Cześć. W ręce wpadła mi płyta Asus Tuf Gaming B550 Plus - podobno ma problem z Ram'em. Po zainstalowaniu Ryzena 7-5700x, pamięci Viper 3600Mhz i odpaleniu okazuje się, że zapala się żółta dioda Memory i POST dalej nie idzie. Z tego co wyczytałem na necie pomaga update Biosu, ale najnowszy nic u mnie nie wniósł. Ogólny pobór mocy tego zestawu zaraz po starcie oscyluje koło 40W. Pomiar napięcia na pamięci (testowo wrzuciłem jedna sztukę w slot B2) pokazuje 1.2V (dla 3600Mhz norma jest 1.35V). Kombinuję sobie, że może to być przyczyna nie przechodzenia POST'u. Procesor dostaje zasilanie - zaczyna robić się ciepły. Tzw. Memory Training chyba nie działa, napięcie na pamięci nie podnosi się. Na żadnej z cewek nie ma zwarcia do masy, sprawdzę jeszcze czy na wszystkich jest napięcie. Z tego co zauważyłem, płyta chyba kiedyś była w naprawie:
Może przyczyna jest taka sama jak wcześniej? Szukałem tego układu, ale ta numeracja Richtek mnie dobija i mimo przejrzenia kilkudziesięciu Datasheet poddałem się. Czy ktoś może pomóc mi w identyfikacji tego układu? Oznaczenie układu to 2C=8F. Jeśli to regulator napięcia, to awaria miałaby sens.
Może przyczyna jest taka sama jak wcześniej? Szukałem tego układu, ale ta numeracja Richtek mnie dobija i mimo przejrzenia kilkudziesięciu Datasheet poddałem się. Czy ktoś może pomóc mi w identyfikacji tego układu? Oznaczenie układu to 2C=8F. Jeśli to regulator napięcia, to awaria miałaby sens.