logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odmowa dostępu do partycji dysku - jak sobie z tym poradzić?

Daniel_GSM 09 Sty 2024 10:49 1521 13
REKLAMA
  • #1 20899581
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Szanowni Państwo!

Laptop a w środku 2 dyski: NVME i HDD.
    Na dysku NVME zainstalowany system a na HDD dwie partycje D i E.

Jakiś czas temu wymieniałem dysk NVME i zainstalowałem nowy system a na starym NVME miałem stare dane.

Dziś przełożyłem dysk NVME na ten stary żeby sobie odczytać dane z przeglądarek i innych i nagle mam BRAK DOSTĘPU do partycji D na dysku HDD gdzie miałem wiele ważnych rzeczy.
    Partycja E na HDD działa więc nie uszkodził się dysk.
    Przełożyłem dysk na nowy NVME, podłączyłem tego HDD przez USB - partycja E jest a D niestety nie ma - tzn. jest, ale jak w nią klikam to brak dostępu :(

Co się stało? Jak do tego podejść by odzyskać dane? Pomożecie?
    Mam tam bardzo ważne dane firmowe.

Pliki z partycji E normalnie skopiowałem więc dysk cały.

Czy jest jakiś płatny program by odzyskać dane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20899609
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Nowy system użytkownik się pewnie podpisał na partycjach.
    Próbowałeś zmienić atrybuty, wejść prawym, własności , zabezpieczenia i dać pełen dostęp?
  • #3 20899614
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Daniel_GSM napisał:
    Co się stało? Jak do tego podejść by odzyskać dane? Pomożecie?
    Mam tam bardzo ważne dane firmowe.

Włączyć komputer z jakiegoś linuxa, z hirensa, z "WinPE 11-10-8 Sergei Strelec", itp., skopiować co potrzeba.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #4 20899623
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    kindlar napisał:
    Nowy system użytkownik się pewnie podpisał na partycjach.
    Próbowałeś zmienić atrybuty, wejść prawym, własności , zabezpieczenia i dać pełen dostęp?

Partycja E na tym HDD działa - właśnie kopiuje z niej dane.

I na jednym i na drugim dysku z systemem NVME mam tego samego użytkownika.
    Wcześniej kilkukrotnie przekładałem dysk z systemem bo po kawałku kopiowałem dane i było OK.

Teraz jak zainstalowałem ten stary dysk zrobiłem dwie czynności:
    1. Chciałem utworzyć nowy folder, ale na partycji E - i tak się nie utworzył.
    2. Odinstalowałem ESETA

Czy ESET mógł zrobić takie jaja?
    Za chwilę będę robił to co piszecie - mam kopię na NAS, ale bardzo starą z przed kilku miesięcy co mnie w ogóle nie ratuje.

Muszę uratować te dane nawet kosztem zakupu specjalistycznego oprogramowania!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20899631
    ITSpec.

Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    Wcześniej kilkukrotnie przekładałem dysk z systemem bo po kawałku kopiowałem dane i było OK.

W jakich Ty czasach żyjesz, że tak dziwny sposób wybrałeś?

Daniel_GSM napisał:
    Muszę uratować te dane nawet kosztem zakupu specjalistycznego oprogramowania!

Dane nadal tam są. Kup sobie jakiś HDD, zrób kopię posektorową.
    Odpal z pendrive i skopiuj dane.
    Konto firmowe:
  • #6 20899639
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Kliknąłem na zmianę zabezpieczeń dostępu: "coś się wykonuje", ale pierwszy raz takie coś widzę i z tego co widzę będzie to długooo trwało

Dodano po 2 [minuty]:

ITSpec. napisał:
    Daniel_GSM napisał:

W jakich Ty czasach żyjesz, że tak dziwny sposób wybrałeś?

To nie tak! Chodzi o to, że miałem na starym dysku systemowym kilka przeglądarek, kilkanaście skrótów RDP, schematy i inne rzeczy.
    Nie wszystko na raz było mi potrzebne a musiałem mieć dostęp do kompa cały czas więc kopiowałem to co mi było potrzebne na daną chwilę.

W jakich czasach żyję? W czasach gdzie trzeba zapłacić 2000 zł ZUS-i i nie ma czasu na nic tylko trzeba pracować

Obraz starego dysku systemowego mam zrobiony i pliki sobie kopiowałem, ale setek danych z przeglądarek, haseł i zakładek już w ten sposób nie byłem w stanie podglądnąć.
    Dysk systemowy był wymieniony po 7 latach prowadzenia działalności - zdajesz sobie sprawę ile tych danych jest do przeniesienia? 4 przegladarki, setki jak nie tysiące projektów, schematów.

Zdziwiłem się mocno, że przekładając dysk systemowy nagle coś się zepsuło na dysku HDD, który jest zupełnie oddzielnym dyskiem w kompie.

EDIT:
    Mam okienko: "ustawianie informacji o zabezpieczeniach" i cały czas widzę wyświetlane nazwy folderów z tej partycji - coś się dzieje - MOŻE BĘDZIE DOBRZE.
    Tętno 180/minutę :)
  • Pomocny post
    #7 20899659
    ITSpec.

Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    W czasach gdzie trzeba zapłacić 2000 zł ZUS-i

Zgadzam się, ja na razie na szczęście trochę mniej.

Daniel_GSM napisał:
    ale setek danych z przeglądarek, haseł i zakładek już w ten sposób nie byłem w stanie podglądnąć.

To nie jest dużo danych w ujęciu GB.
    Najlepiej kup dysk zewnętrzny i zrób kopię najpierw.
    Potem z tego dysku możesz skopiować co potrzebujesz, ja zazwyczaj używam pendrive z hirensem albo Strelecem Win 10. One nie patrzą na uprawnienia.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #8 20899664
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    ITSpec. napisał:
    Daniel_GSM napisał:
    W czasach gdzie trzeba zapłacić 2000 zł ZUS-i

Zgadzam się, ja na razie na szczęście trochę mniej.

Daniel_GSM napisał:
    ale setek danych z przeglądarek, haseł i zakładek już w ten sposób nie byłem w stanie podglądnąć.

To nie jest dużo danych w ujęciu GB.
    Najlepiej kup dysk zewnętrzny i zrób kopię najpierw.
    Potem z tego dysku możesz skopiować co potrzebujesz, ja zazwyczaj używam pendrive z hirensem albo Strelecem Win 10. One nie patrzą na uprawnienia.

W GB nie, ale nie o to chodziło.
    W 4 przeglądarkach mam zapisane około 1000 zakładek i być może tyle samo haseł (tych miej ważnych bo reszta w KeePass).
    Danych z przeglądarek nie przeniosę ot tak - muszę odpalić stary dysk systemowy i eksportować prawda?

Kopia systemowego (bo nie mam zaufania do NVME) robi się 4 razy dziennie na HDD, ale HDD dawno już nie robiłem a mam w firmie NAS-a - MOJA GŁUPOTA.

Dodano po 6 [minuty]:

Kurcze faktycznie dane są, ale nie mam pojęcia co dalej zrobić.

Zrzut ekranu z użyciem przestrzeni dyskowej na dysku D. Zrzut ekranu właściwości dysku D pokazujący brak uprawnień do odczytu. Zrzut ekranu zaawansowanych ustawień zabezpieczeń dla dysku D:\
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20899686
    ITSpec.

Poziom 42  
    Daniel_GSM napisał:
    Danych z przeglądarek nie przeniosę ot tak - muszę odpalić stary dysk systemowy i eksportować prawda?

Można przenieść całe foldery przeglądarek i na nowym dysku wkleić je do folderów nadrzędnych, w których były. Pewnie program files, appdata itp, wszystko na C.
    Wtedy przeglądarki powinny wykryć zmiany.

Daniel_GSM napisał:
    Kurcze faktycznie dane są, ale nie mam pojęcia co dalej zrobić.

Odpalić z hirensa i skopiować 😁
    Konto firmowe:
  • #10 20899697
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    SZANOWNI PAŃSTWO UDAŁO SIĘ!

ufff... kamień z serca :)

Musiałem dodać uprawienia dla WSZYSCY by mieć dostęp do danych.

Dziękuję!

Idę strzelić setkę bo pikawa w gardle :)

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Już wiem co zrobię żeby nie musieć przekładać dysku.

Co myślicie o tym bym odpalił obraz starego dysku systemowego na Oracle VM? Miałbym dostęp do starego dysku i danych na nim zapisanych prawda?

Jestem w stanie obraz dysku utworzyny w Acronis zaimplementować na wirtualnej maszynie VM?
  • #11 20899870
    kindlar
    Poziom 42  
    Po co Ci przekładanie dysku? Opisz, nie możesz skopiować wszystkich danych? Ile masz tych danych w GB w giga?
  • #12 20899902
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    kindlar napisał:
    Po co Ci przekładanie dysku? Opisz, nie możesz skopiować wszystkich danych? Ile masz tych danych w GB w giga?

Mogę skopiować, ale mam naprawdę wiele programów i możliwe, że czegoś nie skopiuję dlatego wole ten stary dysk jeszcze mieć w razie "W".

Mam obraz dysku zrobiony Acronisem.
    Czy jestem w stanie taki obraz zaimplementować do wirtualnej maszyny Oracle VM? Wtedy miałbym to na dysku główny i mógłbym wirtualkę odpalić gdyby się okazało, że czegoś jeszcze nie skopiowałem.
  • Pomocny post
    #13 20899927
    kindlar
    Poziom 42  
    Wirtualizacja dysku w https://www.virtualbox.org/ można bootować z fizycznego dysku.
    Partycje z obrazu dysku arconisa można dodać do fizycznego systemu.
  • #14 20900039
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Muszę się jeszcze uporać z faktem, że za każdym razem klikając w jakikolwiek folder na tej "odzyskanej partycji" muszę potwierdzać wciskając przycisk "KONTYNUUJ"

Jakieś sugestie jak sobie z tym poradzić a żeby to było bezpieczne?

Komunikat o braku uprawnień dostępu do folderu z opcjami Kontynuuj i Anuluj.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa z dwoma dyskami (NVME i HDD) napotkał problem z dostępem do partycji D na dysku HDD po wymianie dysku NVME i reinstalacji systemu. Partycja E działała poprawnie, a użytkownik podejrzewał, że problem może być związany z uprawnieniami dostępu. W odpowiedziach zasugerowano zmianę atrybutów zabezpieczeń, użycie systemu Linux lub narzędzi takich jak Hiren's BootCD do odzyskania danych. Użytkownik ostatecznie przyznał, że musiał dodać uprawnienia dla wszystkich, aby uzyskać dostęp do danych. Rozważano również wirtualizację obrazu dysku za pomocą Oracle VM, aby uzyskać dostęp do starych danych bez konieczności fizycznego przekładania dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA