logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power?

Rambo1500 23 Sty 2024 12:17 9165 8
REKLAMA
  • #1 20924344
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Poco X3 pro, telefon nie chce się włączyć. Po podłączeniu zasilania od razu reaguje i pokazuje naładowana baterie, lub wyświetla się logo i następnie pokazuje 🔋. Jednak nie reaguje na przycisk power. Czy może to być wina uszkodzonej taśmy lub przycisku ? Jest jeszcze inna metodą sprawdzenia, czy musze otwierać ten telefon ? Może ktoś już coś podobnego miał. Niestety telefon zakupiłem na OLX, nie mam już możliwości kontaktu ze sprzedającym, po zakupie wszystko działało, i po prostu tak nagle po wyłączeniu przestał działać, nie chce się uruchomić.
    Załączniki:
    • Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? IMG_20240123_121023.jpg (969.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? IMG_20240123_121048.jpg (925.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20924766
    shanaxxd
    Poziom 1  
    Pare lat temu miałe taki sam problem tylko Redmi Note 4. Więc nie wiem czy zadziała ale warto spróbować.
    1. Jeżeli się da ściągnąć obudowe(nie wiem czy samych plecków nie ściągniesz)
    2. Naładować(jeżeli jest nie naładowany, ładować przed poźomem 15%, aby bateria dłużej działała)
    3. Przytrzymać z 10-30 sek powinno zadziałać

Nie wiem czy zadziała bo rużnica to 5 lat
  • REKLAMA
  • #3 20924815
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Nie bardzo rozumiem, zdjąć obudowę i naładować, ale co dalej?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Wygląda że ten telefon był już rozbierany, teraz się zastanawiam czy kupić przyciski -taśmę power i wymienić, może to tylko o to chodzi, dziwne że płyta główna nie posiada śrubek . Tylna osłona była przyklejona, NFC zniszczone, a śrubek od płyty brak.
    Wnętrze rozebranego smartfona Xiaomi z widocznymi elementami elektronicznymi. Rozebrany telefon z widocznym wnętrzem i podzespołami. Rozebrany smartfon z widocznymi komponentami wewnętrznymi

Dodano po 15 [minuty]:

Próbowałem tego jak na tym filmie ale bez efektu

https://youtu.be/9uZoEo1Sf18?si=H-QnTXAgeDgnk1U4
  • #4 20927109
    Axinus
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Spróbuj wszystko poodkręcać i dostać się do przycisku i taśmy, przeczyścić wszystko alkoholem izopropylowym i zobaczyć czy działa, jak nie to wymień cały przycisk z tasiemką (koszt około 20zł).
  • REKLAMA
  • #5 20927171
    Rambo1500
    Poziom 5  
    No już zamówiłem przycisk z taśmą, jestem w szoku że ludzie bawią się w sprzedaż tak uszkodzonych telefonów, no cóż nic od czasów prehistorycznych się nie zmieniło, pazerność na 1 miejscu. Jak można złożyć tel bez srobek, zalać klejem, i sprzedać, masakra.
  • #6 20929972
    ashishlumar2902
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Pewnego dnia napotkałem ten sam problem, mój telefon automatycznie się wyłączył i nigdy się nie włączał. Próbowałem trybu szybkiego rozruchu i odzyskiwania, ale bez powodzenia, wtedy mój przyjaciel powiedział mi, że to problem z procesorem, musisz go zresetować i w końcu moje urządzenie się włącza. Możesz także sprawdzić, czy Twój procesor może być problemem związanym z reballingiem procesora
  • #7 20934459
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Taśma była uszkodzona, ale to nie problem, tu jest coś nie tak z tymi padami, nie wiem jak oryginalne wyglądały, czy tylko cyna, czy może te sprężynki. Ktoś ma pomysł jak to naprawić? Płyta się uruchamia, jednak tylko jak zwieram ze sobą pady, natomiast jak płyta jest osadzona to pady nie łączą się z taśmą. Na zdjęciu jest już zamontowana nowa taśma :)

Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power?

Dodano po 31 [minuty]:

Nałożyłem trochę cyny, jednak to nie wystarczy, jest krawędź, więc muszą być te sprężynki :/ Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power?
    Załączniki:
    • Poco X3 Pro nie włącza się - czy to wina taśmy lub przycisku power? IMG_20240129_115300.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20934695
    helterskelter33
    Poziom 18  
    Ocena: 57
    Brak złaczki od przycisków bocznych.
  • REKLAMA
  • #9 20934777
    Rambo1500
    Poziom 5  
    Taśmę / złączkę już kupiłem i zainstalowałem, chyba że te sprężynki nazywają się złączkami ? Bardziej bym to nazwał, stykiem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Poco X3 Pro, który nie włącza się, mimo że po podłączeniu do zasilania pokazuje naładowaną baterię lub logo. Istnieje podejrzenie uszkodzenia taśmy lub przycisku power. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym rozkręcenie telefonu, czyszczenie komponentów alkoholem izopropylowym oraz wymiana uszkodzonych elementów. Użytkownik zauważa, że telefon był wcześniej rozbierany, co może wskazywać na wcześniejsze uszkodzenia. W końcu zamówił nowy przycisk z taśmą, a także rozważa problemy z procesorem, które mogą wymagać reballingu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA