logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie do Intel i5 14600k - AIO czy powietrzne?

Thorgus 27 Sty 2024 20:17 4254 2
REKLAMA
  • #1 20932215
    Thorgus
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Planuję wymienić swoje CPU na 14600k. Do tej pory chłodzenia powietrzne w zupełności wystarczały, w związku z tym planuję swój pierwszy zakup AIO. Widziałem bardzo dobre wyniki testów AIO od Endorfy i wygląda, że obecnie są dobre promocje.

I mam takie opcje:
    - Endorfy Navis F360 za 410 zł
    - Endorfy Navis F280 ARGB (WEN-WC-ENDR-018) za 360 zł – w przypadku tego AIO mam obecnie na froncie 2x 140mm Pure Wings 2, które mógłbym zamontować zamiast Fluctusów, jeśli byłyby lepsze

Oba te chłodzenia z tego co widzę byłyby wystarczające do tego procesora, gdzie F360 wygrywa z F280 w temperaturach i głośności pracy. Zależy mi głównie na możliwie najcichszej pracy w tym budżecie.
    Będę to montował do obecnej obudowy: be quiet! Pure Base 500 Black (BG034)
    Wiem, że ona jest dość restrykcyjna, ale podoba mi się i nie planuję zmieniać obudowy. I w związku z tym jest moje pytanie.
    AIO byłoby zamontowane na front obudowy, gdzie powietrze miałoby być pobrane z otworów wentylacyjnych, przejść przez filtry przeciwkurczowe, a następnie radiator. Przeczytałem również, że w takich przypadkach raczej zalecane były wentylatory z wysokim ciśnieniem statycznym. Również znalazłem (o ile to prawda), że wentylatory 120mm raczej mają wyższe ciśnienie statyczne. Również znalazłem taki test, który przeczy temu stwierdzeniu:
    Endorfy Fluctus 140 PWM ARGB works, looks come second - Page 19 of 43 - HWCooling.net

Tutaj przy pomiarach znormalizowanych do konkretnych db, Endorfy Fluctus 140 montowany do 280tki zdecydowanie wygrywa z SilentiumPC Fluctus 120 (który jest montowany do 360tki). Jednak, jeśli spojrzeć na wyniki testów przepływu powietrza już są one bardzo zbliżone.

Moje dwa pytania:
    Który z tych AIO da mi najlepsze (najcichsze) rezultaty w tej obudowie?
    Może znacie z doświadczenia jakie rozwiązania lepiej działają?
  • REKLAMA
  • #2 20932904
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1906
    Najlepsze rezultaty da ci płyta Z790 i undervolting procesora bo bazowo płyty pchają zbyt wysokie napięcia i procesor się przegrzewa. Wtedy wystarczy Navis F240 na górze żeby nie ograniczać i tak słabego dopływu powietrza do karty.
  • #3 20932918
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2030
    Thorgus napisał:
    Który z tych AIO da mi najlepsze (najcichsze) rezultaty w tej obudowie?
    To nie są najcichsze rozwiązania. Mam w tym momencie zamontowane Endorfy Navis F360 3x120mm i i7-14700KF. Choć jest to wydajne rozwiązanie.
    O wydajności chłodzenia decyduje radiator, więc policz powierzchnię radiatorów i porównaj ją. Tam gdzie można z większej powierzchni odprowadzić ciepło, tam wentylatory mogą pracować ciszej. Następnie można dobierać i wymieniać wentylatory

Thorgus napisał:
    y wentylatory z wysokim ciśnieniem statycznym
    Raczej tak, przez ten filtr siatkowy.
REKLAMA