logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak basu w wzmacniaczu Technics SA GX170 przy maksymalnym basie

tbarski90 04 Sty 2024 22:20 558 10
REKLAMA
  • #1 20891871
    tbarski90
    Poziom 3  
    Witam mam jakiś problem ze wzmacniaczem otóż mam wzmcniacz Technics SA GX170 2x100 Wat oraz 2x80 wat i problem polega na tym że jakie kolumny bym nie podłączył to wzmacniacz nie daje basu na kolumny mimo że potencjometr basu jest na maksymalnej wartości.
  • REKLAMA
  • #2 20891996
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3795
    tbarski90 napisał:
    jakie kolumny bym nie podłączył to wzmak nie daje basu na kolumny mimo że potencjometr basu jest na maksa
    Zawsze tak było, czy to problem występuję od pewnego czasu? Jakie źródło sygnału? Jaka konfiguracja systemu? No i na koniec mała uwaga - Technics SA GX170 to amplituner, a nie wzmacniacz. Do tego kiepska końcówka na hybrydzie, zdecydowanie słaba brzmieniowo. Między innymi ze względów konstrukcyjnych, wskazane wyżej parametry dotyczące mocy możesz raczej między bajki włożyć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20892197
    tbarski90
    Poziom 3  
    Mam go od 2 lat od samego początku był ten problem od samego początku mam podłączenie przez czincze do telefonu jeśli radio włączę jest tak samo i na CD tak samo brak basu wyjaśnij proszę co to jest konfiguracja systemu
  • REKLAMA
  • #4 20892207
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    - Czy basów jest za mało na Twoje oczekiwania czy nie ma ich w ogóle?
    - Czy działa regulacja tonów wysokich?
    - Czy jest w ogóle jakakolwiek regulacja tonów niskich, jakiekolwiek nawet minimalne zmiany przy regulacji potencjometrem?
    Zgadzam się z poprzednikiem, ten wzmacniacz nie osiągnie nawet połowy deklarowanej mocy przy sensownych warunkach.
    Pozdrawiam
  • #5 20892212
    tbarski90
    Poziom 3  

Bass jest ale taki słabiutki, potencjometry działają od niskich i wysokich. Mam drugi wzmacniacz Kenwood KR A4040 i wysokie tony są równe ze sobą praktycznie, ale jeśli chodzi o bas, to Technics jakby miał coś uszkodzonego. Bas jest płytki i mały. Podłączyłem różne zestawy, żeby to sprawdzić, i Kenwood sobie radzi, ale Technics już nie.

Dodano po 59 [sekundy]:

I każde głośniki przy większej głośności charczą.
  • #6 20892235
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    tbarski90 napisał:
    Bass jest ale taki słabiutki, potencjometry działają od niskich i wysokich...

Czyli to nie problem wzmacniacza, a oczekiwań użytkownika.
    Może być problem niedopasowania impedancji między wzmacniaczem a źródłem dźwięku, wpływający nieco na charakterystykę.
    tbarski90 napisał:
    ...I każde głośniki przy większej głośności charczą

A to akurat ty jesteś źródłem problemu, po prostu przesterowujesz wzmacniacz, chcesz zbyt dużej głośności i dajesz maksymalny sygnał z telefonu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20892293
    Mobali
    Poziom 43  
    tbarski90 napisał:
    Bas jest płytki i mały
    Czyli dokładnie taki, jak z tego Technicsa. To nie jest wydajny ani dobry brzmieniowo sprzęt, dlatego więcej z niego chyba wyciśniesz. Szczególnie korzystając z takiego źródła jak używasz. Opisany Kenwood jest nieco lepszy, ale to także tylko amplituner klasy popularnej. Jeśli oczekujesz przyzwoitego brzmienia to zmień sprzęt, najlepiej na sprawdzony wzmacniacz. Nie musi być drogi, ale tym razem dobierz sprzęt prawidłowo, dopasowując go do posiadanych kolumn (nic o nich nie wiadomo) i własnych preferencji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20892299
    tbarski90
    Poziom 3  
    Ale jeżeli basu praktycznie nie ma a potencjometr jest na maksa od basu no nie spotkałem się z takim czymś
  • #9 20892310
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    wspomniałeś, że regulacja jest, więc układ działa. Regulacja barwy jest w sprzężeniu zwrotnym na wzmacniaczu operacyjnym, porównaj z schematem.
    Jest mało prawdopodobne, że uległy uszkodzeniu elementy regulacyjne w obu kanałach jednocześnie.
    Obawiam się, że to po prostu urok tego amplitunera.
    Może zweryfikuj swoje podejście, czy basu nie ma, czy raczej jest, ale za mało do oczekiwań. Typowe amplitunery mają regulację tonów w małym zakresie rzędu 6 dB.
    Można "pobawić się" w zmianę elementów w regulatorze barwy, ale bez obliczeń to strzały w ciemności.
    Ostatecznie mogło się stać coś takiego, że któryś z kondensatorów w torze sygnałowym stracił pojemność, co by skutkowało obcięciem pasma od dołu, tylko że stało się tak w obu kanałach, jest mało prawdopodobne.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 20892492
    Mobali
    Poziom 43  
    viayner napisał:
    czy basu nie ma, czy raczej jest, ale za mało do oczekiwań.
    Dokładnie, i też szedłbym tym tropem. Jednak to odczucia typowo subiektywne, więc nikt poza autorem tego nie rozstrzygnie.
    viayner napisał:
    mogło się stać coś takiego, że któryś z kondensatorów w torze sygnałowym stracił pojemność, co by skutkowało obcięciem pasma od dołu, tylko że stało się tak w obu kanałach, jest mało prawdopodobne.
    Znów się zgodzę. Wystąpienia takiej awarii nagle i w dodatku na obu kanałach jednocześnie jest po prostu nieprawdopodobne.
    viayner napisał:
    Obawiam się, że to po prostu urok tego amplitunera.
    Tym bardziej, że płaskie, mało dynamiczne i pobawione dołu brzmienie to często wskazywana przez użytkowników i dość typowa cecha tego amplitunera. Być może problem można skorygować częściowo lepiej dobranymi kolumnami tak, aby całość zagrała w sposób bardziej zbliżony do oczekiwań autora
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20892598
    tbarski90
    Poziom 3  
    Dziękuję za podpowiedzi dzięki wam dotarłem do skutku podłączyłem kolumny 35-70 i gralo prawie idealnie z normalnym basem czyli że moje kolumny 80-160 były zbyt mocne i dlatego źle to grało teraz podłącze kolumny 50-100 Wat i dam wam znać czy gra to dobrze

Dodano po 5 [minuty]:

Kupiłem wczoraj kolumny Tonsil Perfect 150 i jaki amplituner byście mi polecili

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Technics SA GX170, który nie generuje odpowiedniego basu, mimo maksymalnego ustawienia potencjometru. Po wymianie informacji, okazało się, że problem nie leży w uszkodzeniu sprzętu, lecz w niedopasowaniu kolumn do amplitunera. Użytkownik podłączył kolumny o zbyt wysokiej mocy, co prowadziło do zniekształceń dźwięku. Po zmianie na kolumny 35-70 W, bas stał się zadowalający. Użytkownik rozważa zakup kolumn Tonsil Perfect 150 i pyta o rekomendacje dotyczące amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA