logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seat Leon 2/Brak sterownika airbag/Nowy sterownik zgłasza problemy

Stepbrother 21 Sty 2024 16:00 450 2
REKLAMA
  • #1 20921144
    Stepbrother
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam,

Pacjent Seat Leon 2, zakupiony na handel od prywatnego sprzedawcy użytkującego 10 lat. Okazuje się, ze dioda airbag została zaślepiona a moduł airbag całkowicie wymontowany, nie było go nawet w samochodzie (kto by się tego spodziewał...). Z tego tytułu rodzą się ogromne problemy, gdyż:
    1. Jest kilka modeli modułu, udało mi się dopasować 5N0 959 655A (doszedłem po kostce), tylko sterownik zgłasza błędy czujników zderzeniowych L+P przednie drzwi oraz 2x tył pod nogami pasażera, bo zapewne pochodzi z uszkodzonego auta lub czujniki są niekompatybilne.
    2. Sterowniki 5N0 959 655 wychodziły w różnych oznaczeniach, np. A, J, Q, AA, AB. Jak teraz znaleźć poprawny sterownik, który byłby kompatybilny z konkretnie moim autem, wersją wyposażenia i modelami czujników zderzeniowych? Czy można taki sterownik odpowiednio zakodować?
    Auto nie było bite, poprawiałem w nim lakier w wielu miejscach i praktycznie brak jakiejkolwiek szpachli.

Błędy jakie zgłasza komputer:
    Zrzut ekranu z kodami błędów VCDS dla systemu airbag.

Ogólnie ciężki orzech do zgryzienia, nie sądziłem że takie cuda potrafią jeszcze nasi ubodzy rodacy wyczyniać. Z góry dzięki za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20921253
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2655
    Jedź do ASO i niech podadzą Ci nr części po VIN.
  • #3 20935892
    Stepbrother
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    ASO tutaj nie pomogło, ktoś lub sam Seat namieszał bardzo w tym aucie i sami nie wiedzą dlaczego tak jest. Według nich w aucie powinien być zamontowany sterownik 3C0 a jest wtyczka pasująca tylko pod 5N0. Po zamontowaniu 5N0, sterownik skomunikował się poprawnie, jednak wyrzuciło błędy 4 czujników zderzeniowych. Zostały wymienione na takie, które są kompatybilne z modułem (przy współpracy z ASO) i zaczęło to wszystko działać bez problemu. Auto posiada wszystkie poduszki.
REKLAMA