logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do CD-ROM na PCMCIA model L2 - brak wykrywania w Windows

sander 02 Gru 2005 14:05 2649 11
REKLAMA
  • #1 2046732
    sander
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Witam
    Mam cd jak w temacie, bardzo pasowal by mi do starszego lapka z ktorego jeszcze korzystam a nie ma cd.
    Tylko jest jeden problem, a mianowicie sterowniki...
    Nie moge nigdzie nic takiego znalezc, jedyne co to stery od jakiegos innego cd powoduja tylko ze fizycznie guzikiem mozna wysuwac szufladke.
    Ale windows cd nie widzi, i nie wyswietla w eksploatorze windows...
    Mialby ktos jakis pomysl gdzie mozna znalezc stery do niego??
    A moze ma ktos taki cd??
  • REKLAMA
  • #2 2046764
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Podaj producenta i model bo moja kryształowa kula jest znów w serwisie. Miło by było jak byś cyknął wyraźne fotki zarówno karty jak i napędu. Wtedy będzie można czegoś poszukać.
  • REKLAMA
  • #3 2047009
    sander
    Poziom 16  
    A sie psuja te kule...
    Problem jest taki ze nie znam producenta itp. (jakis noname).
    W zalaczniku fotka:
    Sterowniki do CD-ROM na PCMCIA model L2 - brak wykrywania w Windows
  • #4 2047037
    Masster
    Poziom 32  
    Będzie problem z tym sterownikiem, nie ma ani firmy ani modelu. A żeby było śmiesznie sprzęt jest wiekowy.
  • #5 2047125
    sander
    Poziom 16  
    No wlasnie tak mi sie wydawalo, bo nie moglem nigdzie znalezc...
    A zastanawiam sie czy nie ma jakichs takich standardowych sterownikow, przeciez cd-rom to nie jest skomplikowane urzadzenie, i sterowniki sa takie same. I taka karta chyba tez...
  • #6 2047231
    Masster
    Poziom 32  
    CD-ROM jako taki jest standardowy ale co producent upchał do tej karty to tylko on i Bóg raczy wiedzieć. Bez chociażby nazwy firmy szanse na znalezienie sterownika są bliskie zeru.
  • REKLAMA
  • #7 2047312
    sander
    Poziom 16  
    No to mam małą podpowiedz do zagadki :) W zalaczniku jest manual do tego cdromu. Moze to byc pomocne...
    Załączniki:
    • MANUAL.TXT (23.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2047493
    sander
    Poziom 16  
    Sciaglem CD-940 Driver (Updated For Win95 OSR2) zainstalowalem, i pewien sukces jest... Tzn. mam juz w eksploatorze E:, tylko gdy tylko wysune i potem wsune szufladke (nawet bez cd w srodku) to zawiesza system, a cd mruga diodą tak jakby cos probowal odczytac...
    Moglbym probowac instalowac nastepne sterowniki z tej listy, tylko ze tych sie nie da odinstalowac...
  • REKLAMA
  • #10 2047506
    Masster
    Poziom 32  
    Odinstalować musisz ręcznie. W plikach autoexec.bat i config.sys masz bodajże dwie linijki odpowiedzialne za cd-rom. Masz je opisane w pliku z instrukcją który zamieściłeś wcześniej. Jest tam kompletna instrukcja dotycząca ręcznej instalacji. Postępuj odwrotnie, pokasuj linijki które trzeba dodać.
  • #11 2047643
    sander
    Poziom 16  
    Jednak tak jak mi radziles pasuje tylko CD-940 czyli te ktore instalowalem pierwsze... Zainstalowalem teraz w inny sposob za pomoca dosowego kreatora i jest tak ze po wlozeniu cd dioda mruga na zmiane zołto - zielono i wiesza system...
    W progamie diagonstycznym wykrywa karte itp.. podaje jakies numery wiec niby wszystko jest ok. ale jednak nie dziala...
  • #12 2047687
    Masster
    Poziom 32  
    Hmmm ciężka sprawa, czy napęd napewno jest sprawny?
    Rozumiem, że wiesza windowsa a czy czystego DOSa też?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada napęd CD-ROM na kartę PCMCIA model L2, który chce podłączyć do starszego laptopa pozbawionego napędu CD. Problemem jest brak dostępnych sterowników – znalezione sterowniki innych napędów umożliwiają jedynie fizyczne wysuwanie tacki, ale system Windows nie wykrywa napędu i nie pokazuje go w Eksploratorze. Brak informacji o producencie i modelu urządzenia utrudnia znalezienie odpowiednich sterowników. Użytkownik załączył zdjęcie i manual do napędu. Zaproponowano instalację sterownika CD-940, który częściowo działa – napęd pojawia się w systemie jako dysk E:, jednak po wysunięciu i wsunięciu tacki system zawiesza się, a dioda napędu miga, sugerując próbę odczytu. Odinstalowanie sterowników wymaga ręcznej edycji plików autoexec.bat i config.sys zgodnie z instrukcją z manuala. Pomimo wykrycia karty przez program diagnostyczny i poprawnej instalacji sterownika CD-940, napęd nie działa stabilnie. Pojawiły się pytania o sprawność samego napędu oraz o to, czy problem występuje również w czystym DOS-ie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA