logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funkcja JEŻELI w Excel - problem z wartościami z innych komórek

kojoto3 15 Sty 2024 14:13 594 12
REKLAMA
  • #1 20910735
    kojoto3
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam.
    Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co robię źle:
    mam taką funkcje w komórce
    =JEŻELI(O2="tekst";"OK";JEŻELI(O2="";"NIE"))
    i ona działa prawidłowo, czyli jeżeli w O2 jest ręcznie wpisane "tekst" to wynik daje "OK" jak jest "puste" to daje "NIE
    ale jeżeli w komórce O2 nie wpiszę ręcznie "tekst" tylko wynik tej komórki będzie z innej, czyli komórka O2 zostanie wypełniona z warunku: =JEŻELI(G2>H2;" ";"tekst"), czyli jeżeli komórka G2 jest większa od H2 to daje wynik jest "pusty", a jak mniejsza to wynik jest "test" --> czyli test nie jest ręcznie wpisany tylko wypełniony
    to wtedy nie działa, co jest źle ?
  • REKLAMA
  • #2 20910749
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 47
    kojoto3 napisał:
    =JEŻELI(O2="tekst";"OK";JEŻELI(O2="";"NIE"))

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój problem, ale tak na szybko, uprość do:
    =JEŻELI(O2="tekst";"OK";"NIE")
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20910759
    kojoto3
    Poziom 10  
    ok ale ta część działa prawidłowo, czy moje, cz Twoje rozwiązanie jest ok. mi chodzi o tę drugą część, gdy nie wpisuję ręcznie w komórce "tekst", (ta druga część co napisałem) tylko gdy ten "tekst" jest wynikiem z innej komórki. Czyli komórka O2 uzupełnia się gdy w innych komórkach zachodzi reakcja, wtedy w komórce O2 jest "tekst" lub jest "pusta". Tak jak pisałem, gdy wpiszę ręcznie "tekst" działa gdy z obliczeń już nie :(
  • #4 20910765
    smiga
    Poziom 18  
    kojoto3 napisał:
    ok ale ta część działa prawidłowo, czy moje, cz Twoje rozwiązanie jest ok. mi chodzi o tę drugą część, gdy nie wpisuję ręcznie w komórce "tekst", (ta druga część co napisałem) tylko gdy ten "tekst" jest wynikiem z innej komórki. Czyli komórka O2 uzupełnia się gdy w innych komórkach zachodzi reakcja, wtedy w komórce O2 jest "tekst" lub jest "pusta". Tak jak pisałem, gdy wpiszę ręcznie "tekst" działa gdy z obliczeń już nie :(

No właśnie moje rozwiązanie działa w tym właśnie przypadku (na pewno u mnie :) ), a Twoje nie :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20910774
    kojoto3
    Poziom 10  
    Ale u mnie jak O2 mam "puste" to i tak w komórce mi uzupełnia "tekst", czyli nadal nie działa.
    przykładowo, komórki G2, G3, G4, G5 i H2 do H5- to są dowolne cyferki
    zachodzi nim działanie co jest większe co mniejsze, wynikiem jednego komórki O2 do O5 są puste lub zawierają "tekst"

wtedy to nie działa, jak komórki O2 do O5 uzupełnię ręcznie "tekst" lub zostawię puste to działa
    w tym mam problem, nie wiem, nie znam się na tyle, w formatowaniu jak wpisuję tekst to używam "tekst"
    a jak teskt jest wynikiem czegoś innego, to nie trzeba jakoś inaczej to zaznaczyć?
  • REKLAMA
  • #7 20910783
    kojoto3
    Poziom 10  
    chyba muszę zacząć od początku bo za dużo tam jest innych formatowań, może coś inne blokują
  • REKLAMA
  • #9 20911134
    kojoto3
    Poziom 10  

Zobacz dziwne Zrzut ekranu przedstawiający arkusz kalkulacyjny z wartościami TEKST, OK i NIE w czterech kolumnach.

te pierwsze dwie kolumny są z tego: =JEŻELI(O2="TEKST";"OK";"NIE")
    a kolumny 3 i 4: =JEŻELI(Q2="TEKST";"OK";"NIE") i tu wszędzie wstawia OK[/table]
    tylko Q2 wstawia TEKST jak kolumny G i H porównuje, jak jest większa to wstawia TEKST a jak mniejsza to jest puste
  • #10 20911725
    OJM
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Formuła @smiga jest dobra, i oczywiście działa poprawnie. Czy jesteś pewny, że w kolumnie R użyłeś =JEŻELI(Q2="TEKST";"OK";"NIE"), a nie =JEŻELI(Q$2="TEKST";"OK";"NIE")?
    W załączniku masz efekt jaki Ty otrzymałeś.

Wcześniej pisałeś
    kojoto3 napisał:
    komórki O2 do O5 uzupełnię

Teraz zmieniłeś wersję na
    kojoto3 napisał:
    tylko Q2 wstawia TEKST jak kolumny G i H porównuje

Która wersja jest poprawna, tylko Q2, czy od Q2 do Q5?
    Może Twój problem jest w adresowaniu względnym i bezwzględnym.
    Załączniki:
    • Zeszyt1.xlsx (11.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20911829
    smiga
    Poziom 18  
    >>20911134
    Możesz wstawić tu takiego przykładowego excela? - będzie łatwiej to zaobserwować.
    Ewentualnie możemy się złapać na jakimś zdalnym pulpicie (np.Teams).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20912593
    kojoto3
    Poziom 10  
    dzięki za podpowiedzi, zrobiłem od początku i zacząłem, właśnie od tej funkcji i dziwne ale zadziało. Nie ogarniam tego, ten nowy excell czasem ma jakies zacinki, niby robię to samo, a czasem nie wychodzi. A może mógłbyś mi podpowiedzieć, jakiej funkcji użyć, gdy chcę. aby wers po spełnieniu warunku, został przeniesiony do arkusza 2, zrobiłem że wers jest kolorowany, ale np. nie wiem jak go przenieść
  • #13 20916738
    smiga
    Poziom 18  
    Łatwiej to zrobić w drugą stronę, czyli w drugim arkuszu wpisz warunek, np. coś takiego:
    =JEŻELI(Arkusz1!A1<Arkusz1!B1;Arkusz1!C1;"")
    Czyli jeżeli w Arkuszu 1 wartość w komórce A1<B1 to w Arkuszu 2, w komórkę z powyższą funkcją, wpisz wartość z komórki C1 Arkusza 1. Jeżeli warunek nie jest spełniony, pozostaw pustą komórkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z funkcją JEŻELI w Excelu, która działa poprawnie, gdy w komórce O2 wpisany jest ręcznie "tekst", ale nie działa, gdy O2 jest wynikiem innej formuły. Użytkownik próbuje użyć formuły =JEŻELI(G2>H2;" ";"tekst") do wypełnienia O2, co powoduje, że O2 nie zwraca oczekiwanych wartości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują uproszczenie formuły oraz sprawdzenie adresowania względnego i bezwzględnego. Po kilku próbach użytkownik postanawia zacząć od nowa, co ostatecznie rozwiązuje problem. Dodatkowo, użytkownik pyta o przenoszenie wartości do innego arkusza na podstawie spełnionych warunków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA