logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ostrość w SAMSUNG SyncMaster 755DF, a raczej jej brak

mgr 01 Gru 2005 17:05 2240 5
REKLAMA
  • #1 2044217
    mgr
    Poziom 11  
    Witam. Kupiłem ostatnio powyższy monitorek i niestety jest z nim problem. Mianowicie monitorek nie jest wystarczająco ostry, nie powiem, żeby nie dało się z niego korzystać, ale to jednak denerwuje. Im wyższa rozdzielczość, tym jest gorzej. W tej chwili pracuje na 1024x768@85Hz, ale nie wygląda to rewelacyjnie :/ Dodatkowo przy rozdzielczości 1280X1024@75Hz widać jakieś takie, nie wiem jak to określić, takie leciutko widoczne paseczki, coś jakby odświerzanie ?. Widziałem to na białym tle. Ogólnie na białym tle najlepiej widać rozmazanie literek i najbardziej męczy. Czy jest jakiś sposób na naprawę, poprawę tego?? Proszę o względnie prosto napisane porady, gdyż niestety nie jestm fachowcem w tych sprawach. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2044389
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    prosze sprawdzić na trafo -powielaczu/ są tam dwa pokrętła jednym z nich reguluje się ostrość/
  • REKLAMA
  • #3 2049511
    mgr
    Poziom 11  
    Właśnie zdjąłem obudowę. Jeszcze nie kręciłem potencjometrów za chwilke mam zamiar to zrobić ale teraz kiedy zbliżam ucho w stronę kineskopu (od tyłu) to słychać takie trrrrrrr bardzo cichutkie. czy to jest normalne ??? dodam, że monitor jest włączony oczywiście

Dodano po 14 [minuty]:

Witam podregulowanie trafopowielacza pomogło. Dziekuję za podpowiedź i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2049560
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Dźwięk jest normalny. Napięcie odpowiadające za jasność ustaw tak, żeby przy max jasności ustawionej z przodu i czarnym tle nie było widać poziomych linii, a napięcie ostrości raczej będziesz umiał wyregulować.
    EDIT: mgr byleś szybszy ;)
  • REKLAMA
  • #5 2049584
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Wg mnie to może być też kwestią pasma przenoszenia wzmacniacza wizji. Myslę że wina może leżeć po stronie kabla sygnałowego.
  • #6 2049733
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Skoro jednocześnie jest zła ostrość i widać linie powrotu - to pewne, że rozregulowany powielacz. Zresztą autor tematu napisał już, że wszystko jest dobrze.
REKLAMA