logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjaśnić wysokie zużycie wody 175m3 w domu 120m2?

Tomaszfan 16 Sty 2024 20:47 2565 42
Najlepsze odpowiedzi

Why is my water consumption 175 m³ over 6 months in a 120 m² house, even though the meter seems to count correctly when I test it?

Najbardziej prawdopodobne jest, że licznik nie zawyża, tylko gdzieś masz realny, ale słabo widoczny pobór albo cofanie wody przez instalację: brak lub niesprawny zawór antyskażeniowy/zwrotny, mikronieszczelna spłuczka albo przypadkowe zasilanie podlewania ogrodu z wodociągu [#20913529][#20923255][#20913997] Test z wiadrem 10 l sugeruje, że wodomierz mierzy poprawnie, a z bieżącego zużycia 20 m3/49 dni wychodzi ok. 0,41 m3/dobę, więc problem nie musi leżeć w samym liczniku; padła też sugestia, że wcześniejszy rachunek mógł być korektą albo rozliczeniem estymowanym [#20914348][#20913814] Warto zakręcić wszystkie odbiory, zamknąć zawór główny i obserwować manometr lub stan licznika przez kilka godzin, bo taka metoda ma wykrywać nawet drobne upływy rzędu 200–300 ml/dobę [#20914145][#20915133] Jeśli licznik sam rusza się przy braku poboru, sprawdź zawór antyskażeniowy/zwrotny oraz połączenia z zasobnikiem CWU i naczyniem przeponowym, bo przy skokach ciśnienia w sieci woda może „kołysać się” przez licznik [#20913529][#20913793][#20920418] Do sprawdzenia jest też spłuczka, bo bardzo mały przeciek bywa trudny do zauważenia, a zbiornik dopełnia się co pewien czas i nabija licznik [#20923255][#20920504]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20913307
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Koledzy magia.... Dostałem rachunek za wodę zużycie 175m3 rodzina 2+2 domek 120m2. Rachunek za 6mcy od czerwca do końca listopada. Pierwsza, połowa roku standardowo 65m3 zużycia. Czy jest ro możliwe? Stałem, przy liczniku wszystko po zakręcanie, spłuczki ok i zegary licznika, stały. Zrobiłem test czyli zdjęcie początek potem nalanie do baniaka 4 litry, zdjęcie koniec i naliczenie ok no może 250ml za dużo. Co w takim razie może się dziać? Dzięki za rady bo rachunek spory. Dodam że licznik rok temu wymieniony na po legalizacji.
  • REKLAMA
  • #2 20913327
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Podlewaliście ogród? ;)
  • #3 20913337
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Tak, ale woda ze studni.
  • #4 20913348
    hindoos
    Poziom 36  
    Myślę że na ten moment pozostaje przełknąć ten rachunek i monitorować na bieżąco, no bo ciężko teraz zgadywać co u Was w domu mogło zużyć tyle wody :)
  • REKLAMA
  • #5 20913356
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Ja u siebie, mieszkając w bloku notowałem zużycia nawet 23 m3/mc ale to były czasy małych dzieci, kąpieli w wannie i lekko szurniętej na tle sprzątania żony.
    Teraz mam 15-17 M3 ale dwójka małych wnuków w chałupie i nadal ta samą żona..Uważam że jest to bardzo duże zużycie.

Posprawdzaj koniecznie spłuczki czy nie masz za dużych porcji wody i czy się nie przelewa tzn czy nie masz stale ciurka wody w muszli
  • #6 20913394
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Niekoniecznie mogę przełknąć ten rachunek bo jest dziwny i niezasadny a być może wina leży po stronie wodomierza. Tak, jak pisałem nic z wc nie leci nie słychać też dopomowywania.
  • #7 20913411
    hindoos
    Poziom 36  
    No to reklamacji nie składaj u mnie ale u dostawcy jeśli uważasz, że
    Tomaszfan napisał:
    być może wina leży po stronie wodomierza

tylko jeśli okaże się, że ten jest sprawny, to będziesz ok. 300 zł w plecy i wciąż zostaniesz z rachunkiem do zapłaty.
  • #8 20913435
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Zrób może taką próbę: weź wiadro z cechą poziomu np 10 litrów, spróbuj napełnić szybkim strumieniem i wolnym strumieniem. Pytanie czy wskazania wodomierza będą równe i zbieżne z pojemnością wiadra.
    Jeżeli faktycznie zmierzyles rozbieżność 0,25l na 4l to błąd przepływomierza jest ogromny i niedopuszczalny. Dlatego zachęcam do eksperymentu na wiekszej objętości i dwóch skrajnych szybkościach napełniania.
    Ja u siebie poddałem się bo w końcu zaliczyłem kilka wymian wodomierzy (15 lat na blokach) i 17 lat w domu prywatnym. Wspólny faktor to małżonka :-)
  • #9 20913453
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Ja wszystko rozumiem... Ale nie taką różnice pierwsze półrocze vs drugie
  • #10 20913457
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Zrób test, to będzie fakt. Nie musisz przecież pisać na forum co wyszło. Ja u siebie się poddałem.
  • #11 20913529
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1060
    Witam.

A masz zawór antyskażeniowy?

Brak lub nieszczelny zawór antyskażeniowy, oraz zapowietrzenie gdzieś w instalacji, lub naczynie przeponowe np. przy zasobniku CWU i też brak zaworu zwrotnego lub niesprawny, może skutkować "kołysaniem się" wody (przepływ przez wodomierz wody raz w jedną, raz w drugą stronę) podczas zmian (skoków) ciśnienia w wodociągu. Wodomierz w takiej sytuacji będzie nabijał, jak woda napływa do instalacji, ale może się już nie cofać, jak woda się cofa do wodociągu. Powyższe potrafi nabić naprawdę bardzo duże zużycie wody, nieistniejące w rzeczywistości.

Pozdrawiam.
  • #12 20913589
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Nie mam zaworu.
    A w jaki sposób te okoliczności co podajesz zdiagnozować i sprawdzić w takim razie
  • #13 20913793
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1060
    Witam.
    Tomaszfan napisał:
    A w jaki sposób te okoliczności, które podajesz, zdiagnozować i sprawdzić?

Nie pobierać w ogóle wody i obserwować wodomierz przez dłuższy czas, czy chwilami nie zaczyna się obracać (nawet niewiele).
    Test przeprowadzić w okresie zwiększonego poboru wody z wodociągu, gdy występują z tego powodu wachania ciśnienia.

Ponadto zamontować zawór antyskażeniowy, bo tak czy inaczej, powinien być.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #14 20913814
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Pierwszy test to zrób za pomocą kalkulatora.
    Od listopada minęło prawie 50 dni, masz chyba dane z odczytu wodomierza? Policz średnie zużycie dzienne od ostatniego odczytu i będziesz wiedział czy jest bliższe zużyciu w pierwszej połowie roku czy w drugiej.
    Do wody ze studni masz oddzielną instalację czy gdzieś jest wspólna?

Dodatkowo sprawdź czy sumaryczny stan wodomierza od chwili montażu zgadza się z tym co miałeś w fakturach.
    Wymiana pokrywała się z odczytem czy wypadła w trakcie okresu rozliczeniowego?
    Może za pierwsze półrocze miałeś szacunkowe zużycie bez faktycznego odczytu a za drugie nastąpiło wyrównanie.
  • #15 20913988
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    AT PRO napisał:
    Pierwszy test to zrób za pomocą kalkulatora.
    Od listopada minęło prawie 50 dni, masz chyba dane z odczytu wodomierza? Policz średnie zużycie dzienne od ostatniego odczytu i będziesz wiedział, czy jest bliższe zużyciu w pierwszej połowie roku czy w drugiej.
    Do wody ze studni masz oddzielną instalację czy gdzieś jest wspólna?

Dodatkowo sprawdź, czy sumaryczny stan wodomierza od chwili montażu zgadza się z tym, co miałeś w fakturach.
    Wymiana pokrywała się z odczytem czy wypadła w trakcie okresu rozliczeniowego?
    Może za pierwsze półrocze miałeś szacunkowe zużycie bez faktycznego odczytu, a za drugie nastąpiło wyrównanie.

Kolego, odczyt faktyczny 28.11 - 740 m3, do dziś 49 dni, a obecnie 760 m3. Zatem zużycie 20 m3/49 = 0,41. Poprzedni okres tj. od 11/2022 do 05/2023 - 62 m3.
    Rurki do studni scalają się z instalacją z wodociągu, ale kiedy podlewam ogród, zakręcam zawór wody miejskiej, który jest zaraz za licznikiem. Sumaryczny wynik zgadza się. Pierwsze półrocze był odczyt rzeczywisty.
  • #16 20913997
    hindoos
    Poziom 36  
    Tomaszfan napisał:
    Rurki do studni scalaja, się z instalacją z wodociągu

W tym miejscu też nie masz zaworu antyskażeniowego?

Tomaszfan napisał:
    kiedy podlewam ogród zakręcam zawór wody miejskiej

Zawsze o tym pamiętałeś? :)
  • REKLAMA
  • #17 20914075
    AT PRO
    Poziom 25  
    Tomaszfan napisał:

Kolego odczyt faktyczny 28.11 - 740m3 do dziś 49dni a obecnie 760m3. Zatem zuzycie 20m3/49=0,41. Poprzedni okres tj od 11/2022 do 05/2023 - 62m3

W takim razie wodomierz działa prawidłowo, będziesz miał na koniec okresu rozliczeniowego 74 m3 nie wiele więcej niż ubiegły rok przy utrzymaniu obecnego poziomu zużycia.
    Wodomierz nie miał stanu zerowego przy wymianie?

Wydaje się, że jedyny powód wysokiego zużycia to przez nieuwagę podlewanie ogródka z sieci.
  • #18 20914076
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Hindos> nie mam
  • #19 20914145
    stazby
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Propnuje zakręcić kran główny i obserwować spadek ciśnienia w instalacji.
    W szczelnej instalacji ( z powodu naprężonych rur) utrzymuje sie bez istotnych zmian nawet przez dobę, co więcej reaguje na wystyganie cwu o ile zawor tez jej dotyczy. Metoda ta wykrywa nawet mikroskopijne przecieki rzędu kieliszka od wódeczki/h'

powodzenia
  • #20 20914274
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    stazby napisał:
    Propnuje zakręcić kran główny i obserwować spadek ciśnienia w instalacji.
    W szczelnej instalacji ( z powodu naprężonych rur) utrzymuje sie bez istotnych zmian nawet przez dobę, co więcej reaguje na wystyganie cwu o ile zawor tez jej dotyczy. Metoda ta wykrywa nawet mikroskopijne przecieki rzędu kieliszka od wódeczki/h'

powodzenia

W jaki sposób obserwować spadek ciśnienia i jak będzie on widoczny wówczas? Masz na myśli zakręcenie zaworu głównego odpływu wody za licznikiem wodociągu?
  • #21 20914348
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Jak sprawdzić czy licznik działa prawidłowo?
    Nic prostszego. Bierzesz dokładnie 10 L wiadro i nalewasz wody.
    Jak licznik wskaże 10 L to wiadomo, że mierzy dokładnie. Można ten proces powtórzyć 2-3 razy dla zwiększenia dokładności.
    Jak wyjdzie 1:1 to ewidentnie nie jest o wina wodomierza tylko gdzieś był wypływ wody. Spłuczka, podlewanie ogrodu, itd.
    Cudów nie ma. Jak wodomierz jednak nieprawidłowo wskazuje to trzeba złożyć reklamację.

Dodano po 3 [minuty]:

Tomaszfan napisał:

W jaki sposób obserwować spadek ciśnienia i jak będzie on widoczny wówczas? Masz na myśli zakręcenie zaworu głównego odpływu wody za licznikiem wodociągu?

Raczej nie. Zakręć wszystkie odbiory, tj. przestań pobierać wodę z kranów, wc, idt. Wyślij rodzinę do kina i za 2h sprawdź czy stan licznika. Jeżeli jest tak jak był 2h wcześniej, to znaczy że nigdzie "lewa" woda nie ucieka, a wszystko co nabija licznik jest faktycznym odbiorem.

No i jeszcze wzorcowanie z wiadrem 10 L jak wyżej opisałem i masz obraz faktyczny sytuacji.
  • #22 20914381
    AT PRO
    Poziom 25  
    Już to robił. W pierwszym poście napisał co sprawdzał.
  • #23 20914386
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    AT PRO napisał:
    Już to robił. W pierwszym poście napisał co sprawdzał.

Jednak nadal ma wątpliwości, więc test z uwzględnieniem dodatkowych warunków trzeba powtórzyć.
    Jak już napisałem - cudów nie ma.
    Lewy upływ, błąd wodomierza, lub po prostu tyle zostało zużyte.
    Chyba innej możliwości nie ma?
  • #24 20914426
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Okazuje się że zawór zwrotny jest po mojej stronie za licznikiem załączam foto Zawór z czerwoną rączką z plombą na metalowym drucie.
  • #25 20915133
    stazby
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>20914274
    tak, zakręcenie zaworu głównego i obserwacja cisnienia na manometrze w dowolnym miejscu instalacji.
    Oczywiście nie wolno używac wówczas instalacji domowej, metoda wykrywa nawet drobne upływy rzedu 200-300ml/dobe
  • #26 20915163
    stilon26
    Poziom 10  
    Ocena: 4

Może pralka szwankuje - kiedyś u kolegi uszkodził się elektrozawór i podczas całego prania woda leciała na przestrzał (ale to był stary egzemplarz) - zorientował się dopiero, jak przyszedł rachunek za wodę :-(
    Sprawdziłbym też zmywarkę.
  • #27 20915175
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2035
    Tomaszfan napisał:
    Okazuje się że zawór zwrotny jest po mojej stronie za licznikiem załączam foto Zawór z czerwoną rączką z plombą na metalowym drucie.

Czy ja dobrze widzę, że na rączce "twojego" zaworu jest plomba?
  • #28 20915181
    Tomaszfan
    Poziom 4  
    Tak na rączce za licznikiem "po mojej stronie" wodociągi założyli plombę twierdząc że to ich zawór. A coś nie tak?

Dodano po 3 [minuty]:

>>20915133
    Ciekawe rozwiązanie jak tak twierdzisz...

Dodano po 1 [minuty]:

>>20915163

Co masz na myśli na przestrzał leciała woda raczej to niemożliwe ale niech inni koledzy się wypowiedzą
  • #29 20915218
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Zawor antyskazeniowy jest na zdjeciu, czy dziala nie wiadomo. Ja musiałem dodac nowy porządny zawór zwrotny a nie to antyskażeniowe dziadostwo i kólko stanęło jak ma stać, nie liczyłem strat itp, rachunki jak rachunki, ale irytowało mnie to ze się kreci prawie non stop przód - tył minimalnie, bardzo minimalnie, ale jednak. Nowy zwrotny zawór załatwił sprawe
  • #30 20915818
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Tomaszfan napisał:
    A coś nie tak?
    Jak ci się zacznie lać z antyskażeniówki, albo jak będziesz chciał ją wymienić to jak zamkniesz wodę? Zaworów nie mają prawa plombować.
    Tomaszfan napisał:
    Dostałem rachunek za wodę zużycie 175m3 rodzina 2+2
    Tyle to ja mam na rok + pojenie zwierząt (18 kóz) i w lecie było podlewanie ogródka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieproporcjonalnie wysokim zużyciem wody (175 m3) w domu o powierzchni 120 m2, w porównaniu do wcześniejszego zużycia (65 m3) w pierwszej połowie roku. Po przeprowadzeniu testów na wodomierzu, użytkownik nie zauważył wycieków ani problemów z instalacją, jednak podejrzewa, że przyczyną mogą być nieszczelności w zaworze zwrotnym lub błędy wodomierza. Użytkownicy forum sugerują różne metody diagnostyczne, takie jak obserwacja wodomierza po zakręceniu głównego zaworu, testy z wiadrem do pomiaru dokładności wodomierza oraz sprawdzenie spłuczek i innych urządzeń, które mogą powodować niewielkie, ale ciągłe wycieki. Wskazano również na możliwość błędów pomiarowych wodomierza oraz wpływ ciśnienia wody na jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA