GCB3280QSU (1400zł, ale 32 cale). Moja propozycja:
    https://www.ceneo.pl/139263609
    Solidny panel, funkcjonalna podstawa, niezła cena.
    - omawiane procki nie wymagają chłodzenia wodnego. Thermalright Peerless Assassin 120SE z Amazona ma fantastyczną wydajność i kosztuje niecała 190zł, trudno go przebić.
    - Fractal North jest w porządku, ale przyda się jej wentylator na tył. No i jest trochę droga, dobrą przestronną budę można kupić za połowę jej ceny.
    - RAM w dwóch kościach po 16GB, to mniejsze obciążenie dla kontrolera pamięci. Nawet przy 12600K raczej szedł bym w DDR5.
  • #3 20863506
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 615
    mprzywoski1983 napisał:
    astanawiam się czy budować wieloletni zestaw na tym i przyoszczędzone dołożyć do czegoś

Jak masz tanio to bierz, nic lepszego do grania nie trzeba. Nigdy nie należy się nastawiać, że zestaw będzie wieloletni, bo nie wiadomo co życie, technika przyniesie. Zestaw będzie wieloletni jeśli nie pojawią się nowe gry mające większe wymagania, a co przed tym idzie, jakoś znacząco szybsze procesory. Zainwestuj w dobry monitor, bo tu raczej rewolucji nie będzie.
  • REKLAMA
  • #4 20864359
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    >>20863261

@turkuc11 podziękował : ) jak zwykle konkretne i przydatne odpowiedzi.

Przyznam szczerze, że nie śledziłem tematu monitorów tak bardzo, więc nie wiedziałem o tym co piszesz. Zdecydowanie przyglądnę się temu bardziej.

Z obudową jest tak, że to typowo mój "bzik". Zdaję sobie sprawę, że jest droższa niż inne, ale po prostu mocno się na nią zapaliłem. Z drugiej strony większość dostępnych jest dla mnie albo brzydka albo nudna albo zbyt odpustowa a planuję tym razem trzymać budę bardziej na widoku. Jeżeli masz jeszcze jakieś ciekawie wyróżniające się propozycje skrzynek w podobnych (lub mniejszych) cenach chętnie rzucę okiem.

Odnośnie ddr5 czytałem, że podobno jeszcze nie ma sensu ich brać chyba, że do całkiem topowych bebechów bo i tak będą się nudzić czy coś w ten deseń. Kolejny mit? Czy trochę prawdy w tym jest, ale z racji że ceny są już tak podobne wczepianie starszych mija się z celem?

I w końcu zakładając, że jednak zdecyduje się na duet i512600 + 6800xt mógł byś dobrać czy zasugerować resztę bebechów? Oczywiście biorąc pod uwagę to co wyżej pisałem - w skrócie coś w miarę konkretnego i stabilnego, ale bez ultra szaleństwa i kupowania na zasadzie "daj na to X stówek więcej bo za rok będziesz mógł rozbudować".
    Głównie chodzi mi o moc zasilacza, jakie mobo pod te bebechy itp. ale jak masz ochotę możesz polecić całość : )
  • Pomocny post
    #5 20864468
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Buda biała czy czarna? Byłem przekonany że North kosztuje ~600-700zł, a tu weszły przedświąteczne promocje i biała kosztuje 449zł:
    https://www.pepper.pl/promocje/obudowa-fractal-design-north-chalk-white-767977

A czarna 529zł:
    https://www.pepper.pl/promocje/obudowa-fractal-design-north-766227

Alternatywnie Corsair 4000D Airflow za 319zł (biała 10zł więcej na morelach):
    https://www.pepper.pl/promocje/obudowa-corsair-4000d-airflow-czarna-766207

Do obu modeli dodatkowy wentylator na tył. Wentylatora nie trzeba dokładać do be quiet! Pure Base 500DX za ok. 400zł.

DDR5 nie było sensu brać jak były ponaddwukrotnie droższe niż DDR4. Teraz różnica między DDR4 3600CL16 a DDR5 6400CL32 to 100zł, przy cenie całości jeśli tu i ówdzie da po kilka/kilkanaście klatek to warto. 490zł, ale światełka można wyłączyć:
    https://www.ceneo.pl/154975738

Płyta pod DDR5, format mATX, 570zł:
    https://www.ceneo.pl/147607694

Pełny ATX do białej obudowy, 640zł:
    https://www.ceneo.pl/147607690

Płyty B760 nie obsługują OC ani undervoltingu, ale skoro szukasz stabilności to raczej nie zamierzasz dłubać, a dla 12600K undervolting nie jest tak potrzebny jak dla 13 czy 14 generacji. Z wychłodzeniem procka powinna sobie poradzić Fera 5 (130zł), overkill za 55zł więcej - Thermalright Peerless Assassin 120SE (185zł).

Dysk pewnie masz jakiś stary więc nowy:
    - ADATA S70 Blade - 270zł https://www.ceneo.pl/128227726
    - Kingston KC3000 1TB - 295zł https://www.ceneo.pl/118023289

Zasilacz powinien wystarczyć 650W, dla pewności 750W. Cooler Master MWE V2 Gold, be quiet Puer Power 12M, Supremo FM5, XPG Core Reactor powinny się zakręcić wokół 450zł.
  • REKLAMA
  • #6 20883465
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    Temat niestety odrobinę przeciągnął się ponad zakładany max. tydzień, ale generalnie można powiedzieć, że poza paroma pytaniami/wątpliwościami jestem gotowy i do poniedziałku chcę złożyć zamówienie. Znajomy już pakuje mi grafe i procka.
    Z racji opóźnienia niektóre promki zniknęły niektóre się pojawiły. Właściwie poza budą i chłodzeniem procka zdecydowałem, że tym razem zaryzykuje i wszystko wezmę w xcom. Dlaczego zaryzykuję? Bo dwa główne molochy morele i komputronik już mi parę razy podpadły bardzo mocno. Z xcomem jeszcze nie miałem większej (nie)przyjemności obcować a z drugiej strony jakiejś sensownej alternatywy na zakup nie ma.

Anyway:

Buda: Fractal Design North Charcoal Black TG
    MOBO: ASRock B760M PG Riptide
    GPU: MSI Radeon RX 6800 XT Gaming X TRIO 16GB GDDR6
    CPU: i5 12600k
    tą dwójkę plus do tego strimer z lian li biorę od znajomka za całość 2200 zł
    CPU cool : Thermalright Peerless Assassin 120 SE
    RAM: Lexar 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Ares Gaming RGB
    Storage: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM790
    Do tego mam jeszcze 2 SSDki ok 500GB to będę miał pewnie na materiały do obróbki dodatkowo plus zew ssd 3TB na inne rzeczy.
    PSU: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold
    Monitor: iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red Eagle PLUS AOC Q27G2S Gaming
    Jeżeli chodzi o monitory bardzo nie lubię się bawić w kupowanie testowanie i zwracanie, ale innego wyjścia już nie widzę. Na mojej wsi nie ma sensownego sklepu gdzie można by to na żywo porównać. Bardzo niechętnie, ale zaryzykuję. Padło na takie monitory, żeby jednocześnie sprawdzić 1440p pod dwie przekątne oraz ogólnie co mi bardziej podpasuje pod kolory ew. smużenie itp - VA czy IPS. No i prosty vs. krzywy. Oczywiście jeżeli ktoś ma sensowniejszy wybór w tym przedziale cenowym i specyfikacjach to dajcie znać : )

Plus do tego jakieś pierdoły typu listwa, klawiatura,myszka,głośniki,huby itp. Pomijając jeden monitor, który oddam, przesadzoną cenę za obudowę czy "podatek" od brania w jednym miejscu (podobno xcom jest jednym z droższych) to całość jednak wyjdzie trochę więcej niż zakładałem (bliżej 6 niż 5 tyś.)

@turkuc11 dysk który polecałeś obecnie zniknął dlatego dobrałem taki - patrzyłem głównie po cenie i prędkościach. Taki będzie ok czy proponował byś jednak coś innego?

Jeszcze z innej beczki celuję w taką ogólną estetyką czyli trochę drewna, trochę czerni z akcentami kolorystycznymi/świetlnymi złoty ew. żółty-brąz(mniej więcej jak na zdjęciu) Coś pod taki wygląd warto zmienić w bebechach?

Czarna obudowa komputera z drewnianymi elementami i podświetleniem LED.

Jaki dodatkowy wiatrak do budy na tył pod to dobrać? W sensie żeby nie przesadzać cenowo, ale może uda się coś innego niż czarny? Może po prostu kolorystycznie inny? Może z regulowanymi ledami?
    I skoro jesteśmy przy chłodzeniu. Taka kombinacja w tej budzie, 2 łopatki z budy na przodzie, jedna na tyle, ten termal na cpu wystarczy? W sensie nie spodziewam się, że w środku będzie lodówka, ale nie będzie się jakoś przesadnie grzało?
    Odnośnie samej budy szkło vs. mesz robi ogromną różnicę? Oglądałem jeden test tej konkretnej budy w obu opcjach to pokazywało różnicę bodaj ze 2-3 stopni, ale nie wiem na ile to było wiarygodne. Czy przy boku szklanym jednak koniecznie trzeba więcej łopatek dołożyć?
    Planuje albo tak zostawić na stałe albo za parę miesięcy może dołożyć jakiejś chłodzenie do budy i na procka inne bardziej wizualnie np. z wyświetlaczem itp. Oczywiście cały czas zakładam, że nic nie będę kręcił i podbijał chyba że bardzo symbolicznie, bardzo bezpiecznie na zasadzie lekkiego przesunięcia suwaków w programie. Względna stabilność jest priorytetowa.

Ew. tak na ostatni wgląd coś tutaj można/warto zmienić (pod kątem stabilności, ogólnej funkcjonalności, żeby nic się ze sobą nie gryzło bottleneckowało itp) nie dokładając budżetu albo najlepiej zmniejszając go? : )

P.S. skłaniam się już przy obecnemu rozwiązaniu, ale jeżeli ktoś ma lepszy/bezpieczniejszy i może tańszy sposób zakupu (w sensie np. w całkiem innym miejscu/miejscach) to mogę przemyśleć.

Za wszystkie porady,sugestie,wskazówki jak zwykle bardzo dziękuję i przy okazji wszystkim czytającym i doradzającym szczęśliwego nowego roku : )
  • Pomocny post
    #7 20883527
    turkuc11
    Spec od komputerów
    mprzywoski1983 napisał:

Słaba budżetówka bez DRAMu.

Jak zniknął jak był i jest? Tylko nieco podrożał, ale ogólnie ceny dysków idą lekko w górę.
    https://www.x-kom.pl/p/691100-dysk-ssd-kingston-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-kc3000.html

Alternatywne bardzo dobre kosntrukcje:
    https://www.x-kom.pl/p/635776-dysk-ssd-pny-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-xlr8-cs3140.html
    https://www.x-kom.pl/p/1134802-dysk-ssd-apacer-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-zadak-twsg4s.html
    https://www.x-kom.pl/p/1149897-dysk-ssd-msi-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-spatium-m480-pro.html
    https://www.x-kom.pl/p/1073277-dysk-ssd-wd-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-black-sn850x.html

Ostatnio w testach wymiata Crucial T500:
    https://www.x-kom.pl/p/1192911-dysk-ssd-crucial-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-t500.html

Wentyl na tył z X-komu:
    https://www.x-kom.pl/p/747149-wentylator-do-k...a-silver-monkey-x-oroshi-120-mm-pwm-argb.html
    https://www.x-kom.pl/p/1131748-wentylator-do-...utera-endorfy-stratus-120-pwm-argb-120mm.html

Fluctus z outletu Euro?
    https://www.euro.com.pl/chlodzenie-obudowy/en...wentylator-endorfy-fluctus-120-pwm-argb.bhtml

Chyba że wolisz zwykły czarny to Arctic P12 PWM zrobi robotę.

Peerless Assass będzie się nudził, szklany panel z bo ku może zostać, ważne żeby był wentylatory na wlocie i wylocie, one będą robić przewiew.
  • #8 20883575
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    @turkuc11 Dysk patrzyłem głównie ten pierwszy bo wydawało mi się, że miał lepsze prędkości, dlatego mówiłem, że zniknął. Tak czy inaczej dzięki wybiorę coś z tych polecajek na pewno : )

"Peerless Assass będzie się nudził.." dobiłem tego bo wcześniej o nim pisałeś, że fera 5 powinna dać radę, ale ten to już będzie ultra max pewność. Spoko wróci Fera : )
    Ta fera wystarczy pojedyńcza czy podwójna?

wentyl do tył też wrzucę któryś z polecajek dzięki wielkie.

Jeżeli chodzi o MOBO rozumiem, że aktualizacja biosu bezwzględnie na dzień dobry?

Reszta rzeczy już na pewno powinno być wszystko OK? nic więcej/inaczej/lepiej się nie wymyśli? Patrząc ogólnie na wszystko, ale też na budżet, zastosowanie, inne alternatywy zakupu itp.
    Zawsze wolę jednak parę razy się upewnić bo wydatek nie mały a jak pisałem nie lubię potem bawić się w zwroty, ponowne zakupy itp.
  • #9 20883790
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Maksymalne transfery sekwencyjne nie są najważniejszym elementem dobrego dysku.

Między Ferą z jednym i dwoma wentylatorami są jakieś 2 stopnie różnicy. Chłodzenie "zaczernione" jeśli uznasz że będzie bardziej pasowało do estetyki zestawu (169zł):
    https://www.x-kom.pl/p/1154664-chlodzenie-procesora-silver-monkey-x-frosty-slim-120-mm.html

Nie musisz aktualizować BIOSu, płyty z chipsetem z serii 700 powinny obsługiwać 12 generację od strzała. Jeśli nie jesteś mocno uparty na X-kom to płyta ATX z Wifi za 70zł więcej:
    https://www.ceneo.pl/153915131

Do 7 stycznie zasilacz jest w promocji za 350zł.
  • REKLAMA
  • #10 20883791
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    mprzywoski1983 napisał:
    Peerless Assass będzie się nudził
    chłodzenie powietrzne, szczególnie takich gabarytów sporo waży, przez co płyta główna będzie się odkształcać, w dodatku, obawiam się że przy takim chłodzeniu nie zamontujesz wysokich pamięci RAM, a takie wybrałeś, celuj lepiej w AiO, łatwiejszy montaż, lżejsze, nie odkształca płyty głównej np Arctic Liquid Freezer II 360 (Morele 459 zł.), mm
    mprzywoski1983 napisał:
    Buda: Fractal Design North Charcoal Black TG
    (przód) - chłodnica obudowa obsłuży na froncie AiO z chłodnicą 360, tylko nie podają jak wysoka max ta chłodnica może być, trzeba sprawdzić, bo AiO o którym piszę ma wysoką na 38 mm chłodnicę, typowe chłodnice mają 28 mm
    mprzywoski1983 napisał:
    bardzo dobre RAM-y, mam dokładnie takie same (dwa komplety), ale zdarzają się felerne, w X-Kom możesz zawsze wymienić, ja tak zrobiłem i mam 64 GB dobrego RAM-u
    mprzywoski1983 napisał:
    PSU: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold
    no ja przekonany nie jestem, 6 zabezpieczeń to nie mało, ale lepiej mieć 7, np be quiet! System Power 10 750W, ma 7 zabezpieczeń, w dodatku tyle że w Morelach najtaniej 324,89 zł. ale trzeba poczekać parę dni, szybciej - drożej
  • #11 20883820
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Liquid Freezer na froncie zabierze 65mm miejsca dla karty graficznej. Do tego kompletnie nie ma ono sensu przy tym procesorze.

System Power 10 to dużo gorszy zasilacz niż MWE Gold, be quiet! mocno przyoszczędził w tej serii.
  • #12 20883842
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    turkuc11 napisał:
    System Power 10 to dużo gorszy zasilacz niż MWE Gold, be quiet! mocno przyoszczędził w tej serii
    a jakiś konkret?, jakiś link do tezy o przyoszczędzeniu, nie mówię że tak nie jest, ale osobiście nie wierzę w to. Mam ten zasilacz tyle że 850 W i jest spoko, wcześniej też miałem zasilacz tego producenta i nie było żadnych problemów. Dodam jeszcze że mój zasilacz nie tyrkotnie zaraz po włączeniu, mimo że sporo osób ma ten problem, piszą to w komentarzach.
    turkuc11 napisał:
    Liquid Freezer na froncie zabierze 65mm miejsca dla karty graficznej. Do tego kompletnie nie ma ono sensu przy tym procesorze
    dlatego napisałem, że trzeba sprawdzić czy rozmiarowo będzie OK, mój syn ma to AiO, stary i5 11 generacji i w stresie ma 50 stopni Celsjusza, według mnie ma to sens, ale oczywiście można kupić standardowe chłodzenie AiO, tyle że będzie albo droższe, albo mniej wydajne, za to chłodzenie powietrzne Thermalright Peerless Assassin 120 SE, będzie kolidowało z pamięciami wysoko gabarytowymi, chyba że się mylę, to mnie popraw, nie miałem tego chłodzenia, więc ręki sobiue uciąć za to nie dam, ale z tego co na zdjęciu widzę, to raczej będzie problem, no i przypomnę że tak duże i ciężkie chłodzenie wykrzywi płytę na bank.

Dodano po 19 [minuty]:

OK znalazłem info na zagranicznej stronie, że be quiet! System Power 10 750W, faktycznie nie jest pewny, dotyczy to tylko zasilaczy o mocy 750 W, w dodatku z certyfikatem BRONZE, nie GOLD, więc to nie taki sam zasilacz jaki ja mam, mój ma certyfikat GOLD, cofam moje polecenie tego zasilacza o mocy 750 W i przyznaję rację w tym temacie koledze turkuc11.
  • #13 20883919
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    turkuc11 napisał:
    Między Ferą z jednym i dwoma wentylatorami są jakieś 2 stopnie różnicy. Chłodzenie "zaczernione" jeśli uznasz że będzie bardziej pasowało do estetyki zestawu [...] Jeśli nie jesteś mocno uparty na X-kom to płyta ATX z Wifi ..

No i teraz wiem na czym stoję. Na tego frosta też się zaglądałem i nawet myślałem zapytać czy ew. się nada. Teraz wszystko wiem, mam opcje, więc na pewno coś wybiorę.
    Oczywiście nie upieram się jakoś mocno tylko na xcomie, ale jeżeli chodzi o same wifi na płycie to po prostu do niczego mi nie jest i nie będzie potrzebne, więc nie ma sensu płacić extra.

Paweł1000 napisał:
    celuj lepiej w AiO
    - dzięki za podpowiedź : ) inna opinia zawsze jest mile widziana,ale pisałem na początku, że nie chcę za bardzo wchodzić w żadne chłodzenia wodne - ani AIO ani rurki itp. Po pierwsze jednak trochę się jeszcze boję a po drugie budżet startowy nie jest z gumy a i tak wychodzi mi więcej niż zakładałem pierwotnie. Na razie zostanę przy powietrznym i będę obserwował. I tak planowałem w ciągu paru miesięcy ew. dozbierać do drobnych zmian. Jak nie będzie innego wyjścia przeanalizuje temat i zacznę wybierać aio. Póki co pozostanę przy powietrznym.
  • #14 20884026
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Paweł1000 napisał:
    mój syn ma to AiO, stary i5 11 generacji i w stresie ma 50 stopni Celsjusza, według mnie ma to sens

Nie ma. 12600K zużywa mniej prądu i jest chłodniejszy od 11600K. Nawet Fera 5 za 130zł bez problemu trzyma go w ryzach nawet w Blenderze, w grach tym bardziej jest chłodno.
    mprzywoski1983 napisał:
    Na tego frosta też się zaglądałem i nawet myślałem zapytać czy ew. się nada.

Nada. Wybierając między Ferą i Frostem kieruj się wyglądem.
    mprzywoski1983 napisał:
    jeżeli chodzi o same wifi na płycie to po prostu do niczego mi nie jest i nie będzie potrzebne, więc nie ma sensu płacić extra.

Płacisz tylko 70zł, a masz też Bluetooth czy rozmiar ATX który będzie lepiej wyglądać (szczelniej wypełni obudowę).
    mprzywoski1983 napisał:
    . Po pierwsze jednak trochę się jeszcze boję a po drugie budżet startowy nie jest z gumy

AIO Cooler Mastera jest w promocji X-komu za 259zł.

To tak żeby jeszcze zamieszać to w tej samej promocji X-komu jest Supremo FM5 850W za 399zł (50zł więcej niż Cooler Master). Na dziś nie potrzebujesz, ale kto wie co będzie w przyszłości.

Żadna z powyższych alternatyw nie jest konieczna z punktu widzenia działania komputera, wybrany przez ciebie zestaw tyle że z Ferą i lepszym dyskiem będzie działać poprawnie. Wybierasz głównie pod kątem estetycznym.

Co do monitora - Iiyama którą rozważasz mimo panelu VA ma dość mocno ograniczone smużenie, bardzo dobrze wypadł w recenzji Stilgara:
    https://www.youtube.com/watch?v=yygkZQvUbCA
  • #15 20893441
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    Moi drodzy, wszystko szczęśliwie doszło i chciałbym się pochwalić całą specyfikacją, ale teraz potrzebuję szybkiej podpowiedzi, bo okazało się, że w składaniu "zardzewiałem" bardziej niż myślałem :D

Ostatecznie wybrałem płytę b760 gaming wifi, którą poleciłeś @turkuc11. Procesor, karta graficzna i zasilacz to Cooler Master 750W.

Teraz mam zagwozdkę, ponieważ podłączam kable do gniazd cpu_pwr i mam dwa 2x8 pin oraz drugie 2x2. Te drugie jest oznaczone jako cpu_pwr2. Czy te drugie też muszą być podłączone? Czy wystarczy tylko to jedno 8-pinowe (4x4)? Okazało się, że nie mam takiego kabla w zasilaczu :D Mam jeszcze dwa kable pod pci 4x4 (dzielone na 6+2) oraz kabel "molex" pod saty.

Uzupełnienie do i5 12600k + msi rx 6800 xt czy nowy komplet?
  • #16 20893466
    turkuc11
    Spec od komputerów
    mprzywoski1983 napisał:
    mam dwa 2x8 pin

Miałeś na myśli dwa razy po 2x4 pin? Płyta ma jedno gniazdo 8 pin i jedno 4 pin do zasilania CPU. Co do wtyczek z zasilacza to do tego gniazda idą wtyczki 8-pinowe rozłączalne na 4+4. Chociaż ten Cooler Master ma chyba jedną wtyczkę "power" 4+4, a drugą nierozłączalną po prostu 8-pinową. Tą rozłączalną możesz rozłączyć i wsadzić do drugiego gniazda (4-pin), ale przy 12600K nie jest to konieczne bo to nie jest bardzo prądożerny procek.
    Wtyczki 8-pinowe rozłączalne na 6:2 idą do karty graficznej.
    mprzywoski1983 napisał:
    Mam jeszcze dwa kable pod pci 4x4 (dzielone na 6+2)

To 4/4 czy 6/2?
  • #17 20893484
    mprzywoski1983
    Poziom 10  

turkuc11 napisał:
    Miałeś na myśli dwa razy po 2x4 pin? Chociaż ten Cooler Master ma chyba jedną wtyczkę "power" 4+4, a drugą nierozłączalną po prostu 8-pinową. Tą rozłączalną możesz rozłączyć i wsadzić do drugiego gniazda (4-pin)

Tak, przepraszam, późno już i jak widać zaczyna mi się trochę mieszać : ) - to chyba znak, żeby na siłę dzisiaj nie składać, tylko jutro na świeżo.

Obecnie jeden kabel oznaczony jak na zdj.1 podłączyłem w te gniazdo cpu_pwr 1 8-pinowe (4pin+4pin) - jak na zdj. z poprzedniego postu. Z psu został mi drugi taki sam kabel (zdj.1). On nie rozdziela się w żaden sposób na 2 sztuki 4+4.
    Zdjęcie dwóch kabli z końcówkami oznaczonymi jako CM-PSU i CPU.

Potem mam dwa kable pod grafę takie same (zdj.2). Tak, te są 6+2.
    Zdjęcie kabli zasilających PCI-E i CM-PSU do komputera.

No i potem garść kabli pod dyski itp.
    Zestaw kabli komputerowych trzymanych w dłoni.

turkuc11 napisał:
    Płyta ma jedno gniazdo 8 pin i jedno 4 pin do zasilania CPU.[...] Co do wtyczek z zasilacza, to do tego gniazda idą wtyczki 8-pinowe rozłączalne na 4+4, ale przy 12600K nie jest to konieczne, bo to nie jest bardzo prądożerny procek.

Czyli spokojnie mogę zostawić obsadzone to jedno gniazdo 8 pinowe i będzie wszystko ok : )
  • Pomocny post
    #18 20893503
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    mprzywoski1983 napisał:
    Czyli spokojnie mogę zostawić obsadzone to jedno gniazdo 8 pinowe i będzie wszystko ok : )

Tak.
  • #19 20898453
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    Ok tak więc raz jeszcze serdecznie dziękuję za pomoc i cierpliwość : ) zwłaszcza @turkuc11

Jako taki komputer już poskładany i wszystko śmiga. Mam nadzieję, że jak przy poprzednich poradach będzie się sprawdzał przez lata : ) Mam jeszcze drobne problemy, o których niżej. Najpierw ostateczna specyfikacja:

Buda: Fractal Design North Charcoal Black TG - na szybko mogę powiedzieć, że dostałem praktycznie to czego się spodziewałem. Estetykę powiedzmy, że połączenie klasyki z nowoczesnością, dobrą jakość (chociaż z pewnymi minusami). Z tył przy kablach jest trochę ciasno, ale też bez tragedii. Ogólnie na żywo prezentuje się naprawdę ładnie i jest solidna.
    MOBO: ASRock B760M PG Riptide - tu bez rewelacji. Jest bo jest póki co ani mnie niczym nie odpychała ani nie zaskoczyła przy montażu : ) Fakt jest "ładniejsza" niż tańsze modele.
    GPU: MSI Radeon RX 6800 XT Gaming X TRIO 16GB GDDR6
    CPU: i5 12600k
    Tu oczywiście muszę dłużej przetestować, ale na razie wstępnie odpaliłem Ready or Not i Spidermana. Na dwóch monitorach na ultra detalach i 1440p bez zadyszki wyciąga 100-140 frapsów - czyli o wiele więcej niż oczekiwane. Jeszcze muszę sprawdzić jak będzie pędził np. przy montażu video.
    CPU cool : Silver Monkey X FROSTY SLIM 120 mm - bardzo prosty montaż, sporo akcesoriów - polecam. Jak z temperaturami itp. zobaczymy.
    I jak wyżej - prosty montaż, bezproblemowo. Prędkość "widać" w działaniu i pracy. Mam jeszcze dwa ssd-ki mniejsze, ale docelowo będę je zapewne zamieniał na drugi dysk m.2 bo warto. Jedyny problem jaki miałem dosłownie na chwile to nie chciały się ramy na max taktować, ale odblokowałem tylko w biosie i jest cacy.
    PSU: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold - też wszystko ok, prosty montaż. Odpinane kable to jednak jest spora zaleta przy układaniu. Narazie działa i spełnia swoje zadanie.
    Monitory: iiyama G-Master GCB3280QSU-B1 Red Eagle PLUS AOC Q27G2S Gaming - Póki co testuje i się przyglądam. Generalnie wszystko co powinny mieć w zestawie mają.
    To już jest bardzo subiektywna opinia, kto jaki woli. Z osobistego doświadczenia "na gorąco" mogę powiedzieć, że 32 cale to nie jest za dużo jeżeli chodzi o odległość od monitora (normalne siedzenie przy biurku czyli ~50 cm). Delikatna krzywizna nie przeszkadza a rzeczywiście dodaje trochę do immersji w grach. Również w stosunku do rozdzielczości 1440p nie jest źle. Jasne różnicę np. w wielkości tekstu i jego "ostrości" widać, ale nie jest to coś co mi osobiście jakoś mocno przeszkadza. Są to różnice "kosmetyczne" na zasadzie całość sprawia wrażenie bardziej gładkiego niż ostrego, ale dalej wszystko jest w 100% czytelne. Tyczy się to w sumie również gier.
    Kolorystycznie oczywiście na iilyamie z V-ką widać różnicę głównie w ciemnych kolorach, ale ku mojemu zaskoczeniu też nie są to różnice ogromne w stosunku do AOC z Ipsem. Z drugiej strony na Ipsie jednak te kolory są delikatnie żywsze a biel jeszcze bielsza itp. Ogólnie na ustawieniach domyślnych AOC jest też trochę jaśniejszy od iiyamy
    Oczywiście rozumiem też podejście ludzi typu "27 cali to jest max dla takiej rozdzielczości, potem już koszmarnie to wygląda". Na pewno nie powiedział bym koszmarnie, ale widocznie...inaczej i w pewien sposób ostrzej.
    Póki co jeszcze nie wiem, który zatrzymam - minimalnie skłaniam się ku iiyamie.

To takie parę słów przemyśleń na koniec, na gorąco od typa, który ma teraz ogromny (około 10 letni) przeskok sprzętowy pod każdym względem - moc, osiągi, jakość, akcesoria, komfort użytkowania itp. Może jak ktoś trafi na ten wątek to mu się przyda.

Przechodząc do problemów:

1) BIOS na początku mi się wieszał parę razy, ale co ciekawe bardziej jak by nie potrafił współdziałać z K+M. Bo np. po chwili klikania a innym razem od razu po wejściu kursor myszy po prostu znikał a klawiatura nie reagowała.
    Zastanawiam się czy potraktować to jako "taka uroda płyty i biosu" czy jednak się martwić i za wczasu reklamować. Czytałem trochę, że to może być problem z którąś sekcją zasilania na płycie, że za mało mocy dostaje czy coś. Niemniej poza biosem wszystko śmiga całkowicie dobrze, nic się nie wiesza, nie wyrzuca błędów itp.
    2) To już drobnostka, którą z przyjemnością zgłębię i poszukam też sam, ale ledy nie wyświetlają dokładnie zadanych kolorów. Robię to z poziomu mystic light przy msi center. Ustawiam wszystko wg. wartości rgb na wariant złotego a np. wentyl podaje bardziej zielony, ramy miedzy żółtym a zielonym, jedynie led przy grafice wydaje się rzucać właściwe światło. Chyba, że może to być kwestia samej "jakości" ledów? Że nie potrafią wyświetlić właściwego koloru? Czy może sterowanie przez ML gryzie się z czymś?
    3) Monitory mają problemy z identyfikacją siebie (pokazuje wszędzie tylko generyczne "urządzenie PnP". Chwilami też był problem z podaniem na obu odświeżania 165Hz. Muszę też jeszcze ogarnąć temat wyświetlania np. na dużym w poziomie na mniejszym w pionie w różnych opcjach.

Poza tym wszystko wydaje się być ok. Pewnie zostawię temat jeszcze na parę dni tak "w razie czego".
    Raz jeszcze dziękuję turkuc11 za pomoc i cierpliwość. Jak ktoś ma jakieś pytania postaram się odpowiedzieć.
    Na koniec parę fotek jeszcze nie ostatecznych. Głównie okablowanie będzie lepiej rozdzielone, bo jeszcze wypadnie monitor, znajomy zapomniał kabla do strimera przesłać - to tez jeszcze będzie dodatkowe światło plus ostateczne ułożenie kabli. No i te dwa dyski ssd pewnie znikną niedługo więc też mniej kabli.

Raz jeszcze wszystkim szczęśliwego nowego roku : )

Dwa monitory i komputer z podświetleniem LED w pokoju.

Zbliżenie na monitor komputerowy z widocznymi logotypami na ekranie, obok widoczna część obudowy komputera z podświetleniem.

Wnętrze obudowy komputera z widocznymi kablami i dyskami SSD.
  • #20 20898487
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Szkoda że zignorowałeś rady odnośnie dysku i poszedłeś w budżetówkę bez DRAMu.
    mprzywoski1983 napisał:
    Chyba, że może to być kwestia samej "jakości" ledów?

To w dużej mierze problem tego jak dana marka ustawiła proporcje jasności przy wyświetlaniu poszczególnych kolorów.
    mprzywoski1983 napisał:
    Czytałem trochę, że to może być problem z którąś sekcją zasilania na płycie, że za mało mocy dostaje czy coś.

To by się objawiało bardziej w Windowsie czy podczas gry gdy podzespoły są bardziej obciążone.
  • #21 20898648
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    turkuc11 napisał:
    Szkoda że zignorowałeś rady odnośnie dysku i poszedłeś w budżetówkę bez DRAMu.

Kurcze dwa razy sprawdzałem a i tak się wkradł błąd : ) oczywiście kupiłem jeden z Twoich polecajek - a dokładnie PNY 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe XLR8 CS3140

mprzywoski1983 napisał:
    Czytałem trochę, że to może być problem z którąś sekcją zasilania na płycie, że za mało mocy dostaje czy coś.
    To by się objawiało bardziej w Windowsie czy podczas gry gdy podzespoły są bardziej obciążone.

Czyli raczej potraktować to jako chwilowy wybryk na początku i szczególnie się tym nie przejmować? Czy lepiej podrążyć temat?
  • #22 20987805
    mprzywoski1983
    Poziom 10  
    zakupiony, złożony i działa : )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup używanego procesora Intel i5 12600K oraz karty graficznej MSI RX 6800 XT, zastanawiając się, czy lepiej zainwestować w te komponenty, czy zbudować nowy zestaw komputerowy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiednich podzespołów, takich jak płyta główna, pamięć RAM, obudowa oraz chłodzenie. Użytkownik zdecydował się na płytę ASRock B760M PG Riptide, obudowę Fractal Design North oraz zasilacz Cooler Master 750W. Wybór padł na pamięć RAM Lexar 32GB 6400MHz CL32 oraz dysk SSD PNY 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie dobrego monitora oraz zwrócili uwagę na różnice w chłodzeniu powietrznym i wodnym, a także na kwestie estetyczne i funkcjonalne zestawu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA