Czytałem tą książeczkę, nie jest najgorsza, choć dla mnie nie poruszała wielu problemów algorytmiki - powiedzmy, że trochę uboga. A propos tego, co mógłbym Ci zaproponować - nie wiem jak stoisz z programowania - jak ja zaczynałem, to wymyślałem sobie sam jakiś programik, najczęściej była to jakaś głupkowata gierka (ważne, żeby coś pokazywało, przeliczało i zapisywało do pliku), lub rozwiązywałem jakiś problem. Równolegle uczyłem się wtedy podstaw programowania, potem kombinowałem z optymalizacją i algorytmiką. Fakt, że można się uczyć algorytmiki od początku, ale tak naprawdę nie znając możliowści danego języka można polec. Zresztą jak chcesz się pobawić w rozwalanie problemów algorytmicznych to polecam np. stronkę
http://acm.uva.es/problemset. Jest też parę polskich, ale są słabe i mają strasznie banalne algorytmy, więc tych Ci nie polecam. Propos języka, to opanuj C, potem zacznij się bawić klasami, zrozum różnicę pomiędzy programowaniem strukturalnym a obiektowym. W następnej części zajmuj się szablonami w C++ i zorientuj się co to jest STL - wtedy powinieneś nieźle ugryźć temat. Na sam konieć może być Java i C#, ale to już będzie czysta zabawa.