logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk z głośnika rozmów zamiast głównego w Xiaomi Mi 10T - co robić?

poipoix97 24 Gru 2023 18:46 3138 3
REKLAMA
  • #1 20875004
    poipoix97
    Poziom 5  

Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moim telefonem Mi10T, polegającym na odtwarzaniu dźwięku nie przez główny głośnik, lecz przez głośnik do rozmów.

Czasami samo się naprawi... Próbowanie przełączenia na głośnik podczas rozmowy nic nie daje.

Oddałem telefon tacie na gwiazdkę, zrobiłem hard reset, ale nic się nie dzieje. Może trzeba podłączyć słuchawki, jakiś głośnik pod ten telefon i przeskoczy?

Czasami, jak wspominam, samo wskoczy na główny głośnik, a tak głównie leci dźwięk z głośnika do rozmów.
  • REKLAMA
  • #2 20875048
    plejerpro
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Spróbuj wykonać zalecenia ze strony producenta:
    -Jeśli regularnie łączysz telefon ze słuchawkami lub głośnikami bezprzewodowymi, może on nadal być połączony z innym urządzeniem
    -Gdy odłączysz akcesoria od gniazda audio, zdarza się, że system Android nie przetworzy tego zdarzenia, przez co telefon utknie w trybie słuchawkowym, a głośniki telefonu nie będą działać
    -Ponadto zalecamy przetestowanie głośnika poprzez zmniejszenie głośności do najniższego poziomu, a następnie zwiększenie go do poziomu maksymalnego.
    -Włącz tryb bezpieczny: Android pozwala na uruchomienie uproszczonego trybu, w którym działa tylko oryginalne oprogramowanie dostarczone z telefonem. Dzięki temu możesz rozwiązywać problemy z telefonem bez żadnych usług lub aplikacji innych firm zakłócających diagnostykę. Nazywa się to trybem awaryjnym. Jest on obecny na każdym telefonie z Androidem.
    Jesli nic z tego nie pomoze to awaria raczej lezy gdzies w osprzecie - fizyczne uszkodzenie modulu czy czegos - przynajmniej ja tak uwazam
  • REKLAMA
  • #3 20875057
    poipoix97
    Poziom 5  

Próbowałem podłączyć słuchawki, dźwięk grał przez nie, ale po odłączeniu, dzwonienie nawet głośnik nie działał, jedynie leci nadal z głośnika do rozmów.
    A po trybie awaryjnym nic się nie zmieniło, niestety...
  • Pomocny post
    #4 20875103
    plejerpro
    Poziom 6  
    Ocena: 1

A może to jakaś mechaniczna usterka? Jeśli jesteś na siłach i czujesz się na tyle dobrze w majsterkowaniu, to możesz spróbować otworzyć go, jeśli nie wiąże się to z jakimś uszkadzaniem z tyłu szkła czy coś. Kiedyś miałem przypadek, ale to był bodajże Sony Xperia jakiś stary, że na układzie scalonym niestety lut puszczł. Po Twoim opisie raczej utwierdzam się w przekonaniu, że to uszkodzenie mechaniczne typu głośnik do wymiany... Ale ja tylko z własnego doświadczenia piszę, nie jestem specem w żadnym wypadku :)
REKLAMA