logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kenwood XD-501 - słaby odbiór UKF, wymiana głowicy, strojenie?

QMirek 09 Sty 2024 19:05 675 8
REKLAMA
  • #1 20900505
    QMirek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam, pytanie dotyczy wieży Kenwood XD-501, a właściwie bardzo słabej pracy głowicy UKF. Czegokolwiek bym nie podłączył do wejścia antenowego (antena pasywna, aktywna, dipol i inne), efekt jest taki sam - bez anteny szum i brak czegokolwiek, po podłączeniu którejś z anten szukanie stacji z automatu nie działa, ręcznie mogę ustawić między innymi RadioZet czy RMF FM, ale sygnał jest na tyle słaby, że jakiś tam sygnał jest, ale brak jest RDS, sygnału stereo. Czy to znaczy, że głowica UKF "zakończyła swój żywot?".
    Następne pytanie - jaka to jest głowica, gdzie można taką kupić i czy wystarczy tylko ją wymienić bądź czy trzeba jeszcze coś dostrajać?
    Lutownicę umiem trzymać i posługiwać się odsysaczem, ale co do strojenia, to...
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Kenwood XD-501 - słaby odbiór UKF, wymiana głowicy, strojenie? Kenwood.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20900854
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 263
    Ja bym najpierw sprawdził dostrojenie dyskryminatora. Według instrukcji, którą znalazłem (nie jestem pewny, czy do tego modelu pasuje, bo w oznaczeniu jest RXD-501, a Ty masz XD-501), wychodzi na to, że trzeba podłączyć woltomierz między stykami 1-2 złącza CN2 i ustawić zero napięcia, kręcąc cewką L31. Pomiar należy robić na jakimś silnym sygnale stacji.

Tabela dostrajania tunera dla modeli RXD-501/551/571/A5/701/751/771.

Co do pytania o głowicę, powinna się nadać tzw. popularna "Gloria".
  • #3 20901112
    QMirek
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, co do regulacji, spróbuję, może to coś da. 🧐 A jeżeli chodzi o tę ewentualną wymianę głowicy, to potrzebna będzie jakaś dodatkowa specjalistyczna regulacja?
  • REKLAMA
  • #4 20901301
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 263
    Żadnych regulacji po wymianie głowicy nie trzeba, bo filtry w głowicy są strojone automatycznie napięciem warikapów. Ewentualnie poziom bramki szumu może się nieznacznie zmienić. Według instrukcji serwisowej służy do tego ten potencjometr VR1, który widać na zdjęciu. Służy on do regulacji bramki szumu skanera częstotliwości, żeby skaner wiedział, na jakich stacjach ma się zatrzymać.
  • REKLAMA
  • #5 20901857
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    Wyreguluj zero dyskryminatora według opisu powyżej. Opis usterki pasuje w stu procentach do tego problemu, głowicę zostawiłbym w spokoju.
    Warto regulacji dokonywać jakimś plastikowym śrubokrętem, gdyż metalowy oddziaływuje na regulację i po jego przystawieniu odczyt napięcia jest nieco zniekształcony.
  • REKLAMA
  • #6 20902196
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2483
    Panowie, co ma wspólnego dyskryminator z tym, co Autor tematu napisał?
    QMirek napisał:
    ręcznie mogę ustawić między innymi RadioZet czy RMF FM, ale sygnał jest na tyle słaby, że jakiś tam sygnał jest,

Moim zdaniem problem leży po stronie "głowicy".
  • #7 20902405
    prekser
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Cześć, zrób dokładnie to, co napisał James596, nie ruszaj głowicy. Dostrój ręcznie do stacji i delikatnie pół obrotu w lewo lub prawo rdzeniem cewki dyskryminatora. To częsta przypadłość tego sprzętu. Powodzenia.
  • Pomocny post
    #8 20902953
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    gumisie napisał:
    Panowie, co ma wspólnego dyskryminator z tym, co Autor tematu napisał?
    QMirek napisał:
    ręcznie mogę ustawić między innymi Radio Zet czy RMF FM, ale sygnał jest na tyle słaby, że jakiś tam sygnał jest,
    Moim zdaniem problem leży po stronie "głowicy".

Miałem taki przypadek w kilku miniwieżach. Radio odbierało, ale poziom sygnału był zauważalnie zaniżony, jak przy kiepskiej antenie. Tuner nie wskazywał ikony "tuned" ani tym bardziej stereo. Automatyczne wyszukiwanie nie potrafiło odnaleźć stacji, wymagane było strojenie ręczne. Regulacja zera dyskryminatora przywróciła właściwy poziom sygnału.

Charakterystycznym objawem był też fakt, że stacja odstrojona o 0,05 MHz odbierała nieco lepiej niż na właściwej częstotliwości - niech autor sprawdzi, czy taki objaw występuje u niego.
  • #9 20903662
    QMirek
    Poziom 11  
    Za radą kolegów @James596 i @hektar Zahle.r podłączyłem miernik, który wskazał 2,23 V. Delikatnie pokręcając, ustawiłem 0 V (no, prawie ;)) i wszystko wróciło do normy - pojawiły się dawno nie widziane RDS, stereo i cała reszta. Wielkie dzięki Panowie, koledzy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wieżą Kenwood XD-501, polegający na słabym odbiorze sygnału UKF, mimo podłączenia różnych typów anten. Po wymianie doświadczeń, uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby najpierw sprawdzić dostrojenie dyskryminatora, co może poprawić jakość odbioru. Wskazano, że regulacja zera dyskryminatora może przywrócić właściwy poziom sygnału, co potwierdziło kilka osób, które miały podobne problemy. Użytkownik, po zastosowaniu się do rad, zdołał poprawić odbiór, uzyskując RDS i sygnał stereo. Wymiana głowicy UKF nie była konieczna, a regulacja była wystarczająca.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA