logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ograniczenie prędkości na routerze ASUS RT-AC68U z modemu Huawei HG8245X6-10

6vz 28 Sty 2024 00:51 498 1
REKLAMA
  • #1 20932629
    6vz
    Poziom 1  

Hej.

Jestem tutaj nowy, więc postaram się jak najszybciej wytłumaczyć problem.
    Niedawno się przeprowadziłem do nowego mieszkania, gdzie internet dostarcza NETIA routerem Huawei HG8245X6-10. Samo w sobie WiFi z tego routera działa dobrze, ale ze względu na nietypowe położenie routera, jestem zmuszony korzystać z routera Asus RT-AC68U. Nie miałem z nim problemu w poprzednim mieszkaniu.

Ku zdziwieniu na WiFi od ASUSA mam tylko ok. 90/90 połączenia, jednak na WiFi prosto od Netii mam ok. 300/100. Uznałem to za dziwne i zacząłem szukać. Zalogowałem się na panel routera i zobaczyłem, że porty ethernet w routerze od Netii mają tylko 100 Mbit ograniczenia. I to by się zgadzało, bo WiFi ASUSA na amen nie chce przekroczyć tej "magicznej setki".

Test z mojego routera ASUS

Test z routera Huawei od Netii

Po chwili znalazłem (chyba) winowajcę tego problemu.

Czy ktoś wie, jak mogę wyłączyć to ograniczenie? Jestem podirytowany. Czy kontakt z Netią pomoże i czy ktoś zmagał się z podobnymi problemami? Od razu mówię, wymiana routera i kabli nie wchodzi w grę, ponieważ jest zamontowany w takiej klitce, że ledwo co tam wszedł, a kable po ścianach pociągnięte.

Pozdrawiam,
    Mati :)

PS: Jeśli jestem w błędzie, przepraszam - jestem nowy.
  • REKLAMA
  • #2 20932685
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Dostałeś jakiś muzealny wynalazek z portami Fast Ethernet. Przeczytaj umowę i regulamin, czy nie podpisałeś jakichś kruczków, a potem ewentualnie reklamuj urządzenie i zadaj wymiany na takie z portami Gigabit Ethernet.

Do tego poza tematem - ten Asus ma pracować w trybie Access Point. Znając życie to go źle podłaczyłeś (jak 99% użytkowników) i pracuje jako router z NAT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA