logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy silnik 2.5DCI w Trafic 2 to ten sam silnik co w Masterze 2? Sofim 2.5?

michal_rybka 11 Sty 2024 11:49 927 2
REKLAMA
  • #1 20903192
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    cześć, takie szybkie pytanie mam:
    mogę kupić Trafika 2 z rozwalonym silnikiem 2.5DCI
    i teraz mam pytanie - czy blok jest ten sam silnik co w Masterze/Ducato/Iveco 2.5D/TD/DTI Sofim? bo najchętniej bym sobie tam zamontował Sofima 2.5D bez turbiny i z pompą na linkę i był by on wieczny. a w dodatku tani :)

interesuje mnie TYLKO czy będzie na skrzynię pasować, resztę sobie ulepię :)

W Masterze 2 polifcie zakładałem z kolegą takiego Sofima zamiast 2.2DCI, tyle, że mieliśmy wymontowanego ze złomu ze zgnitego Mastera przedlifta, razem ze skrzynią/półośkami/poduszkami więc założyliśmy cały komplet co nie było żadnym problemem, a elektrykę podłączyłem bo to aby parę kabelków + dorobienie linki do pedału gazu, a z Trafikiem nie miałem do czynienia, a one fajne są bo chociaż strasznie paskudne, to ocynkowane porządnie i nie gniją
  • REKLAMA
  • #2 20903969
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5115
    To różne silniki/bloki, Sofim to włoski silnik, G9U to Francuz
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #3 20904156
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 765
    szkoda :( ze skrzynią od Sofima to już trudna robota bo trzeba by półośki ciąć i spawać a to się pewnie urwie...
    mam co prawda Scenika 1.9dci i takie silniki były w Trafikach ale dci to dziadostwo, a przerabiać go na zwykłą pompę to też nie wiadomo czy się uda... no i skrzynia trafikowa do 1.9 też tania nie jest...
REKLAMA