logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony telewizor z pasami na ekranie - czy warto naprawiać?

Mechatronik2907 19 Sty 2024 17:01 741 8
REKLAMA
  • #1 20917896
    Mechatronik2907
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam. Mam okazję kupić uszkodzony telewizor, jednak nie wiem czy warto. Sprzedawca opisał jego stan tak:

Po włączeniu jak jest zimny obraz jest idealny jednak po około pół godziny zaczynają się pojawiać pasy a po godzinie się wyłącza. Podobno uszkodzony jest zasilacz który jest wbudowany więc może ktoś podejmie się naprawy.

Jak koledzy sądzą, czy warto się w to pakować?
  • REKLAMA
  • #2 20917905
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Może więcej informacji jaki TV
    Poza tym to co napisał sprzedawca podzielić przez 5-10-20?
  • REKLAMA
  • #3 20917907
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 325
    Należało by napisać markę, model, przykładowe zdjęcia. Może być uszkodzony main, t-con a nawet matryca.
  • #4 20917909
    Mechatronik2907
    Poziom 10  
    Samsung 55" UE55TU8002

Ze zdjęć nie wiele widać
  • REKLAMA
  • #5 20917916
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Prawie w ciemno bym odradzał, malo prawdopodobne aby ktoś sprzedawał z małą usterką - prędzej już jest diagnoza i nieopłacalna naprawa
  • #6 20917922
    Mechatronik2907
    Poziom 10  
    To chyba sobie odpuszczę. A co powiecie o Sharp LC-60LE635E? W ogłoszeniu jest napisane, że telewizor się nie włącza, a miga tylko dioda czuwania
  • REKLAMA
  • #7 20918145
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Kupowanie uszkodzonych jest zawsze ryzykiem, bo sprzedający czasami może coś ukrywać.
    Mam przykład, wczoraj klient przyniósł odtwarzacz mini-disc, bo taki mu się zamarzył z informacją, że uszkodzony jest zasilacz, bo tak mówił mu sprzedawca, a okazało się, że był ryty i nie ma wszystkich części, a schematu nie znalazłem, więc złom.
    Ten Samsung to prawdopodobnie matryca, miałem ostatnio kilka TU z uszkodzonymi matrycami.
  • #8 20918237
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Kupiłem swego czasu Samsunga 32*, w ofercie tekst"po około minucie zanika podświetlenie".
    Miałem takiego zbitka, zaryzykuję. Jak się okazało obraz zanikał, ale z winy matrycy. Teraz mam dwa komplety elektroniki.😀 Mała strata, ale tak się kończą takie zakupy.
  • #9 20918268
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    maksar napisał:
    Kupiłem swego czasu Samsunga 32*, w ofercie tekst"po około minucie zanika podświetlenie".
    Miałem takiego zbitka, zaryzykuję. Jak się okazało obraz zanikał, ale z winy matrycy. Teraz mam dwa komplety elektroniki.😀 Mała strata, ale tak się kończą takie zakupy.

Takie przypadki, to się chyba przytrafiły każdemu z naprawiających zawodowo.
    Dawno temu kupowałem trochę niemieckich kineskopowych i nazbierało się tego trochę, a jak coś było potrzebne, to w tych kupionych też było uszkodzone, kupowałem raczej tanio, bo za przysłowiową połówkę, ale potem ile tego było do wywiezienia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup uszkodzonego telewizora Samsung 55" UE55TU8002, który po około pół godzinie użytkowania zaczyna wyświetlać pasy na ekranie i wyłącza się. W odpowiedziach podkreślono, że uszkodzenia mogą dotyczyć różnych komponentów, takich jak zasilacz, matryca czy inne elementy elektroniczne. Wiele osób odradza zakup uszkodzonych urządzeń, wskazując na ryzyko ukrytych usterek. Przykłady z doświadczeń innych użytkowników pokazują, że naprawy mogą być nieopłacalne, a zakup uszkodzonego sprzętu często kończy się dodatkowymi stratami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA