logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć naukę programowania: książka o algorytmach czy C++/Delphi?

dj_zibi 02 Gru 2005 00:44 2031 10
REKLAMA
  • #1 2045740
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    chcę się zacząc uczyc programować i pytanie odemnie najpierw ????

Tzn kupic książkę np algorytmy i struktury danych i od niej zacząć czy może odrazu c++ lyb delphi.

proszę o odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 2045862
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    ja polecam zaczac od algorytmow
    dowiesz sie dlaczego jak ten program napiszesz tak to bedzie dzialal szybciej a tak to wolniej itp (niezaleznie od jezyka programowania), oraz czemu nie ktorych problemow nie ma przy pewnym rozmiarze danych wogole rozwiazywac bo jakiego bys kompa nie mial to i tak braknie ci zycia.
    POzansz te struktury danych ktore sa bardzo przydatne nie bedziesz musial piszac perogramy odkrywac ameryki od nowa

A ksiazke to polecam odrazu do javy
  • REKLAMA
  • #3 2046309
    robson_s-ec
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja natomiast polecam zacząć od C++ i do tego książka (ulubiona) "Symfonia C++" Jerzego Grębosza. Jest napisana luźnym językiem i bardzo konkretnie. Algorytmami zająłbym się raczej mając już jakieś pojęcie o pisaniu programów.
  • #4 2046628
    rzeszutek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Algorytmy są naprawde dobre na początek ponieważ uczą logicznego myślenia :P Później wystarczy tylko poznać jakiś jeżyk programowania (ja polecam C++) i próbowac zapisać w tym języku te algorytmy.
  • #5 2047197
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Jesli idzie o C++ to Grembosz "symfonia C++" jest na poczatek najlepszy
    a "symfonia C++" to chyba najlepsza ksiazka dla poczatkujacego
    napisana jest w sposob prosty i latwy do zrozummienia a do tego wszystko poparte latwymi do zrozumienia przykladami. CZyta sie ja swietnie
  • REKLAMA
  • #6 2049528
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Najpierw zacznij od podstaw programowania. Język C (bo stąd blisko do javy) zanim rzucisz się na programowanie obiektowe. Wymyślaj jakieś problemy i próbuj je rozwiązać. Moim zdaniem jak przerobisz po jakieś 3 problemy dotyczące tablic, list, plików, struktur (w sumie możesz napisać bazę danych :P) to nabierzesz wyobrażenia i poznasz struktury, jak to działa. Ja polecam do C książke "Ansi C". Może dlatego, że ją jedyną przeczytałem do C. Na algorytmy przyjdzie pora jak już będziesz wiedział jakie rozwiązanie zastosować do jakiego problemu, jakiej struktury użyć żeby było szybko i oszczędnie pamięciowo.
    Algorytmy i Struktury Danych (ASD) to bardzo ciekawy dział programowania i obowiązkowy dla wszystkich programistów (chyba że ktoś ogranicza się do prostego kalkulatora, albo "HELLO WORLD" ;_)).
    Powodzenia!
  • #7 2050246
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Mam ksiazke ,,algorytmy i struktury danych - piotr wroblewski - wydawnictwo HELION,, - polecam. pisana prostym jezykiem naprawde.

pzdr.
  • #8 2077337
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    I mam jeszce jedno pytanie czyli widze wiekszość bym zaczynal od algorytmów a co powiecie na temat ksiązki Wydawnictwa naukowo technicznego Algorytmy i struktury danych lub co proponujecie?
  • REKLAMA
  • #9 2079186
    rojek_abc
    Poziom 13  
    Czytałem tą książeczkę, nie jest najgorsza, choć dla mnie nie poruszała wielu problemów algorytmiki - powiedzmy, że trochę uboga. A propos tego, co mógłbym Ci zaproponować - nie wiem jak stoisz z programowania - jak ja zaczynałem, to wymyślałem sobie sam jakiś programik, najczęściej była to jakaś głupkowata gierka (ważne, żeby coś pokazywało, przeliczało i zapisywało do pliku), lub rozwiązywałem jakiś problem. Równolegle uczyłem się wtedy podstaw programowania, potem kombinowałem z optymalizacją i algorytmiką. Fakt, że można się uczyć algorytmiki od początku, ale tak naprawdę nie znając możliowści danego języka można polec. Zresztą jak chcesz się pobawić w rozwalanie problemów algorytmicznych to polecam np. stronkę http://acm.uva.es/problemset. Jest też parę polskich, ale są słabe i mają strasznie banalne algorytmy, więc tych Ci nie polecam. Propos języka, to opanuj C, potem zacznij się bawić klasami, zrozum różnicę pomiędzy programowaniem strukturalnym a obiektowym. W następnej części zajmuj się szablonami w C++ i zorientuj się co to jest STL - wtedy powinieneś nieźle ugryźć temat. Na sam konieć może być Java i C#, ale to już będzie czysta zabawa.
  • #10 2079472
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2079687
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Zdecydowanie najpierw poznaj podstawy jakiegoś języka. Zamiast uczyć się na pamięć algorytmów, będziesz je mógł wtedy od razu zastosować, napisać programik i zobaczyć jak działają w praktyce itd., a nie wkuwać na pamięć. Lepiej się wtedy przyswaja. A co do książek - przyłączam się, Grębosz jest świetny (choc troche za dużo przykładów "z życia zwierzątek", które pomijałem, bo mi zaciemniały to co wcześniej ju z zrozumiałem :) )

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru podejścia do nauki programowania: czy zacząć od książek o algorytmach i strukturach danych, czy od nauki konkretnego języka programowania, takiego jak C++ lub Delphi. Wielu uczestników poleca rozpoczęcie od algorytmów i struktur danych, ponieważ uczą one logicznego myślenia, pozwalają zrozumieć efektywność rozwiązań oraz znaczenie optymalizacji pamięci i czasu działania programów, niezależnie od języka. Zalecane jest poznanie podstaw programowania i rozwiązywanie prostych problemów, co ułatwia późniejsze stosowanie algorytmów w praktyce. Wśród języków najczęściej rekomendowany jest C++, a jako literaturę poleca się książkę „Symfonia C++” Jerzego Grębosza, cenioną za przystępny styl i praktyczne przykłady. Alternatywnie sugeruje się naukę języka C jako podstawy do dalszej nauki programowania obiektowego. W kwestii książek o algorytmach, polecana jest pozycja „Algorytmy i struktury danych” Piotra Wróblewskiego (wydawnictwo Helion), choć niektórzy uważają ją za niepełną. Dodatkowo wskazano serwisy internetowe z zadaniami programistycznymi, takie jak http://acm.uva.es/problemset i http://spoj.sphere.pl/, które pomagają w praktycznym utrwalaniu wiedzy. Podsumowując, rekomendowane jest najpierw opanowanie podstaw języka programowania, a następnie zgłębianie algorytmów i struktur danych, co pozwala efektywniej rozwiązywać problemy programistyczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA