logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 - Czy GDWK 10/80/26 pasuje bez modyfikacji zwrotnicy?

bernardmiskiewicz420 30 Sty 2024 18:20 669 1
REKLAMA
  • #1 20936793
    bernardmiskiewicz420
    Poziom 2  
    Witam, jakiś czas temu zaopatrzyłem się w altusy 110 , obydwa mają spalone głośniki wysoko tonowe, zastanawiam się co tam wstawić zamiast nich, wstępnie postawiłem na kopułkowy GDWK 10/80/26 i tu pojawia się moje pytanie czy mogę po prostu nowe GDWK przylutować i będzie grało czy nie obędzie się bez modyfikacji zwrotnicy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20936840
    Herr_Otto_Flick
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Cześć. Oczywiście że będzie grało bez ingerencji w wartość filtra GDW(w obydwu przypadkach GDWT/GDWK jest taka sama cewka), jednak ryzyko uszkodzenia nowych głośników jest raczej wysokie, dlaczego? Coś jednak było przyczyną uszkodzenia starych głośników GDWT, są 3 opcje.
    1. Ktoś piłował niemiłosiernie głośniki na przesterze i nie wytrzymały presji.
    2. Uszkodzony jest filtr(kondensator głośnika wysokotonowego) ma zwarcie lub mocno zawyżoną wartość uF
    3. Ktoś gmerał wewnątrz i cos pozamieniał(podłączenie głośników)
    BTW. Przed wymianą głośników należy się temu przyjrzeć, zalecam wymianę kondensatorów jeśli są elektrolityczne, one mają duży rozrzut wartości pojemności i nie są zbyt trwałe.
    P.S. Można wymienić tylko cewki w głośnikach.
REKLAMA