logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade GIGABYTE FSB1066 GA-945GZM-S2 - co zmienić dla retro gier?

kubsxn01 25 Sty 2024 20:27 420 9
REKLAMA
  • #1 20928729
    kubsxn01
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!
    Dostałem ostatnio stary komputer od dziadka do zabawy, chciałbym do niego trochę dołożyć i zrobić potworka do retro gier, po prostu chciałbym go zostawić w latach jego świetności. Płyta główna: GIGABYTE FSB1066 GA-945GZM-S2 rev. 6.6, Zasilacz: IBOX DR-8360BTX 350W, Procesor: Intel Celeron dodatkowo org. chłodzenie do niego. Mogę wymienić wszystko oprócz płytki, cena nie gra roli:)
  • REKLAMA
  • #2 20928775
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Zasilacz masz firmy, która daje na rynek produkty tragicznej jakoś i, do tego ma już swoje lata. Więc do wymiany na coś markowego w starszym niż obecny (ale jeszcze do niedawna obowiązującym) standardzie ATX. Ewentualnie nowy plus przejściówki dla brakujących złącz (np zasilania stacji dyskietek). Pamięć DDR 2 max 4GB. Masz dwa złącza, więc jeśli znajdziesz moduły 2GB to ładuj. Procesor Core 2 Duo - nie wiem czy ta płyta obsłuży Quad Core (oficjalnie nie). No i karta graficzna na PCI E 16, ale tu nie podpowiem, bo dawno nie siedzę w rynku. Nie wiem jak ma się "retro" i SSD, w każdym razie płyta ma SATA 2 więc obsłuży bez problemu.
    Generalnie to jeszcze nie retro (choć już się zbliża), ale też już nie Daily. Tak zwany klasyk lub etap gruzu, zależnie od punktu widzenia (ja tam zbieram takie starocie). Nie mam pojęcia czy Windows 98 lub 2000 na tym ruszy (na pewno nie na Core 2 Duo i 4 GB). Od XP do 7 powinien obsłużyć bez kombinacji. Do 10 z kombinacjami. Teoretycznie pewnie po przeróbkach i 11 by poszło.
  • REKLAMA
  • #3 20928797
    kubsxn01
    Poziom 2  
    Okej, w takim razie czy mógłbyś mi napisać od a do z co mógłbym konkretnie tam "wsadzić" aby to miało ręce i nogi, bardzo prosze?:)
  • REKLAMA
  • #4 20931077
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Najszybszy działający na 100% to Core2Duo E4700.
    Można by się pokusić na E6700, bo generalnie powinien ruszyć po OC.
    RAM jakiś ze złomu, najlepiej 800MHz co zrobi te CL5-5-5, 2 moduły 2GB (kości z obu stron modułu)
    Grafiki to nie ma raczej sensu pakować lepszej niż 4770/5770.
    Zasilacz do wymiany, bo to jakiś cud że ten jeszcze działa i nic nie uszkodził.
    Oczywiście dysk SSD SATA (pojemność dowolna ;) )
    I jak chcesz przybajerzyć to karta dźwiękowa SoundBlaster Audigy2ZS :D

Tylko nadal nie widzę sensu.
  • #5 20932356
    helmud7543
    Poziom 43  
    Karaczan napisał:

Oczywiście dysk SSD SATA (pojemność dowolna ;) )

Ten komputer ma BIOS a nie UEFI. Co oznacza bootowanie tylko w trybie MBR. Więc max 2TB na dysk systemowy. Albo rzeźba (kombinacje z dodatkowym software z rozruchem GPT). Ewentualnie system odpalany z innego dysku.

Karaczan napisał:
    Tylko nadal nie widzę sensu.

Myślę, że znajdą się gry, czy programy, czy nawet sprzęt, a z czasem będzie tego więcej, które na tej platformie będą działać, a na współczesnych już nie. Ja sam jedną lub dwie płyty AM+ zachowam (XP do Windows 10, z rzeźba 11). I spróbuję coś zdobyć pod pierwsze P4 żeby jeszcze się cofnąć do Windows 98 (zdaje się, że i bez rzeźby do Windows 7 da się na tym uruchomić).
  • #6 20932371
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 606
    Chciałłbym zostać kolekcjonerem antyków. Jaki pierwszy antyk powinienem kupić by był jak najcenniejszy?
  • REKLAMA
  • #7 20932668
    helmud7543
    Poziom 43  
    @qrek1 Sprecyzuj, proszę, o co ci chodzi. Staram się doszukiwać dobrych intencji i przepraszam, jeśli pochopnie oceniłem, ale twoje pytanie brzmi jakbyś po prostu trolował.
  • #8 20932769
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 606
    Trolowaniem to bym bardziej nazwał założenie tego tematu.
  • #9 20932777
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla jednego retro to będzie 486, dla innego s370 a dla autora 775 widocznie.
    Szkoda że autor nie podał jaki system chce używać, ale generalnie ten socket jest na tyle nowy że większość informacji
    można znaleźć w internecie.
  • #10 20935594
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    helmud7543 napisał:
    Myślę, że znajdą się gry, czy programy, czy nawet sprzęt, a z czasem będzie tego więcej, które na tej platformie będą działać, a na współczesnych już nie. Ja sam jedną lub dwie płyty AM+ zachowam (XP do Windows 10, z rzeźba 11). I spróbuję coś zdobyć pod pierwsze P4 żeby jeszcze się cofnąć do Windows 98 (zdaje się, że i bez rzeźby do Windows 7 da się na tym uruchomić).

Myślę że LGA775 nie posiada praktycznie żadnych sensownych atrybutów by to trzymać i ulepszać.
    Jedynie co, względem nowych platform to ma złącze PCI i PS2. To jakiś argument.

Ale za grosze można kupić coś na chipsecie B75, Q75, Q77, lub H77.
    Jest to chyba ostatnia "stara" platforma. Czyli ma złącza PCI i PS2 obsługiwane bezpośrednio przez chipset.
    I obsługę Sandy i Ivy Bridge, które to zjadają wszystkie Core2Duo/Quad.
    Ew chipset X79, ale tu już problematyczne jest znaleźć płyty z tymi złączami (choć chipset obsługuje te standardy)

Jak ktoś ma dostęp do podzespołów dla LGA775 za darmo, to jak najbardziej była to fajna platforma. Ale wkładanie w nią jakichkolwiek pieniędzy mija się z celem.
    Zbyt nowoczesna na RETRO, zbyt stara by była komfortowa do pracy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację starego komputera z płytą główną GIGABYTE FSB1066 GA-945GZM-S2, aby stworzyć maszynę do gier retro. Wskazówki dotyczące ulepszeń obejmują wymianę zasilacza na markowy model, zwiększenie pamięci RAM do 4GB DDR2, oraz rozważenie procesora Core 2 Duo (np. E4700 lub E6700). Użytkownicy sugerują również, aby zainstalować kartę graficzną z serii 4770/5770 oraz dysk SSD SATA. Zwracają uwagę na ograniczenia BIOS-u, który obsługuje tylko MBR, co ogranicza maksymalny rozmiar dysku do 2TB. Dyskusja porusza również kwestie związane z definicją retro w kontekście sprzętu komputerowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA