logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WIC3C26F zmywarka nie kręci się silnik zaworu rozdzielającego wodę

henshinBB9 30 Sty 2024 00:21 1557 15
REKLAMA
  • #1 20935713
    henshinBB9
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,
    Mam problem ze zmywarką, jak w tytule. Urządzenie rozpoczyna program, nabiera wodę, pompa myjąca startuje, ale woda tylko lekko chlapie. Cykl mycia robi do końca, ale nie domywa naczyń (wodę podgrzewa). Ilość pobranej wody jest prawidłowa, pompa myjąca była już podmieniana, silnik zaworu rozdzielającego był sprawdzany na krótko (działał), wiązka do silnika przemierzona. Gdy skończyły mi się już pomysły, postawiłem zmywarkę na dwóch taboretach bez dolnej obudowy i włączyłem program. Dostrzegłem, że silnik zaworu rozdzielającego wodę się w ogóle nie obraca. Obok silnika znajduje się switch, po naciśnięciu którego ów motor dopiero startuje. Puszczenie switcha powoduje, że znowu mechanizm nie chodzi. Z modułu do switcha idzie wiązka 3 przewodów, kończy się 3 pinową kostką, gdzie na skrajnych dwóch pinach jest 230V. Po co są aż 3 przewody, skoro do zasilenia silnika wystarczą 2 i do czego jest ten switch? Proszę o pomoc, może ktoś miał podobną awarię.
    Zdjęcie silnika zaworu rozdzielającego w zmywarce z widocznymi przewodami. Zdjęcie zaworu rozdzielającego wodę w zmywarce z trzema przewodami i widocznym włącznikiem.
  • REKLAMA
  • #2 20937087
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Switch jest używany do oznaczania położenia zaworu. Ja bym sprawdził, czy dysze są drożne w spryskiwaczach.
  • REKLAMA
  • #3 20939558
    henshinBB9
    Poziom 4  
    Wyjąłem spryskiwacze, doprowadziłem wodę z węża ogrodowego i są drożne, przedmuchałem kompresorem dla pewności jeszcze. Wlutowałem nowe kable między kostkami modułu a tym silniczkiem. Odpaliłem program, dalej to samo. Podejrzany jest już tylko moduł albo któryś z elementów zaworu rozdzilającego wodę. Moduł daje napięcie (230V) na zewnętrzne piny kostki, ale nie mam wiedzy na które piny powinien dawać. Do silnika to napięcie się nie dostaje. Gdy wczołgam się pod zmywarkę i nacisnę mikroprzełącznik mechanizm zaczyna się obracać więc żadna pestka go nie blokuje. Jak już kupować to co lepiej droższy moduł czy zawór rozdzielający?
    Szary plastikowy element, prawdopodobnie część zmywarki, na tle betonowej powierzchni.
  • #5 20939634
    henshinBB9
    Poziom 4  
    @Jakubserwis Zrobiłem najlepsze, jakie się dało. Na jednym zaznaczyłem wtyk kostki do tego silniczka.

Płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z widocznymi ścieżkami i elementami elektronicznymi. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z oznaczeniami i datą produkcji.
    Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznymi przekaźnikami i komponentami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonym czerwoną obwódką elementem wtyku. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi.
  • #6 20939750
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1596
    henshinBB9 napisał:
    AGD Zmywarki, Pralki, Piekarniki

Hymm skoro kolega jest podmiotem fachowym!? Dlaczego nie zostało to sprawdzone w trybie serwisowym? Jeśli dobrze pamiętam (góra-dół-oba).
  • #7 20939983
    henshinBB9
    Poziom 4  
    @AsReeX Już zmieniłem opis bo faktycznie tamten do mnie nie pasował. Książę teraz stawia na rozwój i idzie się uczyć trybu serwisowego do tej zmywarki, bo do tej pory korzystał tylko z archaicznych narzędzi czyli mózgu i rąk (przycisku góra dół na niej nie ma ale na pewno ogarnę jak się wchodzi w ten tryb).
  • REKLAMA
  • #8 20940070
    AsReeX
    Poziom 40  
    henshinBB9 napisał:
    (przycisku góra dół na niej nie ma ale na pewno ogarnę jak się wchodzi w ten tryb).

Tak wygląd test zaworu - góra -> dół -> oba śmigła :)

Ps. Z racji j.w musisz sam poszukać i poczytać jak się wchodzi w tryb testowy.
  • #9 20940426
    henshinBB9
    Poziom 4  

Chcąc wejść w tryb serwisowy, włączam zmywarkę na program 1, wyłączam, przytrzymuję przycisk P aż zapika, następnie włączam i na wyświetlaczu miga pulsacyjnie cyfra 3. Błędy F3 i E3 związane są z podgrzewaniem wody (zmywarka nie ma z tym problemu). Czy dobrze to diagnozuję?
  • #10 20940433
    AsReeX
    Poziom 40  
    henshinBB9 napisał:
    Błędy F3 i E3 związane są z podgrzewaniem wody (zmywarka nie ma z tym problemu)

Widzę, że późna pora daje się we znaki i wyobraźnia ostro poniosła heh ^^ Tak zapytam.. od kiedy to błąd podgrzania wody?
  • #11 20940464
    henshinBB9
    Poziom 4  

No jest późno i wypiłem trochę trunku, ale przecież te błędy są związane z grzałką/czujnikiem temperatury. Teraz się zapytam.. gdzie mnie tak ostro poniosło?
  • REKLAMA
  • #12 20940532
    AsReeX
    Poziom 40  
    W tym, że są to błędy od grzałki i czujnika temperatury ^^
  • #13 20941040
    henshinBB9
    Poziom 4  
    To wujek google mnie okłamuje i z nim nie naprawię tego sprzętu. @AsReeX Wielki czcigodny serwisancie co w takim razie boli moją zmywarkę? Co oznacza ten błąd 3?
  • #14 21419156
    krzynekp
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć,
    Mam ten sam problem zmywarką i też wyskakuje błąd 3. Czy znasz usterkę?
  • #15 21419180
    AsReeX
    Poziom 40  
    krzynekp napisał:
    Mam ten sam problem zmywarką i też wyskakuje błąd 3 czy znasz usterkę?

Kolegi wyżej raczej nie pytaj .. chyba ze rozwiązał swój problem xD

Dla cb pytanie? Spuszcza wodę czy tylko kilka coś z dołu zmywarki?
  • #16 21419764
    krzynekp
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Spuszcza wodę, grzeje, działa pompa - tylko nie domywa naczyń, jakby się zawór trójdrożny zawieszał. Raz niedomywa górnej półki, raz dolej - nie wiem, czy to od zaworu, czy sterowania. czy jakiś czujnik - prosze o podpowiedź co sprawdzić?

Racja w przypadku kiedy nie domywa słychać na dole jakieś trzaski

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki Whirlpool WIC3C26F, w której silnik zaworu rozdzielającego wodę nie obraca się samoczynnie podczas cyklu mycia, mimo prawidłowego poboru wody i działania pompy myjącej. Silnik uruchamia się tylko po naciśnięciu mikroprzełącznika (switcha), który służy do sygnalizacji położenia zaworu. W zmywarce występuje wiązka trójprzewodowa zasilająca silnik, gdzie na dwóch skrajnych pinach jest napięcie 230V, a trzeci przewód pełni funkcję sterującą lub sygnalizacyjną. Sprawdzono drożność dysz spryskiwaczy oraz ciągłość wiązki przewodów, a także wymieniono pompę myjącą. Podejrzenie pada na uszkodzony moduł sterujący lub sam zawór rozdzielający wodę. Próby diagnostyczne obejmują wejście w tryb serwisowy zmywarki, gdzie pojawiają się błędy F3 i E3, które są interpretowane jako związane z grzałką lub czujnikiem temperatury, jednak ich znaczenie wymaga dalszej weryfikacji. W trakcie pracy zmywarki słychać trzaski z dolnej części, co może wskazywać na zawieszenie się zaworu trójdrożnego. Zalecane jest dokładne sprawdzenie modułu sterującego, trybu serwisowego oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów, przy czym nie zaleca się pochopnych zakupów bez pełnej diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA