logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice wskazań energii wysłanej/pobranej między Sofar a licznikiem PGE

szczepsl 29 Sty 2024 14:34 1641 10
  • #1 20934735
    szczepsl
    Poziom 1  
    Ekran inwertera z odczytami energii: PV 1307.24 kWh, carga 3119.64 kWh, exportação 672.83 kWh, importação 2609.98 kWh, comado 317.44 kWh, Exonero-vos 163.25 kWh. Licznik energii elektrycznej z wyświetlonym odczytem 571,9 kWh. Licznik energii elektrycznej GAMA 350 z wyświetlaczem kWh. Dzień dobry,
    Mam problem
    Wskazania na sofarze
    Energia wysłana 660kwh
    Pobrana 2600kwh
    Na liczniku pge
    Energia wysłana 560
    Pobrana 3600kwh
    Czy to błąd sofara czy licznika z pege?
    Pozdrawiam,
    Sławek Licznik energii elektrycznej z oznaczeniami i wyświetlaczem. Zdjęcie wyświetlacza z danymi dotyczącymi energii: PV, carga, exportação, importação. Licznik energii elektrycznej z odczytem 571,9 kWh
  • #2 20934766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20934773
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Z ciekawości sprawdziłem właśnie na swoim Solar River. Inwerter wskazuje produkcje 2300W, licznik ORNO 2150W a PGE 1980W.
    Osobiście nie ufałbym licznikowi w Inwerterze. Tez z PGE ma legalizację i jest kalibrowany.
    Oczywiście można zgłosić do operatora sieci wadliwe działanie urządzenia pomiarowego - przyjadą i sprawdzą.
  • #4 20934787
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20934931
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    szczepsl napisał:

Każde urządzenie moe mieć awarię i źle zliczać, ale życie uczy, że gro takich problemów to albo jakiś problem z instalacją podlicznika falownika albo wskazań / interpretacji wskazań apki falownika. I masz świadomość, że licznik pokazuje rzeczywiste pobór i eksport, a apka produkcję i konsumpcję / zużycie na autokonsumpcję i, ewentualnie magazyn.

Więc na początek, jak już napisał @pawciu85 - jak podlicznik jest włączony + screeny z alpki.

Michal_WWL napisał:
    Inwerter wskazuje produkcje 2300W, licznik ORNO 2150W a PGE 1980W.

Ale rozróżniasz, że eksport wskazywany przez licznik to nie musi być to samo co na podlicznikach. Bo produkcja jest w ogólności na zaciskach falownika, a eksport z licznika to różnica pomiędzy ową produkcją a autokonsumpcją.
  • #6 20935339
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    k_pec napisał:
    szczepsl napisał:

Każde urządzenie moe mieć awarię i źle zliczać, ale życie uczy, że gro takich problemów to albo jakiś problem z instalacją podlicznika falownika albo wskazań / interpretacji wskazań apki falownika. I masz świadomość, że licznik pokazuje rzeczywiste pobór i eksport, a apka produkcję i konsumpcję / zużycie na autokonsumpcję i, ewentualnie magazyn.

Więc na początek, jak już napisał @pawciu85 - jak podlicznik jest włączony + screeny z alpki.

Michal_WWL napisał:
    Inwerter wskazuje produkcje 2300W, licznik ORNO 2150W a PGE 1980W.

Ale rozróżniasz, że eksport wskazywany przez licznik to nie musi być to samo co na podlicznikach. Bo produkcja jest w ogólności na zaciskach falownika, a eksport z licznika to różnica pomiędzy ową produkcją a autokonsumpcją.

Rozróżniam, nie martw się, wykluczyłem autokonsumpcję.
  • #7 20935480
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    szczepsl napisał:
    Ekran inwertera z odczytami energii: PV 1307.24 kWh, carga 3119.64 kWh, exportação 672.83 kWh, importação 2609.98 kWh, comado 317.44 kWh, Exonero-vos 163.25 kWh. Licznik energii elektrycznej z wyświetlonym odczytem 571,9 kWh. Licznik energii elektrycznej GAMA 350 z wyświetlaczem kWh.

A ta apka to nie mogłaby wyświetlić w angielskim lub polskim?
    • PV to produkcja falownika z PV
      carga to prawdopodobnie moc pobierana przez odbiorniki
      exportacao to wygląda na eksport do sieci ZE
      importacao to wygląda na pobranie z sieci ZE

comando - ???
      Exonero-vos - ???
    I teraz:
    • PV - exportacao + importacao + comando ≈ 3600kWh - czyli pobranie jakoś się może bilansować, choć to bez sensu jest. Ponowne pytanie, co to jest owe "comando"?

Natomiast w eksporcie gdzieś ginie 100kWh, wygląda, jakby apka czegoś nie odliczała od eksportu. Może w tym miesza owe "Exonero-vos "?
    Masz jakiś magazyn energii?

No to tak to wygląda, jakby coś grubo było nie tak w twojej instalacji.

Dodano po 9 [godziny] 19 [minuty]:

@szczepsl

tak pomyślałem i wygląda to wszystko jakby na którejś z faz były zamienione wskazania eksportu z poborem. Mozesz pokazać zdjęcia przekładników od licznika falownika albo podłączenia tego licznika, jeśli jest bez przekładników?
  • #8 20936270
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20936292
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Z PGE możesz sobie zamówić raporty, które są już policzone z uwzględnieniem bilansowania.
    Ja mam MEW-01 i Sofara oraz dane pcham do influxdb Moje obliczenia rozjeżdżają się z PGE o około 2kWh na.. rok.
    Z raportów PGE możesz sobie zrobić wykresy też wepchać dane do influxdb. Napisałem flow dla Nodered, który to robi.
  • #10 20936632
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    szczepsl napisał:
    Ekran inwertera z odczytami energii: PV 1307.24 kWh, carga 3119.64 kWh, exportação 672.83 kWh, importação 2609.98 kWh, comado 317.44 kWh, Exonero-vos 163.25 kWh. Licznik energii elektrycznej z wyświetlonym odczytem 571,9 kWh. Licznik energii elektrycznej GAMA 350 z wyświetlaczem kWh. Dzień dobry,
    Mam problem
    Wskazania na sofarze
    Energia wysłana 660kwh
    Pobrana 2600kwh
    Na liczniku pge
    Energia wysłana 560
    Pobrana 3600kwh
    Pozdrawiam,
    Sławek Licznik energii elektrycznej z oznaczeniami i wyświetlaczem. Zdjęcie wyświetlacza z danymi dotyczącymi energii: PV, carga, exportação, importação. Licznik energii elektrycznej z odczytem 571,9 kWh

Oglądając zdjęcia licznika PGE widzę odczyty 280 i 181.
    181 to domyślam się taryfa dzienna, A może to ma wpływ że gdzieś zginęły kW przecież w dzień produkcja przez 2 godz (np.13-15). idzie w taryfę nocną.. Kiedyś dawno temu też miałem problem z policzeniem, tylko ja mam taryfę G12.
  • #11 20936942
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    To zależy gdzie masz założone przekładniki Sofara - sprawdź i zobacz jeszcze czy pomiędzy nimi a licznikiem PGE nie ma przypadkiem jakiś dodatkowych odbiorów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza różnice w odczytach energii wysłanej i pobranej między inwerterem Sofar a licznikiem PGE. Wskazania Sofara to 660 kWh energii wysłanej i 2600 kWh pobranej, podczas gdy licznik PGE pokazuje 560 kWh wysłanej i 3600 kWh pobranej. Uczestnicy dyskusji sugerują, że różnice mogą wynikać z problemów z instalacją, błędów w odczytach inwertera lub licznika PGE. Wskazują na możliwość zgłoszenia problemu do operatora sieci, który może przeprowadzić ekspertyzę licznika. Podkreślają również, że odczyty z licznika PGE mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego zużycia z powodu bilansowania godzinowego oraz lokalizacji odbiorników w instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA