logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Galaxy MKII 2001 - gdzie podłączyć przewód świateł stopu?

JasomiT 30 Gru 2023 13:48 921 4
  • #1 20883066
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam Posiadam Forda Galaxy z 2001r 2,3L.
    Miałem z nim problem bo przestał odpalać, wadliwą częścią okazał się stycznik "30".
    Po naprawie odpala poprawie ale zniknęły światła stopu.
    Jest trochę tematów na ten temat, ale wszędzie winny był włącznik w pedale.
    U mnie jest on sprawny, ale sterowanie jest masą? bo u mnie na przewodzie do włącznika jest -.
    Do tego ktoś coś przerabiał bo jest dołożony tempomat, co za tym idzie czujnik na pedale sprzęgła, z mostkowany z czujnikiem stopu.
    Gdy wymieniałem przekaźnik 30, wyleciał przewód, jeden koniec był wklejony we włącznik świateł i stamtąd pociągnięte zasilanie a drugi koniec gdy go znalazłem już leżał pod kierownicą, więc nie wiem gdzie był przyklejony.
    Skoro na czujniku jest masa to po drodze jest przekaźnik który załącza światła stopu, czy tam powinien być plus i bez dodatkowej elektroniki bezpośrednio zasilane światła stopu?
    Jak czytam opisy skrzynki bezpieczników to nie widzę nic od stopu.
  • #2 20883607
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Galaxy hmmm w Galaxy to standardowo chyba przy włączniku świateł stop przychodzić powinny dwa przewody. Jeden zielono-czerwony idzie od bezpiecznika i na nim powinno być napięcie cały czas po włączeniu stacyjki natomiast drugi przewód zielono-niebieski idzie aż do żarówek po drodze zmieniając barwę na pomarańczowo żółtą...
  • #3 20883627
    JasomiT
    Poziom 15  
    Na logikę tak.
    Czujnik na sprzęgle
    Wnętrze pojazdu z widocznym czujnikiem przy pedale hamulca.
    Czujnik na hamulcu
    Zbliżenie na kabelki i złącze elektryczne w samochodzie.
    Jak wypnę kostkę z czujnika hamulca i sprawdzam multimetrem to na jednym pinie mam zwarcie do masy, a na drugim nic, dlatego mnie to dziwi.

Bardzo przepraszam szacowne grono, powiem wprost, wszystko przez moją głupotę.
    Już działa, przynajmniej że tak powiem, na krótko.
    Pewnie że multimetr wskazywał zwarcie bo podłączałem go do pinu gdzie wychodził przewód na żarówki a że jeszcze miałem podpięta przyczepkę, to nie wskazywało ileś tam Oma tylko zwarcie.
    Zrobiłem jak prawdopodobnie było, czyli doprowadziłem napięcie na krótko, będę miał czas to prześwietle wiązki i zobaczę czemu nie dochodzi prawidłowo napięcie.
    Jako żarcik, pisałem że jakiś kabel był przyklejony, tak było, ktoś wsunął przewód i przykleił klejem na gorąco 😀
    Zbliżenie na kabel z wystającymi przewodami, przymocowany gorącym klejem.
  • Pomocny post
    #4 20883659
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 120
    Trochę dziwnie... Czyli jak dobrze ogarniam na przewodzie który pozostał na włączniku świateł stop jest masa ?
    I co nam po tej masie ? Proponuję na początek pominąć ten dorabiany tempomat (z resztą sterowanie tempomatem powinno się odbywać innym niż hamulcowym włącznikiem) i podać na włącznik stopu 12V do "nóżki" na której masz już wpięty przewód na do drugiej wpiąć przewód idący do świateł stop.

Jeśli stop będzie działał będzie można poczarować z tym tempomatem. Jak rozumiem aktualnie ani nie masz stopu ani nie działa tempomat ?

Dobra nie było tematu ;D Ważne że ogarnąłeś poniekąd ;)
  • #5 20883664
    JasomiT
    Poziom 15  
    Zamykam, przepraszam i błagam nie linczować.
    JuniorS dzięki.
REKLAMA