logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu w Polsat Box 4K - przyczyny i możliwe rozwiązania

danmuz 27 Gru 2023 22:31 10020 14
REKLAMA
  • #1 20879023
    danmuz
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Rodzice wymienili starego HD5500 na Polsat Box 4K. Sygnał z 13E jest prawidłowy. Schodzi kablem prosto z konwertera telves octo. Czasem pojawiają się jednak zakłócenia podobne do pikselowania. Wystarczy przełączyć kanał do przodu i cofnąć żeby wszystko było znów ok. Czasem przełączając kanały wyskoczy BRAK SYGNAŁU ale po dosłownie 2 sek sygnał jest i kanał działa normalnie. Na HD5500 nic takiego nie miało miejsca...Podejrzewam sam dekoder lub ten ich super soft, który wgrywa się 90min przy pierwszym uruchomieniu....Grzebałem trochę w ustawieniach ale poza sprawdzeniem poziomu sygnału....ustawieniem konwertera na uniwersalny i wyłączeniem diseqc nic więcej nie można tam zdziałać. Spotkał się ktoś z czymś takim ? Co może być tego przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #2 20879282
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    danmuz napisał:
    Co może być tego przyczyną ?

Konwerter + kabel lub sam konwerter lub sam kabel (pewnie biały, najtańszy, przeznaczony tylko do montażu wewnątrz?).
  • #3 20879287
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 431
    Przecież Diseqc jest domyślnie wyłączony, ktoś go musiał włączyć skoro był włączony.

Zrób reset do ustawień fabrycznych, to pierwsze co się robi gdy są kłopoty.
    Potem zobacz jaka jest jakość sygnału, ma być powyżej 65% jakości sygnału.
    Sprawdza się na kanale 1 czyli Polsat i kiedyś na 8 czyli TVN ale teraz ten transponder ma dobry sygnał.
  • REKLAMA
  • #4 20879386
    danmuz
    Poziom 9  
    Kabel typowo zewnętrzny - czarny Televes T-100+. Na innych dekoderach podłączonych nie obserwuję nic takiego. Możliwe żeby był problem z 1 wyjściem ?

Diseqc nie był włączony. Chodziło mi o to, że jest tam opcja jego włączenia.
    Rozumiem, że po przywróceniu do ustawień fabrycznych nie będzie już listy, którą im ułożyłem ?
  • REKLAMA
  • #5 20879418
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Nie będzie, wiadomo.
    Jeśli to jednak nie kabel, to konwerter. Po tylu latach może odmówić już posłuszeństwa.
  • #6 20879427
    Lukas6432
    Poziom 32  
    danmuz napisał:

Rozumiem, że po przywróceniu do ustawień fabrycznych nie będzie już listy, którą im ułożyłem ?

Nie będzie tej listy, wszystko usunie nawet nagranie jeśli było.

Jaki jest poziom i przede wszystkim jakość sygnału?
    Dekoder Polsatu może być wadliwy to się zdarza i to wcale nie tak rzadko.
  • #7 20879460
    danmuz
    Poziom 9  
    Na kanale Polsat HD siła 83% a jakość 90% a na TVN HD siła 81% i jakość 94 %. Zrobię zaraz ten reset do ustawień fabrycznych. Zobaczymy czy to coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #8 20879855
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1131
    Zamień dekodery miejscami.
  • #9 20879872
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Nie rób tych ustawień fabrycznych bo to głupiego robota. Wygląda ewidentnie na winę dekodera.
    Wyłącz pozostałe dekodery z prądu i wtedy zobacz.
  • #10 20879878
    danmuz
    Poziom 9  
    Zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych. Naustawiałem się znów tej listy kanałów żeby rodzice mogli się w tym odnaleźć. Teraz zostaje obserwacja. Bo to nie pojawia się cięgle. Jak dostanę od nich info, że dalej to występuje to zgłoszę w punkcie wymianę tego dekodera.

Z moich obserwacji wynika, że ekran o „braku sygnału” pojawia się czasem przy zmianie polaryzacji przełączając np. z TVP1 HD pol. H na TVP2 HD pol. V. Ale ledwo zdąży się przeczytać ten ekran i sygnał jest…..po resecie do ustawień fabrycznych też to zauważyłem także obstawiam, że ten reset nic nie da i będzie trzeba tego szrota wymienić. Zobaczymy.
  • #11 20879931
    Lukas6432
    Poziom 32  
    LeDy napisał:
    Nie rób tych ustawień fabrycznych bo to głupiego robota. Wygląda ewidentnie na winę dekodera.
    Wyłącz pozostałe dekodery z prądu i wtedy zobacz.

Tylko że pomoc techniczna na infolinii Polsatu zaczyna od sprawdzenia sygnału z anteny a potem poleca to co nazwałeś "głupiego robotą" czyli właśnie reset dekodera.

P. S
    Też miałem u znajomego taki przypadek tylko dekoder zwykły hd3000 że na sekundę, dwie zamrażał obraz, sygnał dobry 66 i 83%.
    W salonie Polsatu wymienili dekoder po 5 minutach oglądania, działa do dziś już ponad 3 lata.
    Tu też pewnie wymienią dekoder bez żadnych problemów.
  • #12 20879975
    danmuz
    Poziom 9  
    Jeśli dekoder był zamawiany przez internet to w salonie wymienią bez problemu ?
  • #13 20880647
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Moim zdaniem wymienią bez problemu (jeśli uznają wadę dekodera) to że był zamawiany online nie ma tu znaczenia.
    Salon to salon ma służyć klientowi.
  • #14 20880692
    danmuz
    Poziom 9  
    Ojciec dzwonił, że dalej jest to samo także zostaje wymiana. Będę próbował jutro to ogarnąć. Dam znać jak wyszło.
  • #15 20885137
    danmuz
    Poziom 9  
    Dekoder szybko wymienili. Nic to w sumie nie dało....Pani w punkcie sugerowała podmianę kabla HDMI, co też zrobiłem. Już myślałem, że problem rozwiązany, po czym dziś rano ojciec mówi, że znów to samo....Także problem raczej leży gdzieś indziej. Albo konwerter albo kabel/złącza F. Ale to już zabawa jak będzie cieplej. Na szczęście nie dzieje się to ciągle....wystarczy przełączyć kanał i wrócić na poprzednio oglądany i jest ok także na razie rodzice będą musieli sobie radzić w ten sposób. A jak zrobi się cieplej trzeba się będzie przyjrzeć LNB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z dekoderem Polsat Box 4K, który czasami wyświetla zakłócenia obrazu, podobne do pikselowania, oraz komunikat "BRAK SYGNAŁU". Sygnał z konwertera Televes octo jest prawidłowy, a jakość sygnału wynosi 90% na Polsat HD. Użytkownik podejrzewa dekoder lub oprogramowanie jako przyczynę problemów. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym reset do ustawień fabrycznych, sprawdzenie jakości sygnału, zamiana dekoderów miejscami oraz wymiana dekodera. Po wymianie dekodera problemy nadal występują, co sugeruje, że przyczyna leży w konwerterze lub kablu. Użytkownik planuje dalsze działania w cieplejsze dni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA