logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór materiału i wymiary płaskownika do montażu panelu fotowoltaicznego

fraksipon 15 Gru 2023 22:58 450 3
REKLAMA
  • #1 20863250
    fraksipon
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Potrzebuję płaskownik taki jak na zdjęciu. Proszę o informację z jakiego materiału najlepiej szukać jeśli ekspozycja będzie na dworze. Jaka Waszym zdaniem to szerokość i grubość.
    Potrzebuję do panelnu foto, na balustradę do przymocowania.
    1) Materiał
    2) Szerokość
    3) Grubość

Osoba mocująca metalowy płaskownik na balustradzie za pomocą narzędzia.
  • REKLAMA
  • #2 20863405
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3795
    A dlaczego nie chcesz zastosować gotowych szyn montażowych i systemowych klem? Montaż na balustradzie musi być absolutnie pewny. Panel PV to jednak "kawał żagla" i całkiem spora masa - urwany na przykład przez wiatr można narobić naprawdę sporo bałaganu i poważnych kłopotów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20863683
    fraksipon
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Bo przykład ze zdjęcia składa się z dwóch elementów. Mam znajomego który porobi mi otwory i pozagina gdzie chcę, a górę balustrady mam trochę inną niż to mocowanie.
  • #4 20863696
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3795
    fraksipon napisał:
    Bo przykład ze zdjęcia składa się z dwóch elementów
    Ale to w żaden sposób nie wyjaśnia dlaczego nie chcesz zastosować w tym celu łatwo dostępnych, relatywnie niedrogich i przeznaczonych specjalnie do tego celu sprawdzonych elementów.
    fraksipon napisał:
    Mam znajomego który porobi mi otwory i pozagina gdzie chcę...
    Dedykowane systemy montażu dostępne na rynku mają przede wszystkim sprawdzoną i przewidywalną jakość oraz znane i łatwe do sprawdzenia parametry. Czy "znajomy" wykonał odpowiednie obliczenia wytrzymałościowe i zmęczeniowe? Jak sprawdził tę konstrukcję? Kto w razie wypadku będzie odpowiadał za skutki jego ewentualnej pomyłki? Zdajesz sobie sprawę z możliwych konsekwencji?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA